Trasa 2016-2017 - Spekulacje

Wszystko na temat trasy koncertowej promującej najnowszą płytę.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Re: Trasa 2016-2017 - Spekulacje

Post autor: Nomad.1985 »

Myślę, że w przypadku każdego zespołu, który ma pewną popularność 90% ludzi idzie na hity. Nawet na koncertach Saxon, który jest 10 razy mniej popularny niż Iron Maiden . Ludzie domagają się głównie Wheels of Steel, Princess of the Night, Crusader czy w Polsce dodatkowo bardzo popularnego Broken Heroes. To jest ciekawe zagadnienie na ile zespół sam decyduje o tym który utwór stanie się hitem. Jakiś wpływ przecież ma. Nie tylko jeśli chodzi o ustalenie setu, ale także wybór singla. Zwłaszcza kiedyś to miało znaczenie w czasach gdy nie było youtube i teledysk singla oglądany w telewizji to był często pierwszy kontakt słuchacza z płytą.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Akurat wybór singla niekoniecznie zależy od kapeli, tylko od wytwórni.

To, o czym piszesz jest zjawiskiem naturalnym, ale chodzi mi o to, że na AC/DC chodzą osoby, którym rock wisi. Ale jako, że Young i spółka przeniknęli do popkultury, to ludzie chcą posłuchać tych numerów, co słyszeli w jakimś filmie.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Dokładnie no i AC to dużo bardziej przyswajalna muza dla Januszy od 75% rzeczy IM, muzycznie - też trochę inny świat - bliżej The Rolling Stones i Chucka Berryego niż Black Sabbath :)
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

kmberserker pisze:Wiadomo, AC/DC wgryzło się do mainstramu i tak naprawdę mało osób obchodzi, co zagrają na koncercie, byle by było to 5 ogranych i klasycznych numerów.
Czyli tak samo jak w przypadku Maiden... [RTTH, TROOPER, 666, 2M2M, FOTD] :pijak:
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Tak, ale osoby przychodzące na IM dla tych paru hitów to mimo wszystko ludzie chociaż trochę orientujący się w takiej muzyce, a na AC/DC jest pełno losowych osób, które nawet składanki nie słuchały.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

hipcio_stg pisze:
kmberserker pisze:Wiadomo, AC/DC wgryzło się do mainstramu i tak naprawdę mało osób obchodzi, co zagrają na koncercie, byle by było to 5 ogranych i klasycznych numerów.
Czyli tak samo jak w przypadku Maiden... [RTTH, TROOPER, 666, 2M2M, FOTD] :pijak:
Myślę, że nie ma co porównywać jakiegokolwiek numeru Maidenów do Highway to Hell pod względem rozpoznawalności. Co nie jest niczym złym ;) .
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Nie chodziło mi o porównanie pod względem rozpoznawalności a do układania setlist. Zarówno Maideni jak i AC/DC Meta i wielu innych ma żelazne punkty dla Januszy i to się już nie zmieni. (tak sądzę).
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Najbardziej słabe jest to że w trakcie koncertu największym momentem ożywienia publiczności są kotlety w postaci The Trooper i Fear of the Dark...
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Demokracja. Mnie też to wkurza ale co zrobić. Przy pierwszych dźwiękach Troopera 3/4 ludzi wokół mnie wyciągnęło telefony żeby nagrywać filmiki.
Jak Ironi już będą naprawdę, ale tak naprawdę naprawdę leniwi odnośnie do setlisty to zrobią "IM by request" wzorem Mety i będzie pozamiatane. Już to nam wszystkim pokazało co jest oczekiwane przez większość na koncertach.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Budziol pisze:No wiekszej bzdury nie czytalem niz ze IM nie bylo jeszcze po BNW tak popularne. Oni juz w latach 80tych grali setki koncertow na wypelnionych po brzegi stadionach.
W latach 80-tych grali więcej koncertów, ale głównie w wypełnionych halach (a wtedy większość hal mieściła do 10 tys. osób, a nie 15-18 jak obecnie) i teatrach (choćby w UK) więc akurat prawdą jest, że jeśli chodzi o gromadzenie tłumów na koncertach to Maiden jest teraz bardziej popularne niż w latach 80-tych. :)
Python
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Python »

barsiarz pisze:Jak Ironi już będą naprawdę, ale tak naprawdę naprawdę leniwi odnośnie do setlisty to zrobią "IM by request" wzorem Mety i będzie pozamiatane. Już to nam wszystkim pokazało co jest oczekiwane przez większość na koncertach.
Oby nigdy to nie nastąpiło, już wolę jak oni ustalają setlisty.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Jeśli "by request" to tylko dla członków FC ;) .

