Od jakiego albumu należy zacząć słuchać Maiden??

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących Iron Maiden i ich dokonań nagraniowych,koncertowych itd...

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

???

Iron Maiden
40
17%
Killers
6
3%
The Number of the Beast
40
17%
Piece of Mind
9
4%
Powerslave
22
10%
Live After Death
6
3%
Somewhere in Time
5
2%
7th Son of a 7th Son
9
4%
No Prayer for the Dying
1
0%
Fear of the Dark
14
6%
A Real Live/Dead One
0
Brak głosów
Live at Donnington
1
0%
The X Factor
0
Brak głosów
Virtual XI
1
0%
Brave New World
51
22%
Rock in Rio
19
8%
Dance of Death
3
1%
Death on the Road
1
0%
A Matter of Life and Death
3
1%

Liczba głosów: 231

Awatar użytkownika
Dziku
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: Od jakiego albumu należy zacząć słuchać Maiden??

Post autor: Dziku »

Rainmaker. pisze:
Dziku pisze:
Rainmaker. pisze:ewentualnie "Fear Of The Dark", bo np. taki "The Number Of The Beast" na dzień dzisiejszy jest już zbyt przeterminowany dla nowego otoczenia, jest to album dla fanów.
w życiu... chyba ze pomyliles TNOTB z FOTD :/

Nie mierz innych swoją miarą, to że Tobie się zdarzają takie pomyłki, nie znaczy że wszyscy mają z tym problem.
Uwierz, gdyby taka plyta jak The Number Of The Beast była dziś przeterminowana to takie kapele jak Iron Maiden, Judas Priest, (do niedawna) Heaven And Hell, Motorhead, AC/DC, Accept i wiele wiele innych nie miałyby po co kontynuowac dzialalnosci.
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Rainmaker. »

Kronos pisze:
Rainmaker. pisze:"The Number Of The Beast" na dzień dzisiejszy jest już zbyt przeterminowany dla nowego otoczenia, jest to album dla fanów.
Ale bzdura :roll:

Sam jesteś bzdurą :roll: po to jest forum żeby wyrażać swoje poglądy, mam swój pogląd i niekoniecznie jest on bzdurą, a bzdurą są właśnie tego typu odzywki na tym forum, nic nie wnoszące do tematu, bez argumentacji.
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Dziku pisze:
Rainmaker. pisze:
Dziku pisze: w życiu... chyba ze pomyliles TNOTB z FOTD :/

Nie mierz innych swoją miarą, to że Tobie się zdarzają takie pomyłki, nie znaczy że wszyscy mają z tym problem.
Uwierz, gdyby taka plyta jak The Number Of The Beast była dziś przeterminowana to takie kapele jak Iron Maiden, Judas Priest, (do niedawna) Heaven And Hell, Motorhead, AC/DC, Accept i wiele wiele innych nie miałyby po co kontynuowac dzialalnosci.

Co to ma do rzeczy :lol: ...a nie pomyślałeś może że wiele z tych zespołów co wymieniłeś, a w szczególności jeśli chodzi o Iron Maiden swoją dalszą działalność kontynuują poprzez nagrywanie nowych płyt... co ma do tego "The Number Of The Beast " - może mi powiesz że Judas Priest albo AC/DC by nie istnieli gdyby ta płyta była nie modna :lol:
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: voivod »

Rainmaker. pisze:
Kronos pisze:
Rainmaker. pisze:"The Number Of The Beast" na dzień dzisiejszy jest już zbyt przeterminowany dla nowego otoczenia, jest to album dla fanów.
Ale bzdura :roll:

Sam jesteś bzdurą :roll: po to jest forum żeby wyrażać swoje poglądy, mam swój pogląd i niekoniecznie jest on bzdurą, a bzdurą są właśnie tego typu odzywki na tym forum, nic nie wnoszące do tematu, bez argumentacji.
sam nie podales zadnych argumentow, wiec sie nie dziw ze nie ma ich z drugiej strony
Deleted User 2868

Post autor: Deleted User 2868 »

