voivod' pisze:Nomadosław pisze:Saxon a Venom to kompletnie inne podejście do grania, no ale widać to pierwsze bardziej wytrzymało próbę czasu,
no wlasnie patrzac na to jak sie rozwijala ciezka muzyka to zdecydowanie venom lepiej przetrwal probe czasu.
nie powiem zebym znal na pamiec wspolczesne dokonania saxon, ale w tych nagraniach, ktore slyszalem wyraznie widze pojscie kompromis ze wspolczesnymi trendami w muzyce metalowej, zwlaszcza w sferze brzmienia. i to mi sie nie podoba, bo wspolczesnego metalu nie poważam, uważam że ten gatunek jest martwy już prawie drugą dekadę, a pojedyncze wyjatki tylko potwierdzają regułę.
nie odmawiam saxon prawa do funkcjonowania i grania na sentymencie fanów heavy, ale ta muzyka to dzisiaj dziesiąta woda po czymś co od początku bylo pewnego rodzaju niszą i jej znaczenie jest marginalne.
To Saxon koncertuje rok w rok, zapraszają ich na Wacken, chyba nie po "znajomości" a Venom gra rzadko i chyba nikt za bardzo nie czeka na ich reaktywację...wg.mnie w muzyce ważne jest by się utrzymać, Saxon to zrobił, przetrwał ciężkie czasy, nie miał nigdy przerwy z wydaniem płyty większej niż 3 lata a to jest duży wyczyn..21 płyt studyjnych!
Poza tym Saxon to kapela która wyraża rock and roll, jego istotę, przyjacielską atmosferę, szczerość, a co do Venom pamiętam jak słuchaliśmy po pijaku z kumplami Black Metal i to jest właśnie taka muzyka, którą można sobie pusćić dla zlewy, pośmiać się z tekstów i całej tej szyderczo mrocznej prostoty, tam ma się wrażenie, że wszystko jest ironiczne i na jaja. Saxon nie ma podstaw by mieć do siebie dystans bo Ci goście kochają to co robią po co się do tego dystansować?
Co do punk, ja w muzyce szukam szczerości, nieraz nawet lekkiego patosu, melodii, harmonii, pewnych technicznych umięjętności, punk to taki kabaret, jeszcze z polityczną agitką czego nienawidzę, nie trawię i choćby muzyka była najwspanialsza to muzyki z takimi tekstami słuchał nie będe, no a raczej nie jest. Muzyka jest po to by zabierać w magiczne, lepsze światy nie by przypominać o beznadziei jaka panuje na tym.