przyszłość heavy metalu

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: przyszłość heavy metalu

Post autor: IgorW »

Na Saxona to może rzeczywiście mało kto patrzy (biorąc pod uwagę ostatnie płyty), ale Accept wrócili w wielkim stylu :)
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Accept ma swoją drugą młodość,spokojnie mogą jeszcze grać 10 lat ,wydając 2-3 albumy studyjne.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Mam nadzieję, że nagrają szybko nowy LP i nie będą robić tak długich przerw
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Ponieważ Accept z UDO szczególnie mnie nie zachwycił trzymam kciuki za album nowego Accept'a. Pytanie, czy potrafią zagrać dwa dobre albumy z rzędu...
Awatar użytkownika
Pablo69
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Pablo69 »

krusejder pisze:White Wizzard : http://www.youtube.com/watch?v=c8-zehtCs7U

zdecydowany nr 1 wśród młodych kapel
Faktycznie niezłe. Nie mogę tylko nigdzie znaleźć informacji jak nazywa się wokalista, który śpiewał na EPce "High Speed GTO" - to ten, który teraz wrócił do zespołu, czy jeszcze inny?

Ze swojej strony polecam szwedzką grupę Witchcraft:
http://www.youtube.com/watch?v=HLUxpFjZU2I
http://www.youtube.com/watch?v=EsXbWzcuYe4
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Pablo69 pisze:Faktycznie niezłe. Nie mogę tylko nigdzie znaleźć informacji jak nazywa się wokalista, który śpiewał na EPce "High Speed GTO" - to ten, który teraz wrócił do zespołu, czy jeszcze inny?
Wokalista, który wraca to ten co nagrał "Over the Top".
Awatar użytkownika
IronCezarek
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IronCezarek »

Jest wiele lepszych niż white wizzard ;p
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

MaidenFan pisze:
Pablo69 pisze:Faktycznie niezłe. Nie mogę tylko nigdzie znaleźć informacji jak nazywa się wokalista, który śpiewał na EPce "High Speed GTO" - to ten, który teraz wrócił do zespołu, czy jeszcze inny?
Wokalista, który wraca to ten co nagrał "Over the Top".
I bardzo dobrze !!
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Steve »

Jest wiele lepszych niż white wizzard ;p
No to wymień jakies, chętnie posłucham.

WW bardzo mi przypadł do gustu. Poznałem oczywiście w HR ;-)
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Ja nie mogę za bardzo słuchać młodych kapel heavy,bo większość prezentuje poziom kilkakrotnie razy gorszy niż starzy wyjadacze, do tego muzyka jest bardzo "przerysowana" np. pojawiają się kabaretowo wysokie wokale i juz jest łatka" inspiracje Judas Priest" kiedy to wysokie wokale u Halforda były tylko jednym z wielu środków przekazywania emocji,tak samo galopady gitarowe" to inspiracja Iron Maiden" podczas gdy przecież to jest uproszczenie.
Właśnie uproszczenie,kapele heavy-metalowe upraszczają to co robili
Iron Maiden,Judas Priest,Dio,Accept czy Saxon w swoich najlepszych latach .
Ja nie jestem tyle fanem heavy-metalowej jadki co poszczególnych kapel,najważniejsze to by zespół miał własne ja. Kapele które skandują refreny"heavy-metal" są dobre na raz do piwa ,oczywiście gdyby mi sie coś spodobało bym posłuchał,ale większego entuzjazmu nie mam.
O wiele bardziej wolę poznawać stare hard-rockowe kapele z lat 70,to mnie duzo bardziej kręci.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Ja niestety nadal podtrzymuje swoje zdanie, że we współczesnym heavy metalu nie ma już nic ciekawego.

