Oceny albumow IM w skali 1-10
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 1499
Re: Oceny albumow IM w skali 1-10
Przecież sam napisałeś o pierwszej płycie , a teraz zarzucasz mi że nie umiem czytać i jeszcze na dodatek słuchać.
Owszem @PanPrezes , masz rację , ale do cholery bez przesady. Ja lubię słuchać muzyki a nie rozkładać ja na czynniki pierwsze i zastawiać się czy Steve Pierdnął tak samo na Moonchild co przy Prowler. Sam schemat budowy utworu może i jest podobny ale to nie są kalki. Jak miałbym tak patrzeć to właściwie mógł bym przestać słuchać muzyki.
Owszem @PanPrezes , masz rację , ale do cholery bez przesady. Ja lubię słuchać muzyki a nie rozkładać ja na czynniki pierwsze i zastawiać się czy Steve Pierdnął tak samo na Moonchild co przy Prowler. Sam schemat budowy utworu może i jest podobny ale to nie są kalki. Jak miałbym tak patrzeć to właściwie mógł bym przestać słuchać muzyki.
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Z tym, że mi nie chodzi o to, żeby jakikolwiek utwór zmieszać z błotem, wręcz przeciwnie. Chodzi mi tylko to, o czym pisałem wyżej. Mianowicie - na późniejszych płytach Iron Maiden ("Piece Of Mind", "The Number Of The Beast", "Powerslave", "Seventh Son Of A Seventh Son" i każdej innej) słychać rzeczy, zagrywki i styl wypracowany na pierwszej płycie. Nie wiem co w tym niezrozumiałego?PanPrezes pisze:Podchodząc w ten sposób do muzyki można zarżnąć i zmieszać z błotem każdą, nawet najlepszą płytę i utwór
Nie trzeba sie zastanawiać, wystarczy posłuchać.sekcjazwlok pisze:zastawiać się czy Steve Pierdnął tak samo na Moonchild co przy Prowler.
A czy ja napisałem, że to są kalkisekcjazwlok pisze:Sam schemat budowy utworu może i jest podobny ale to nie są kalki.
Choć akurat w przypadku "Alexander The Great" parę by się znalazło.
Ostatnio zmieniony czw wrz 10, 2015 12:22 pm przez LukaSieka, łącznie zmieniany 1 raz.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
A pierwsza płyta to przekrój przez całą muzykę lat siedemdziesiątych, od Genesis (Strange World) po Thin Lizzy (Running Free). Takie analityczne podejście to największe zabójstwo. Większość muzyki popularnej oparta jest na jednej progresji akordów i jakoś większości ludzi to nie przeszkadza. Gdyby jakość muzyki zależała od ilości używanych skal i różnych udziwnień, to taki BB King musiałby być najgorszym gitarzystą w historii, bo stosował tylko pentatonikę i o zgrozo, grał praktycznie tylko w jednej pozycji.
- LukaSieka

Ale o tym chyba wszyscy wiemy. Jest tam Deep Purple, Budgie, Thin Lizzy, Black Sabbath, Jethro Tull......... Co oczywiście nie zmienia faktu, że jak pisałem wcześniej pięć razy - na późniejszych płytach Iron Maiden słychać rzeczy, zagrywki i styl wypracowany na pierwszej płycie.PanPrezes pisze:A pierwsza płyta to przekrój przez całą muzykę lat siedemdziesiątych
Ostatnio zmieniony czw wrz 10, 2015 2:25 pm przez LukaSieka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Deleted User 1499
LukaSieka pisze:A czy ja napisałem, że to są kalkisekcjazwlok pisze:Sam schemat budowy utworu może i jest podobny ale to nie są kalki.![]()
![]()
?
Choć akurat w przypadku "Alexander The Great" parę by się znalazło.
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