Ale jeśli głosowanie byłoby otwarte dla Januszy, to rzeczywiście dostalibyśmy mdły set.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Python
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Python »

Dzosef pisze:Jeśli "by request" to tylko dla członków FC ;) .
Jest to jakieś wyjście prawdę mówiąc ;)
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Request spośród wszystkich utworów?
nie ma takiej opcji :D Dajmy na to wypadnie Empire i Alexander, niemożliwe!
Chyba, że wybiorą z 40 utworów i głosowanie będzie na te z 40.
Nie wiem na jakiej zasadzie było by request na Metallice, więc nie krzyczcie jeśli na takiej jak opisałem :))
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

MaidenFan pisze:Request spośród wszystkich utworów?
nie ma takiej opcji :D Dajmy na to wypadnie Empire i Alexander, niemożliwe!
Chyba, że wybiorą z 40 utworów i głosowanie będzie na te z 40.
Nie wiem na jakiej zasadzie było by request na Metallice, więc nie krzyczcie jeśli na takiej jak opisałem :))
Było na takiej, że ludzie wybrali praktycznie te same kawałki, które Meta gra na każdym koncercie. :lol: W przypadku Ironów - było tak samo. Chyba, że głosowaliby tylko członkowie fanclubu, wtedy byłaby szansa na jakiś bardziej urozmaicony set. :wink:
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

WICKER MAN pisze:
Budziol pisze:No wiekszej bzdury nie czytalem niz ze IM nie bylo jeszcze po BNW tak popularne. Oni juz w latach 80tych grali setki koncertow na wypelnionych po brzegi stadionach.
W latach 80-tych grali więcej koncertów, ale głównie w wypełnionych halach (a wtedy większość hal mieściła do 10 tys. osób, a nie 15-18 jak obecnie) i teatrach (choćby w UK) więc akurat prawdą jest, że jeśli chodzi o gromadzenie tłumów na koncertach to Maiden jest teraz bardziej popularne niż w latach 80-tych. :)

Tłumy moze tak(choc hale mniejsze to jednak liczba koncertow wieksza), ale mega popularność dopiero po BNW?
A choćby Donington? No nie wmawiajcie mi, IM na dobre się zaczęło rok po BNW :-D
Deleted User 1499

Tak sobie policzyłem ty wygląda to następująco. W latach 80,90tych zagrali w sumie 1461 koncertów , a po 2000, 647. Jeśli przyjąć średnią 10k w latach 80,90 i 30k w 2000 to wtedy więcej przypada po reunion.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nieee aż takiej różnicy w średniej nie ma, 80 - 90: 14,000, potem ok. 30K. To jest najbardziej miarodajne. Spokojnie 40 mln widzów na 2200 koncertach osiągnęli. W tym gatunku tylko Meta i Maiden mieli taka publikę. Pewnie kiedyś dogoni ich Rammstein, może Slipknot...?
Deleted User 1499

No wiesz , przeglądałem bardzo pobieżnie hale w których grali ale większość z nich mieściła do 10 tys.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Było też sporo festiwali i trochę stadionów, w USA te 12 - 18 tysi w latach '80 to był standard. Trzeba jeszcze o jednym pamiętać, wówczas zdecydowanie więcej osób wpuszczano na koncerty. MSG w NYC wtedy spokojnie przyjmowała 20K teraz max 15 - 16, podobnie było w przypadku innych obiektów, nawet w Polsce - wówczas głupi Torwar mieścił 12,000 - inne czasy - inna miara.
ODPOWIEDZ