Metallica

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Metallica

Post autor: krusejder »

kmberserker pisze:Tak sobie z ciekawości sprawdziłem, koncertówka Queen z Rainbow trwa 79 minut i 42 sekundy, czyli najprawdopodobniej dłużej, niż nowe dzieło Mety. A wydano ją na jednej płycie :) Da się? Owszem, ale po co, skoro więcej wyciągniemy za podwójny album?
kasa to jedno, ale jeszcze ważniejsze jest to, że jak sprzedasz 1 mln płyt podwójnej płyty, to do sprzedaży liczą się 2 mln
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Tego nie wiedziałem, ciekawe.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: on_the_run »

Adrian S.O.S. pisze:
on_the_run pisze:Dla mnie ten numer to kwadratowe, punkowe napieprzanie. Ostatni Slayer to też zresztą prosty punk.
Prosty slayerowy thrash jak już :). Slayer zawsze jechał starym punkiem, nawet na South of Heaven czy Seasons in the Abyss. Na ten płycie też to słychać. Jednak do szufladki z napisem "punk" bym ich za cholere nie wsadził :).

Ten nowy utwór, który wypuściła Metallica moze być. Chociaż wisi mi to w sumie co wydadzą. Na jakiś super materiał bym nie liczył. Ja tej grupy już od dawna poza tym nie śledze. Dla mnie mogli by nawet nagrać płytę z coverami starych przebojów disco w stylu Bee Gees, Chicago i Boney M :).
Stare kapele punkowe, jak UK Subs lub Exploited brzmią dziś często dziś podobnie do ostatniego Slayera.

Z nowszych numerów Mety znośny był odrzut: "Rebel of Babylon".
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

on_the_run pisze:Stare kapele punkowe, jak UK Subs lub Exploited brzmią dziś często dziś podobnie do ostatniego Slayera.
No to skoro UK Subs lub Exploited brzmią dziś jak ostatni Slayer to wychodzi na to, że Exploited i Uk Subs grają dziś thrashowo :).
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Adrian S.O.S. pisze:Dla mnie mogli by nawet nagrać płytę z coverami starych przebojów disco w stylu Bee Gees, Chicago i Boney M :).
Oj, lepiej nie kracz. Wiesz jak to by się sprzedawało! :lol:
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Lars mówi w wywiadach, że na nowym albumie ma w ogóle nie być ballad. Pasi mi to, a jeżeli do tego pierwszy singiel mi się podoba, to w ogóle nieźle się zapowiada. :)
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Porównania nowego singla z punkiem bardzo trafne. Po pierwszym przesłuchaniu myślałem "ale kupa, brzmi jak nagrana w garażu demówka licealnej kapeli", ale po kilku razach wszedł jak Hitler w Danię w 1940. Nie spodziewałem się tego, ale teraz naprawdę oczekuję premiery :D
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Jak dla kogoś Metal Militia to pazdzierz niech się przerzuci na ambitną Lady Gaga albo inne bzdury i nie męczy swoich uszu dobrym thrashem..
Jak Killem All jest prostackim albumem? A jaka Miała być ta muzyka.wtedy? Soczysta napier.. I żadnej ujmy z prostej konstrukcji.
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: mic7 »

widman pisze:Jak dla kogoś Metal Militia to pazdzierz niech się przerzuci na ambitną Lady Gaga albo inne bzdury i nie męczy swoich uszu dobrym thrashem..
Jak Killem All jest prostackim albumem? A jaka Miała być ta muzyka.wtedy? Soczysta napier.. I żadnej ujmy z prostej konstrukcji.
+1000000
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

KEA to było granie proste jak budowa cepa, kwestia tego, czy się to komuś podoba czy nie, jaki był kontekst i że byli jednymi z pionierów (czego nikt im przecież nie odbiera) to zupełnie inne sprawy.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Ale czepiać się ze Killem All to prostacki album to jak mówić czemu 2 plus 2 to cztery.
Thrash nie zakładał być muzyka na salony. Wyraża coś mocniej niż milion wydumanych dźwięków.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

widman pisze:Ale czepiać się ze Killem All to prostacki album to jak mówić czemu 2 plus 2 to cztery.
To zdecydowanie racja.
widman pisze:Wyraża coś mocniej niż milion wydumanych dźwięków.
Tu już bym się nie zgodził, ale co kto lubi.