Rainmaker. pisze:Sam jesteś bzdurą :roll: po to jest forum żeby wyrażać swoje poglądy, mam swój pogląd i niekoniecznie jest on bzdurą, a bzdurą są właśnie tego typu odzywki na tym forum, nic nie wnoszące do tematu, bez argumentacji.
No widzisz, dla mnie Twój pogląd jest bzdurą. Sam nic nie wniosłeś do tematu, rzuciłeś tylko swoje zdanie i w jakikolwiek sposób go nie uargumentowałeś. I rzeczywiście TNOTB z Run to the Hills, Hallowed... czy tytułowym kawałkiem na czele jest bardzo przeterminowany... Wręcz powiedziałbym, że bardzo trudny w odbiorze. :roll:
Awatar użytkownika
MetallicaTruFan^^
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: MetallicaTruFan^^ »

Kronos pisze:No widzisz, dla mnie Twój pogląd jest bzdurą. Sam nic nie wniosłeś do tematu, rzuciłeś tylko swoje zdanie i w jakikolwiek sposób go nie uargumentowałeś. I rzeczywiście TNOTB z Run to the Hills, Hallowed... czy tytułowym kawałkiem na czele jest bardzo przeterminowany... Wręcz powiedziałbym, że bardzo trudny w odbiorze. :roll:
DO tego strasznie komercyjny, najtrudniejszy dla nowych słuchaczy oraz najsłabszy, po prostu kupa. Nie ma to jak Fear Of The Dark, on jest taki mroczny :*
Awatar użytkownika
IronCezarek
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IronCezarek »

ttomasz pisze:Na pewno natomiast BNW, ona wszystkim podchodzi.
No nie wiem, nie istnieje taka płyta która by wszystkim dogodziła.
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Kronos pisze:
Rainmaker. pisze:Sam jesteś bzdurą :roll: po to jest forum żeby wyrażać swoje poglądy, mam swój pogląd i niekoniecznie jest on bzdurą, a bzdurą są właśnie tego typu odzywki na tym forum, nic nie wnoszące do tematu, bez argumentacji.
No widzisz, dla mnie Twój pogląd jest bzdurą. Sam nic nie wniosłeś do tematu, rzuciłeś tylko swoje zdanie i w jakikolwiek sposób go nie uargumentowałeś. I rzeczywiście TNOTB z Run to the Hills, Hallowed... czy tytułowym kawałkiem na czele jest bardzo przeterminowany... Wręcz powiedziałbym, że bardzo trudny w odbiorze. :roll:

To "The Number Of The Beast" składa się tylko z trzech numerów :lol: ...mi chodziło bardziej o całą zawartość, a nie tylko o dwa singielki, co by nie mówić Brave New World jest jak dla mnie dużo świeższym, dojrzalszym albumem, kompozycje są z pewnością bardziej przyswajalne np. taki "Blood Brothers" - zdarzyło mi się pare razy ze wiele osób które w ogóle nie znają maidenów mówią ze ten utworek jest fajny, "The Number Of The Beast" brzmi już dużo bardziej klasycznie, słuchając tej płyty czuć ze nie została ona nagrana w ostatnich latach, oczywiście nie czynie z tego zarzutu, że album jest słaby, bo o coś innego mi chodziło w tym wątku.
Awatar użytkownika
erni13
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: erni13 »

Powerslave! Nieziemska płyta. Number czy Piece Of Mind też ok. ;)
Awatar użytkownika
Władysław_Warneńczyk
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Władysław_Warneńczyk »

ja zacząłem od 7th sona i uważam, że to był dobry wybór. Zresztą znałem już 3 kawałki z tej płyty i bardzo interesowała mnie jej całość. Potem przesłuchałem pozostałe klasyki - Number, Piece of mind, Powerslave. Na płyty po reunion przyszedł czas nieco później
Arturo
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Arturo »

Pierwszy utwór jaki słyszałem to Hallowed be thy Name. Przesłuchałem całe The Number of the Beast i mnie wgniotło. Zakochałem się w nich :mryellow: Potem jechałem po kolei od pierwszej do ostatniej. Ale generalnie wolałbym zaczął od pierwszej płyty, bo np. TNOTB wywarłoby na mnie większe wrażenie wtedy :twisted:
"Everybody has a different way To view the world"
Awatar użytkownika
Paluch24pl
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Paluch24pl »

