Trasa 2016-2017 - Spekulacje
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Re: Trasa 2016-2017 - Spekulacje
Myślę, że w przypadku każdego zespołu, który ma pewną popularność 90% ludzi idzie na hity. Nawet na koncertach Saxon, który jest 10 razy mniej popularny niż Iron Maiden . Ludzie domagają się głównie Wheels of Steel, Princess of the Night, Crusader czy w Polsce dodatkowo bardzo popularnego Broken Heroes. To jest ciekawe zagadnienie na ile zespół sam decyduje o tym który utwór stanie się hitem. Jakiś wpływ przecież ma. Nie tylko jeśli chodzi o ustalenie setu, ale także wybór singla. Zwłaszcza kiedyś to miało znaczenie w czasach gdy nie było youtube i teledysk singla oglądany w telewizji to był często pierwszy kontakt słuchacza z płytą.
Akurat wybór singla niekoniecznie zależy od kapeli, tylko od wytwórni.
To, o czym piszesz jest zjawiskiem naturalnym, ale chodzi mi o to, że na AC/DC chodzą osoby, którym rock wisi. Ale jako, że Young i spółka przeniknęli do popkultury, to ludzie chcą posłuchać tych numerów, co słyszeli w jakimś filmie.
To, o czym piszesz jest zjawiskiem naturalnym, ale chodzi mi o to, że na AC/DC chodzą osoby, którym rock wisi. Ale jako, że Young i spółka przeniknęli do popkultury, to ludzie chcą posłuchać tych numerów, co słyszeli w jakimś filmie.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Dokładnie no i AC to dużo bardziej przyswajalna muza dla Januszy od 75% rzeczy IM, muzycznie - też trochę inny świat - bliżej The Rolling Stones i Chucka Berryego niż Black Sabbath 
- hipcio_stg
- -#Moonchild

Czyli tak samo jak w przypadku Maiden... [RTTH, TROOPER, 666, 2M2M, FOTD]kmberserker pisze:Wiadomo, AC/DC wgryzło się do mainstramu i tak naprawdę mało osób obchodzi, co zagrają na koncercie, byle by było to 5 ogranych i klasycznych numerów.
Tak, ale osoby przychodzące na IM dla tych paru hitów to mimo wszystko ludzie chociaż trochę orientujący się w takiej muzyce, a na AC/DC jest pełno losowych osób, które nawet składanki nie słuchały.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Myślę, że nie ma co porównywać jakiegokolwiek numeru Maidenów do Highway to Hell pod względem rozpoznawalności. Co nie jest niczym złymhipcio_stg pisze:Czyli tak samo jak w przypadku Maiden... [RTTH, TROOPER, 666, 2M2M, FOTD]kmberserker pisze:Wiadomo, AC/DC wgryzło się do mainstramu i tak naprawdę mało osób obchodzi, co zagrają na koncercie, byle by było to 5 ogranych i klasycznych numerów.
- hipcio_stg
- -#Moonchild

Nie chodziło mi o porównanie pod względem rozpoznawalności a do układania setlist. Zarówno Maideni jak i AC/DC Meta i wielu innych ma żelazne punkty dla Januszy i to się już nie zmieni. (tak sądzę).
-
Deleted User 1499
Najbardziej słabe jest to że w trakcie koncertu największym momentem ożywienia publiczności są kotlety w postaci The Trooper i Fear of the Dark...
Demokracja. Mnie też to wkurza ale co zrobić. Przy pierwszych dźwiękach Troopera 3/4 ludzi wokół mnie wyciągnęło telefony żeby nagrywać filmiki.
Jak Ironi już będą naprawdę, ale tak naprawdę naprawdę leniwi odnośnie do setlisty to zrobią "IM by request" wzorem Mety i będzie pozamiatane. Już to nam wszystkim pokazało co jest oczekiwane przez większość na koncertach.
Jak Ironi już będą naprawdę, ale tak naprawdę naprawdę leniwi odnośnie do setlisty to zrobią "IM by request" wzorem Mety i będzie pozamiatane. Już to nam wszystkim pokazało co jest oczekiwane przez większość na koncertach.
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