Mam na myśli nowo powstające kapele, które nie wnoszą nic świeżego do gatunku (co nie dziwne, bo jego szczyt zakończył się 20 lat temu) oraz te stare, które dostarczają muzyki o poziomie zadowalającym (IM) a wręcz bardzo dobrym (ostatni Accept), ale też nie odkrywają Ameryki. Żeby nie było, nie mam do tych kapel pretensji, rozumiem, że próbują orać w wyeksploatowanej już do cna ziemi. Radości dostarczył mi np. poprzedni album The Sword, stylizowany trochę na ambitniejsze granie NWOBHM, ale to taka retro zabawa tylko.

W sztuce (nie tylko muzyce) cenię sobie rozwój, zmiany, wręcz wchodzenie na niezbadane i ryzykowne tereny, lubię awangardę. Heavy metal mi takich wrażeń już nie dostarcza. Prawdę mówiąc, coraz mniej prawdopodobne wydaje mi się znalezienie takiej sztuki w muzyce rozrywkowej sensu stricto.

Jeśli szukacie czegoś ciekawego we współczesnej muzyce metalowej (bez silenia się na etykietkę heavy, czy inną ;) to nadal polecam The Dillinger Escape Plan, Mastodon, Converge czy nawet takie rzeczy jak Boris z Japonii. Muzyka, która nie jest wyciosana według klucza, chociażby najbardziej szlachetnego.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ja zaś przeszedłem od klasyki metalu do klasyki niemetalu. Nie widzę potrzeby poszukiwania awangardy, choć oczywiście nie wykluczam jej.

Ale tak naprawdę to czekam na nowe numery TURBO (ponoć mają być zagrane 2 IX w W-wie) oraz na przedstawienie "Maria Stuart" w łódzkiej operze, z wielką JOANNĄ WOŚ w roli tytułowej
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Gwoli ścisłości, nadal słucham "klasycznego metalu", choć zdecydowanie mniej niż kiedyś ;0. Na nowe Turbo również czekam, zwłaszcza na koncert w pobliżu, bo z Tomaszem za mikrofonem jeszcze ich nie widziałem.

A propos muzyki "poważnej", choć nie klasycznej, w maju pracowałem przy festiwalu Musica Electronica Nova we Wrocławiu, gdzie słyszałem rzeczy porażające i czekam na więcej. Za rok ma być Musica Polonica Nova - festiwal polskiej muzyki współczesnej, warto rzucić na to uchem.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

W zasadzie dzięki min. Steelwing, Striker, Enforcer, Ghost, Screamer, Skull Fist, Gallows End, Bullet, Cauldron o przyszłość można być spokojnym. Wiadomo, że ta scena nie będzie TAK silna jak w latach osiemdziesiątych, ale puki co ważne, ze są tacy młodzi maniacy jak ci wypisani wyżej i robią swoje i to dobrze!
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: voivod' »

Moim zdaniem najwieksza przyszloscia tego gatunku jest Mastodon. A jak ktos uwaza ze to nie jest heavy to niech sie wslucha i znajdzie cytaty z manilla road, czy cirith ungol ;)
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Odkopuję temat.
Może znalazł ktoś coś co warto mieć na uwadze?
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Całkiem fajne granie w starszawych klimatach.
https://www.youtube.com/watch?v=ld__Ysra_wg

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Pablo1919
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Pablo1919 »

Metal ma się dobrze. Zamiast biadolić, że za 20 lat nie będzie czego słuchać wystarczy śledzić nowości a odkryje się świetne kapele jak Air Raid, Evil Invaders, Ambush, Rocka Rollas, Skull Fist, Striker, Steel Raiser, Ranger. Warto dać szanse młodym
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Powerslave_Dś »

voivod' pisze:Moim zdaniem najwieksza przyszloscia tego gatunku jest Mastodon. A jak ktos uwaza ze to nie jest heavy to niech sie wslucha i znajdzie cytaty z manilla road, czy cirith ungol ;)
Voivod już któryś raz! Jaka to jest przyszłość jak Ci goście dobijają 50 lat? Jak to może być przyszłość, jeśli już to jest to bardzo daleka przeszłość. Przyszłością mogą być zespoły gdzie muzycy mają przynajmniej tyle samo lat co Judasi na British Steel.
ODPOWIEDZ