SCREAM MAKER- heavy metal z Polski

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

ajronmajk
-#Prowler
-#Prowler

SCREAM MAKER- heavy metal z Polski

Post autor: ajronmajk »

dziewczyny i chłopaki wczoraj wydaliśmy klip z ostatniej trasy po Chinach, play it loud i jak się cudem spodoba to wiecie co robić ;)
pozdr!!!

https://www.youtube.com/watch?v=uxooJG3Qh0U
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: SCREAM MAKER- heavy metal z Polski

Post autor: krusejder »

Sprawdźmy, czy Polak potrafi wspierać heavy metal ....

http://polakpotrafi.pl/projekt/scream-maker

Chcemy mieć Twoją twarz na okładce naszej nowej płyty. Razem z setkami innych stworzy ona niepowtarzalny kolaż. Będzie można ją jednak dokładnie zobaczyć dzięki specjalnej lupie, którą dołączymy do każdego egzemplarza płyty. Żeby była twarz, potrzeba nowej płyty. Żeby była nowa płyta, potrzeba funduszy. Ergo: oprócz Twojej twarzy, potrzebne nam Twoje wsparcie finansowe. Proste? Proste. Wspierasz projekt nasz i masz na okładce twarz, przechodzisz więc do historii muzyki.

Bardzo fajny zespół i bardzo fajni goście. Dorzucam na dobry początek swoje 50 zł, bo wierzę w nich i chciałbym, by tą drogą różne bandy zbierały kasę na nagrania. Nie każdy musi robić to tak na bogato, ale dobrze, by pierwszy raz się udał :)
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Pawcio
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Pawcio »

A ja bardzo bym nie chciał, i mam nadzieje, że ten cały crowdfunding niedługo odejdzie w niepamięć. "Sfinansujcie proszę moją wyprawę do Etiopii, za każde podarowane mi 20zł dostaniecie zdjęcie oraz autograf króla wioski".
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Też mi sie to nie podoba, wyciąganie pieniędzy od ludzi...
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Pawcio pisze:A ja bardzo bym nie chciał, i mam nadzieje, że ten cały crowdfunding niedługo odejdzie w niepamięć. "Sfinansujcie proszę moją wyprawę do Etiopii, za każde podarowane mi 20zł dostaniecie zdjęcie oraz autograf króla wioski".
No tak, jak to tak można prosić ludzi o dobrowolne wpłaty, to całkowicie niemoralne, przecież każdy muzyk powinny być objęty socjalnym wsparciem jak w Skandynawii, no ewentualnie można wprowadzić 100% podatki w cenach tabletów czy komórek, żeby nie matrwili się, że nikt ich płyt nie chce kupować... :lol:
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

A ja jestem wielkim fanem crowdfundingu. Są wydawnictwa, które i tak bym kupił w ciemno, bez wcześniejszego piracenia. Więc co za różnica, czy zapłacę artyście przed nagraniem materiału czy po? W zamian i tak ten album dostanę. W opcji crowdunfindu, przeważnie jeszcze z jakimś fajnym bonusem (t-shirt, smyczka, whatever).
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Pawcio pisze:A ja bardzo bym nie chciał, i mam nadzieje, że ten cały crowdfunding niedługo odejdzie w niepamięć. "Sfinansujcie proszę moją wyprawę do Etiopii, za każde podarowane mi 20zł dostaniecie zdjęcie oraz autograf króla wioski".
Ale w tym przypadku jest inaczej. Jak kasy nie zbiorą, to dostajesz zwrot na konto. Nic nie tracisz.

A jeśli zbiorą, to możesz traktować jako zakup na przedpłatę. Juz za 35 zł wpłacone na projekt dadzą Ci CD.