W latach 80-tych grali więcej koncertów, ale głównie w wypełnionych halach (a wtedy większość hal mieściła do 10 tys. osób, a nie 15-18 jak obecnie) i teatrach (choćby w UK) więc akurat prawdą jest, że jeśli chodzi o gromadzenie tłumów na koncertach to Maiden jest teraz bardziej popularne niż w latach 80-tych.Budziol pisze:No wiekszej bzdury nie czytalem niz ze IM nie bylo jeszcze po BNW tak popularne. Oni juz w latach 80tych grali setki koncertow na wypelnionych po brzegi stadionach.
Oby nigdy to nie nastąpiło, już wolę jak oni ustalają setlisty.barsiarz pisze:Jak Ironi już będą naprawdę, ale tak naprawdę naprawdę leniwi odnośnie do setlisty to zrobią "IM by request" wzorem Mety i będzie pozamiatane. Już to nam wszystkim pokazało co jest oczekiwane przez większość na koncertach.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Jeśli "by request" to tylko dla członków FC
.
Ale jeśli głosowanie byłoby otwarte dla Januszy, to rzeczywiście dostalibyśmy mdły set.
Ale jeśli głosowanie byłoby otwarte dla Januszy, to rzeczywiście dostalibyśmy mdły set.
Jest to jakieś wyjście prawdę mówiącDzosef pisze:Jeśli "by request" to tylko dla członków FC.
Request spośród wszystkich utworów?
nie ma takiej opcji
Dajmy na to wypadnie Empire i Alexander, niemożliwe!
Chyba, że wybiorą z 40 utworów i głosowanie będzie na te z 40.
Nie wiem na jakiej zasadzie było by request na Metallice, więc nie krzyczcie jeśli na takiej jak opisałem
)
nie ma takiej opcji
Nie wiem na jakiej zasadzie było by request na Metallice, więc nie krzyczcie jeśli na takiej jak opisałem
- Saimon1995
- -#Moderator

Było na takiej, że ludzie wybrali praktycznie te same kawałki, które Meta gra na każdym koncercie.MaidenFan pisze:Request spośród wszystkich utworów?
nie ma takiej opcjiDajmy na to wypadnie Empire i Alexander, niemożliwe!
Nie wiem na jakiej zasadzie było by request na Metallice, więc nie krzyczcie jeśli na takiej jak opisałem)
WICKER MAN pisze:W latach 80-tych grali więcej koncertów, ale głównie w wypełnionych halach (a wtedy większość hal mieściła do 10 tys. osób, a nie 15-18 jak obecnie) i teatrach (choćby w UK) więc akurat prawdą jest, że jeśli chodzi o gromadzenie tłumów na koncertach to Maiden jest teraz bardziej popularne niż w latach 80-tych.Budziol pisze:No wiekszej bzdury nie czytalem niz ze IM nie bylo jeszcze po BNW tak popularne. Oni juz w latach 80tych grali setki koncertow na wypelnionych po brzegi stadionach.
Tłumy moze tak(choc hale mniejsze to jednak liczba koncertow wieksza), ale mega popularność dopiero po BNW?
A choćby Donington? No nie wmawiajcie mi, IM na dobre się zaczęło rok po BNW :-D
-
Deleted User 1499
Tak sobie policzyłem ty wygląda to następująco. W latach 80,90tych zagrali w sumie 1461 koncertów , a po 2000, 647. Jeśli przyjąć średnią 10k w latach 80,90 i 30k w 2000 to wtedy więcej przypada po reunion.
Nieee aż takiej różnicy w średniej nie ma, 80 - 90: 14,000, potem ok. 30K. To jest najbardziej miarodajne. Spokojnie 40 mln widzów na 2200 koncertach osiągnęli. W tym gatunku tylko Meta i Maiden mieli taka publikę. Pewnie kiedyś dogoni ich Rammstein, może Slipknot...?
-
Deleted User 1499
No wiesz , przeglądałem bardzo pobieżnie hale w których grali ale większość z nich mieściła do 10 tys.
Było też sporo festiwali i trochę stadionów, w USA te 12 - 18 tysi w latach '80 to był standard. Trzeba jeszcze o jednym pamiętać, wówczas zdecydowanie więcej osób wpuszczano na koncerty. MSG w NYC wtedy spokojnie przyjmowała 20K teraz max 15 - 16, podobnie było w przypadku innych obiektów, nawet w Polsce - wówczas głupi Torwar mieścił 12,000 - inne czasy - inna miara.