Nie wiem jakim trzeba być zawodnikiem, żeby tak to zrozumiećsekcjazwlok pisze:Ok wyszło na to że każdy album jest nagrywany na podstawie m.in. ,,Phantom Of The Opera".LukaSieka pisze:No to coś słabo słuchasz widocznie, bo już na pierwszej płycie słychać rzeczy, motywy, rozwiązania (min. w takim "Phantom Of The Opera"), które można usłyszeć po dziś dzień, na każdej płycie Iron Maiden.
Jak dla mnie np. to bardzo naturalna i bardzo słyszalna sprawa z rozwinięciem niektórych historii z pierwszej płyty Maiden przez sam zespół. Słychać to dobitnie właśnie w Numberze, którego uwielbiam
-
Deleted User 1499
Masz mi coś do powiedzenia ?Adrian S.O.S. pisze: Nie wiem jakim trzeba być zawodnikiem, żeby tak to zrozumieć![]()
Ostatnio zmieniony czw wrz 10, 2015 1:49 pm przez Deleted User 1499, łącznie zmieniany 1 raz.
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

I dlatego z takim podejściem umieścili go jako pierwszy utwór na płyciePanPrezes pisze:Zdaje mi się, że sam Harris w jakimś wywiadzie, spytany co sądzi na temat tego utworu i dlaczego nie grają go na żywo, określił go mianem "gówna".
W tym "gównie" jest więcej mocy niż w jakimkolwiek innym numerze nagranym po reunion.
-
Deleted User 1499
Co kto lubisajki pisze:W tym "gównie" jest więcej mocy niż w jakimkolwiek innym numerze nagranym po reunion.
- LukaSieka

Niestety, ale ciężko się z tym nie zgodzić. Jeden z najbardziej "rakietowych" utworów Iron Maiden.sajki pisze:W tym "gównie" jest więcej mocy niż w jakimkolwiek innym numerze nagranym po reunion.
W każdym razie sami Ironi tak kochają ten utwór, że wykonali go na żywo aż jeden raz (tu się mogę mylić), podczas gdy reszta płyty była wałkowana latami na różnych trasach koncertowych.
No ale zawartość mocy w danym kawałku nie ma nic wspólnego z tym, że zespół go grał/nie grał na koncertach 
www.MetalSide.pl
No tak, ale trudno bronić na siłę utworu, do którego niechęć wyrażają nawet jego twórcy (choćby ignorując go na trasach). Nie jest to sam w sobie jakoś strasznie zły kawałek, ale słychać, że powstał na kolanie, bo płyta musiała trwać te 40 minut, a nie mieli już nic z poprzednich sesji.
Może to dlatego, że jednak przy trasach promujących albumy otwieracz jest również otwieraczem koncertów? Wiesz może czym otwierali przy trasie promującej ten longplay? Może także dlatego, że z Numbera nigdy nie brakowało hiciorów do zagrania live - Hallowed, Number, 22 AA, Children, RTTH. Sam widzisz, że nawet technicznie ciężko byłoby tu wepchać InvadersPanPrezes pisze:W każdym razie sami Ironi tak kochają ten utwór, że wykonali go na żywo aż jeden raz (tu się mogę mylić), podczas gdy reszta płyty była wałkowana latami na różnych trasach koncertowych.
I dla mnie dużo większym gniotem od Invaders jest Gangland.
Wiele jest takich utworów... "Alexander" na przykład...PanPrezes pisze:choćby ignorując go na trasach
www.MetalSide.pl
Z tego co mi wiadomo to koncerty otwierali Murders in the Rue Morgue. Invadersów zagrali chyba tylko na jednym koncercie w Finlandii, jednak tego nie pewien jestem na 100%. Ganglanda akurat lubię, choć to nic wybitnego.
Z Alexandrem to jest trudna sprawa, chyba po prostu nie chcieli wywalić Marynarza, a dwa takie numery to by było za dużo.
Z Alexandrem to jest trudna sprawa, chyba po prostu nie chcieli wywalić Marynarza, a dwa takie numery to by było za dużo.
- LukaSieka

No, ale koniec końców nigdy nie grali tego na żywo i też go ignorowali na wszystkich trasach od 1986 roku do dziś. I nie wiem czy ma to jakikolwiek wpływ na jakość, energie czy cokolwiek z tego utworu.PanPrezes pisze:Z Alexandrem to jest trudna sprawa, chyba po prostu nie chcieli wywalić Marynarza, a dwa takie numery to by było za dużo.
Tylko nikt z zespołu na niego otwarcie nie psioczył.