Nie rozumiem ludzi, którym ta metoda przeszkadza. Nie chcesz - nie wspieraj, OK. Ale kiedyś i Ty możesz mieć ciekawy pomysł i sam z crowdfundingu skorzystasz.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Pawcio
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Mr. M pisze:No tak, jak to tak można prosić ludzi o dobrowolne wpłaty, to całkowicie niemoralne
Nie powiedziałem, że niemoralne. Dla mnie osobiście byłoby to trochę poniżające. Bo to zazwyczaj nie są jakieś astronomiczne kwoty, tylko pieniądze które można odłożyć pracując na etacie. A jeżeli muzyka to twoje hobby no to co za problem w nie włożyć trochę pieniędzy? Jestem raczej tradycjonalistą w tym temacie- a tu zespoły zbierają na EP-kę, pierwszą płytę, drugą płytę, potem na nowe gitary, organizacje koncertów, nagranie wideoklipu, troche to śmieszne ;)
Żeby nie było- nie mówię konkretnie o tym przypadku- bardziej ogólnie.
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Kurde, gadałem niedawno z kumplem, którego kapela zbierała 7 kafli właśnie poprzez crowdfunding. Mówię mu: "Was jest trójka, 2300 jakoś da się uzbierać. Jeden szybciej, drugi później. Ale nie jest to kwota wzięta z sufitu. Najwyżej poczekajcie pół roku / rok i kwotę uzbieracie". Po czym gość wytłumaczył mi ile hajsu idzie na inwestycje w sprzęt, granie koncertów (darmowych, prawie darmowych lub za zgrzewkę piwa) itd. Oni naprawdę tych 7 kafli po prostu nie mieli. Jak się chce troszkę poważniej pobawić w muzykę, niż granie z GuitarPro, to drenaż kieszeni jest głęboki.

Nie mam problemów z tym, że kapele proszą o hajs. Lepsze to, niż siedzenie w głębokim podziemiu, narzekanie na brak zainteresowania wytwórni i opluwanie każdego, kto się wybił. To po prostu wzięcie sprawy w swoje miejsce. A przy okazji, moim zdaniem, bardzo fajnie wpływa na środowisko - cementuje je, daje kapelom możliwość wykrystalizowania społeczności wokół nich (oczywiście, zachowując wszelkie proporcje).
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Pawcio pisze:Nie powiedziałem, że niemoralne. Dla mnie osobiście byłoby to trochę poniżające.
To w takim razie, ten kto wpłacił im choćby parę złotych poniża ich w ten sposób? ;-)
Pawcio pisze: Bo to zazwyczaj nie są jakieś astronomiczne kwoty, tylko pieniądze które można odłożyć pracując na etacie. A jeżeli muzyka to twoje hobby no to co za problem w nie włożyć trochę pieniędzy?
No właśnie - jeśli to ma być hobby to masz rację. Też sam lubię sobie czasami pograć i dlatego kupiłem kiedyś Guitar Hero całkowicie z własnej kieszeni, nikt mnie nie wspomagał. ;-) Natomiast jeśli rozmawiamy o zespołach, które mają chęć i potencjał grania czegoś więcej niż coverów Metallicy w garażu czy nawet w lokalnych klubie to muszą iść za tym większe pieniądze. W czasach kiedy wytwórnie czy różni sponsorzy muzyczni są zainteresowani głównie kreowaniem jedno czy dwusezonowych gwiazdeczek, które nic kompletnie nie wnoszą do muzyki, podejście crowdfundigowe jest dla mnie chyba najlepsze z możliwych. "Jeśli jesteśmy wystarczająco dobrzy i ludzie będą chcieli słuchać więcej naszej muzyki, to dadzą nam pieniądze, abyśmy mogli się rozwijać. Jeśli nie - widocznie gramy do dupy i nie nadajemy się na nagrywanie płyt. Wrócimy do grania dla przyjemności w weekendy". Nie ma jak dla mnie żadnych dziwactw, głupot czy śmieszności tylko prosta relacja między młodymi zespołami a normalnymi słuchaczami, którzy chcą jakiejś nowej muzyki. Wszystko odbywa się na dobrowolnych zasadach z korzyściami dla obu stron. Co tu krytykować? Że wszyscy nie są milionerami, aby było ich stać na studia nagraniowe i trasy koncertowe? :lol:
Awatar użytkownika
Pawcio
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Mr. M pisze: Natomiast jeśli rozmawiamy o zespołach, które mają chęć i potencjał grania czegoś więcej niż coverów Metallicy w garażu czy nawet w lokalnych klubie to muszą iść za tym większe pieniądze.
Problem w tym, że zespoły które mają faktyczny potencjał, nie sięgają po crowdfunding, bo najzwyczajniej w świecie nie muszą. Merkabah, Furia, Kriegsmachine, The Stubbs, Stara Rzeka, no nie wiem co tam jeszcze, Dopelord i wiele wiele innych, to są kapele, które grają na tyle ciekawą muzykę, że ludzie przychodzą na ich koncerty i kupują płyty (które ktoś chce wydawać). To jest według mnie bardzo uczciwe. Grasz dobrze=ktoś się Tobą zainteresuje i o nic nie musisz żebrać. Podajcie mi, proszę, przykłady jakichś płyt nagranych dzięki crowdfundingowi, które- jak na polskie realia- odniosły sukces (na podobnym poziomie co wyżej wymienione Furia czy Merkabah)