A co do thrashu ogólnie, to można w ramach tego gatunku grać o wiele ciekawiej niż na KEA - jasne, że KEA było jedną z pierwszych takich płyt i już za to należy im się szacunek, ale kilka lat później wyszło moim zdaniem sporo lepszych thrashowych albumów, nawet późniejsze płyty Metalliki były wg mnie dużo, dużo lepsze niż debiut (mam na myśli Ride, Master i Justice) - nie mówiąc już o np. pierwszych płytach Annihilatora czy Testament.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Dejavu pisze:kilka lat później wyszło moim zdaniem sporo lepszych thrashowych albumów, nawet późniejsze płyty Metalliki były wg mnie dużo, dużo lepsze niż debiut (mam na myśli Ride, Master i Justice) - nie mówiąc już o np. pierwszych płytach Annihilatora czy Testament.
Z tym, że pomiędzy "Kill'em All", a debiutami Annihilator i Testament są 4 i 6 lat różnicy. A to w muzyce baaardzo długo. Tym bardziej kiedy jakiś gatunek (w tym wypadku Thrash Metal) dopiero co powstaje. 6 lat to na prawdę sporo czasu w muzyce.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

LukaSieka pisze:Z tym, że pomiędzy "Kill'em All", a debiutami Annihilator i Testament są 4 i 6 lat różnicy. A to w muzyce baaardzo długo. Tym bardziej kiedy jakiś gatunek (w tym wypadku Thrash Metal) dopiero co powstaje. 6 lat to na prawdę sporo czasu w muzyce.
Zdaję sobie sprawę z tego, temu właśnie akurat ja nie krytykuję KEA za bardzo, bo biorę pod uwagę że tak powiem kontekst historyczny ;) Lubię inne granie, ale trudno się spodziewać że jedna z pierwszych płyt w gatunku będzie tak samo rozwinięta jak te wydane kilka lat później. Gdybym nie brał tego pod uwagę, to w ogóle powiedziałbym, że od takiego KEA czy Justice zdecydowanie bardziej lubię dowolną płytę Vektor - ale nie robię tego, bo zdaję sobie sprawę z bezsensowności tego typu porównań.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Panowie ukończyli pracę nad nowym albumem. http://deathmagnetic.pl/newsy/metallica ... -destruct/

I co najlepsze zmieniła się zawartość płyty numer 3. Zamiast Riff Origins zamieścili nagrania live, a także kowery. Tutaj aktualna tracklista:
Lords of Summer (2016)
Ronnie Rising Medley
When a Blind Man Cries
Remember Tomorrow
Helpless (Live at Rasputin Music)
Hit the Lights (Live at Rasputin Music)
The Four Horsemen (Live at Rasputin Music)
Ride the Lightning (Live at Rasputin Music)
Fade to Black (Live at Rasputin Music)
Jump in the Fire (Live at Rasputin Music)
For Whom the Bell Tolls (Live at Rasputin Music)
Creeping Death (Live at Rasputin Music)
Metal Militia (Live at Rasputin Music)
Hardwired (Live in Minneapolis)

Tym samym przekonali mnie i właśnie zamówiłem sobie edycję deluxe w pre-orderze na stronie empiku. Mam nadzieję, że się nie zawiodę za 2 miesiące. :wink:
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

FaithNoMore pisze:Remember Tomorrow
Jak w repertuarze IM nie jest to wybitna piosenka, tak w wykonaniu Mety sporo zyskuje.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Bębny popsuły cały klimat.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Zakkahletz pisze:Jak w repertuarze IM nie jest to wybitna piosenka, tak w wykonaniu Mety sporo zyskuje.
Tak jak jestem sceptycznie nastawiony do singla i ogólnie mam złe przeczucia do płyty, tak w pełni zgadzam się z tym stwierdzeniem, powiedziałbym nawet, że jeśli chodzi o covery Metallika bardzo rzadko robi to źle :)
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Potwierdzono dwa halowe koncerty w nowej Royal Arena w Kopenhadze 3 i 5 lutego. Będą to jedyne występy Mety w Europie do jesieni 2017, a więc (o dziwo!) wygląda na to, że Panowie zrezygnują z grania na europejskich festiwalach i stadionach na rzecz trasy halowej... Chyba, że jeszcze negocjują ewentualne letnie gigi. :twisted:
ODPOWIEDZ