Ja zacząłem od przesłuchiwania pojedynczych kawałków i ściągania tych, które mnie się podobają takich jak Fear of the dark, Aleksander the great, Caught somewhere in time . W końcu przy tej ostatniej piosence poczułem moc i zaczerpnąłem całej twórczości Iron Maiden. Jeśli komuś miałbym polecić płytkę jako pierwszą byłaby to składanka taka jak The Best of The Beast dopiero potem Brave New World lub Edward.
Awatar użytkownika
Pablo69
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Pablo69 »

Myślałem, że będę oryginalny, ale nie... Większość głosowała na "Brave New World" :roll:

Sam zacząłem od "Best of the Beast" (wersji dwupłytowej), a pierwszą studyjną, którą poznałem w całości był "No Prayer for the Dying".
vaktor
-#Invader
-#Invader

Post autor: vaktor »

a Ja polecił bym Powersleva ( sam od niego zaczynałem :p ) albo płytę No prayer for the Dying :)
Awatar użytkownika
Łiki
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Łiki »

Mozna zacząc od Iron Maiden - 1982 - The Number Of The Beast, chociaz i tak trzeba przesłuchac calej dysko :dance:
Cum On Feel The Noize !!!
Awatar użytkownika
Nat
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Nat »

a ja polecam Killers, to była moja pierwsza ich płyta, nie mam jej nic do zarzucenia i nigdy mi sie nie znudzi :mryellow:
Awatar użytkownika
bogul
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: bogul »

każdy okres twórczości MAIDENA ma swoją płytę, tą najlepszą, która coś wniosła do całej twórczości IM.
Według mnie można podzielić to tak:
IM z PAULEM Di'ANNO: tutaj nie mamy dużego wyboru, ale obowiązkowo IRON MAIDEN

IM pierwszy raz Z BRUCEM: według mnie wszystkie płyty to klasyka zespołu. gdybym sie miał pokusić o zrobienie rankingu tych najlepszych z tamtego okresu, to wygladał by pewnia tak: 1. THE NUMBER... 2.POWERSLAVE, 3. PIECE OF MIND 4. SOMEWHERE IN TIME 5. SEVENTH SON.... i daleko za nimi NPFTD ( koniecznie trzeba znać pierwsze 3 )

IM z BLAZE'M obydwie płyty bardzo porównywalne, obydwie inne vocalowo od tego do czego przyzwyczaił nas Bruce.Ciężko się było przestawić. Tego okresu mimo wszystko bym nie wybrał, dla kogoś, kto zaczyna swoja przygodę z IM, chociaz kilka kawałków to kawał dobrej roboty

IM po raz drugi z Brucem: OBOWIĄZEK to BRAVE NWE WORLD ( to kamień milowy na równi z IRON MAIDEN,THE NUMBER... I POWERSLAVE)

Sorry do wszystkich, którzy będą mieli inne zdanie, ale ile płyt tyle opinii ( a w omawianej kapeli bardzo dużo)

Pozdrawiam
Jacek
Ostatnio zmieniony ndz mar 11, 2012 4:40 pm przez bogul, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gorki
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Gorki »

Ja sam zaczęłem od Powerslave, potem kupiłem Iron Maiden i Brave New World i od tych najlepiej wg. mnie zacząć, tymi płytami nawróciłem też 3 osoby ;)
Awatar użytkownika
TrOop3r
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: TrOop3r »

Ja zaczynalem od Be Quick or Be Dead (Dad :mryellow: ). Caly Fear of the Dark jest dla mnie kapitalny i darze go wielkim sentymentem.
"Bycie magistrem , a bycie mądrym to dwie różne rzeczy" - Ferdynard Kiepski
Awatar użytkownika
xse666
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: xse666 »

Ja zacząłem słuchać IM od Brave New World. To jest pierwsza płyta z trójką gitarzystów, więc na swój sposób ważna dla historii zespołu. To jest i będzie moja ulubiona płyta =]
ODPOWIEDZ