Ja rozumiem o co wam chodzi. To ludzie ocenią, i jeżeli kapela gra ciekawie to im dadzą te pieniądze, wpłaty są dobrowolne itd. Jest w tym sporo racji, ale łapę po pieniądze wyciągają najczęściej zespoły na dorobku. Fajnie jak mają nagraną choć 1 płytę (najczęściej taka która przeszła przez większość środowiska ludzi interesujących się muzyką kompletnie nie zauważona), ale często są to jakieś ekipy, które zbierają na pierwszą EP-kę. Jak dla mnie to totalna droga na skróty.
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Blindead zbierał hajs przez www.wspieram.to, tyle w temacie zespołów z potencjałem.
Awatar użytkownika
Pawcio
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Na koncertówkę. O ile mnie pamięć nie myli to Inkwizycja również, z tym, że na LP - nie udało im się.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Myślałem, że nie mamy na forum tematu o Scream Makerze, ale jednak się znalazł, więc trochę go odkurzę, bo smarujemy na temat chłopaków w wielu innych wątkach.
gumbyy pisze: pn gru 11, 2017 11:26 pm Szczerze? Mnie mało co obchodzi charakter muzyka. Liczy się to, co nagra na płycie i zagra na koncercie. Wiadomo fajnie jak muzyk jest miły i sympatyczny, ale to nie definiuje mojego odbioru muzyki. Bo przecież ta jest najważniejsza.

A co do SM to robiłem z nimi wywiad jakieś dwa lata temu i było miło i sympatycznie :) http://www.metalside.pl/wywiady/wywiad.php?id=85
Przeczytałem ten wywiad i jego wydźwięk jest zupełnie inny niż tego "słynnego" wywiadu Michała. Wypowiedzi dużo bardziej wyważone. Powiedziałbym, że brzmią sympatycznie. Wywiad starszy od wspomnianego. Sporo zależy też od prowadzącego rozmowę. W końcu można ją różnie pokierować. @Gumbyy Rozmawiałeś z nimi grupowo? Czy ktoś z zespołu mówił w imieniu całości?

Na koncerty Scream Makera będę dalej chodził, bo grają dobre klasyczne heavy, czyli to co lubię. No i wielki szacunek dla chłopaków z Memoriały DIO - tam będę na pewno.

Też uważam, że co innego muzyka a co innego ludzie. W końcu nie muszę z nimi rozmawiać. "Słynny" wywiad swoje zrobił, ale w przypadku Skrimów miałem okazję do osobistej rozmowy i nie mogę po nich powiedzieć nic negatywnego na ich temat. A opinii na podstawie opowieści innych ludzi nie będę wydawał.

PS. @Gumbyy moglibyście zadbać o responsywną wersję strony, bo czytanie tego wywiadu (oraz recenzji) na telefonie to koszmar pod względem technicznym.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Michał jest bardzo sympatycznym gościem. Mam wrażenie, że owego dnia po prosty był podkurwiony. Powinien zjeść snickersa przed wywiadem i nie byłoby różnych niepotrzebnych problemów. On w realu wcale nie jest taki, jak go hejterzy przedstawiają.

Cały czas mam nadzieję, że zespół pójdzie w stronę AOR :)
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

17 maja rozpoczęcie nowej edycji memoriału ku czci DIO - King of Rock N Roll, koncert w Warszawie :)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Czwartek, bardzo dobrze. Termin zapisany w kalendarzu.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cezi »

krusejder pisze: śr gru 13, 2017 11:14 pm
Cały czas mam nadzieję, że zespół pójdzie w stronę AOR :)
Oj...a ja mam nadzieje, że pozostaną przy swoim stylu. I faktem jest, że Michał to mega sympatyczny gośc, będąc ostatnio w Warszawie udało mi sie z nim przegadać troche czasu przy piwku.
Mysle, że lepiej byoby dla zespołu, gdyby nie reagowali tak alergicznie na ich krytykę, tylko po prostu ja kompletnie olewali. Muzyka sie sama obroni.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Przeciez oni żyją ta krytyka. Na fp zespolu mam bana, mimo że nigdy tam nie komentowalem :D
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cezi »

Widocznie na innych forach przesadziłeś. Ale faktem jest, że chłopaki mają troszeczkę za duże zapędy cenzorcze. Natomiast jak dla mnie ich muzyka jest super.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
ODPOWIEDZ