ED-PH0N3S to bardzo przyzwoite słuchawki. Ostatnio po kilku dniach korzystania z nich porównałem je z moimi Ultrasone'ami, i nawet jeśli te drugie wydają się bardziej "wszechstronne", to na ED-PH0N3Sach gitary są - jak mówi MaidenFan - tak wyraziste, że nie sposób się od tych słuchawek oderwać.
ED-PH0N3S
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- dostoevsky
- -#Assassin

Re: ED-PH0N3S
No i elegancko.
ED-PH0N3S to bardzo przyzwoite słuchawki. Ostatnio po kilku dniach korzystania z nich porównałem je z moimi Ultrasone'ami, i nawet jeśli te drugie wydają się bardziej "wszechstronne", to na ED-PH0N3Sach gitary są - jak mówi MaidenFan - tak wyraziste, że nie sposób się od tych słuchawek oderwać.
@Dzosef, coś dla Ciebie - gitary w utworze Dystopia brzmią fenomenalnie 
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

No to chyba przekonałeś 
Remasterowane Countdown to Extinction i Symphony of Destruction też wgniatają w ziemię. W tym drugim to szczególnie bas 
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Ktoś z Was mieszka w UK i dałby radę mi za te 50 funciaków zamówić? 
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Do słuchających z komputerów przy pomocy np. foobara. Zmieńcie Output na Kernel albo Wasapi, a najlepiej na ASIO jeśli macie odpowiedni sprzęt. Unikajcie Direct Sound czy innego Wave Out. Potrzebne wtyczki plus wiele innych przydatnych, np. HDCD, DVD-A itp. są do ściągnięcia.
- Saimon1995
- -#Moderator

Powerslave, Somewhere in Time 2015 ze Spotify brzmią świetnie.
Słuchałem tez ostatnich 3 utworów z TFF - czułem się jakbym poznawał je na nowo w niektórych momentach.
Słuchałem tez ostatnich 3 utworów z TFF - czułem się jakbym poznawał je na nowo w niektórych momentach.
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Dzosef - zaciekawiłeś mnie tym MQA i jeszcze poczytałem. I wyczytałem, że przede wszystkim to jest stratne!!!! Po drugie, jeśli jest słuchane na sprzęcie, który nie ma wbudowanego dekodera MQA (a mało ma), powoduje szum w górnym paśmie. I najważniejsza tajemnica wiary....na każdym etapie trzeba płacić za licencję...od sprzętu, po kodowanie, dekodowanie, DRM itd. Pewnie jak gdzieś przypadkiem trafię na takie pliki, posłucham, ale na dzień dobry już mnie zrazili do tej "rewolucji". Na razie pozostaję przy plikach 192 (ew. 96)/24 plus SACD, DVD-A, HDCD, XRCD, K2HD. Za kilka lat zapewne szeroko dostępne będą sprzęty 32bitowe i próbkujące 384kHz. I zabawa od początku....będą remastery, reedycje itp:)
A z ciekawości - skąd bierzecie te gęste pliki? Kupujecie w jakichś serwisach internetowych? Kiedyś taki jakiś przeglądałem ale metalu tam było jak na lekarstwo. Chętnie bym jakiś wypróbował czy w ogóle różnica jest do usłyszenia.
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Jest sporo serwisów, np. HDTracks. Niestety większość nie dostarcza do Polski, więc łatwo nie jest.
Tak czytam szczególnie o brzmieniu, o dźwięku w remasterach 2015 itd. itd. i jestem już zagubiony. Naprawdę słychać wyraźnie różnicę w brzmieniu basu, gitar elektrycznych, perkusji? O jakich nośnikach piszecie? Czy o słuchaniu z komputera z internetu? Ja się zatrzymałem na tym, że dobry dźwięk to jest puszczany z wieży segmentowej, przy użyciu przyzwoitego wzmacniacza i kolumn (głośników), z płyt CD. Czy wobec tego co tu na forum piszecie to taki dźwięk jest słaby? Kiepskiej jakości? Czy to znaczy, że odtwarzanie muzyki z wieży z CD to cienizna przy innych popularnych już nośnikach? A jeśli chce się odtwarzać w miarę głośno w pokoju i mieć dobrej jakości dźwięk to już nie z CD? Może ktoś zechciałby tak w prosty sposób wyjaśnić, bo naprawdę nie nadążam za niektórymi Waszymi wpisami. I proszę się nie śmiać ze mnie :-)
"Still my heart calculate and pray"
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

CD to po prostu kompresja, czyli mniej smaczkow.
No właśnie pamiętam jak chciałem coś kupić to nie przechodziło bo karta płatnicza z Polski. Czyli konieczne są jakieś kombinacje z wirtualnymi kartami czy są inne źródła?wojakwojak pisze: ↑śr lis 28, 2018 1:38 pm Jest sporo serwisów, np. HDTracks. Niestety większość nie dostarcza do Polski, więc łatwo nie jest.
@Hospes - najważniejsze aby słuchanie muzyki sprawiało Ci przyjemność, nieważne na jakim sprzęcie. Nie ma co popadać zaraz w skrajności bo gonienie króliczka tylko żeby go gonić jest bez sensu.
-
Deleted User 5800
To rozumiem. Spoko. Bo czasami trafiam na wypowiedzi w internecie typu: "wyrzucić CD bo to żałosna jakość, tylko gęsty format pliku...", nie zapominając też o ciągłej wojnie "CD vs winyle", a to wszystko w gruncie rzeczy wydaje mi się wspomnianymi przez Ciebie smaczkami, a nie kolosalną różnicą.wojakwojak pisze: ↑pn lis 26, 2018 3:41 pm Słyszę różnicę. Niektórych płyt ma po kilka wersji, zarówno jeśli chodzi o mastery jak i miksy oraz te same mastery/mixy, wydane w różnych formatach. Np. płyta z tego samego wydania w formacie DVD-audio brzmi inaczej niż SACD. to nie są kolosalne różnice, tylko smaczki, charakter brzmienia, ciepło, barwa itp. Bardzo subtelne sprawy.
- Saimon1995
- -#Moderator

Dobra, zapomniałem że mam znajomego w Anglii. Więc słuchawki zamówione.
Teraz tylko czekać jak kumpel wróci do PL na święta!
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Ej no mogles mówić ;DFaithNoMore pisze: ↑czw lis 29, 2018 3:19 pm Dobra, zapomniałem że mam znajomego w Anglii. Więc słuchawki zamówione.Teraz tylko czekać jak kumpel wróci do PL na święta!
- Saimon1995
- -#Moderator

- dostoevsky
- -#Assassin

Czy komuś jeszcze udało się nabyć ED-PH0N3Sy? Właśnie słucham na nich "Overdrive" zespołu Riot i jest zachwycony brzmieniem. 
Powtórzę za MaidenFanem - te słuchawki są stworzone do słuchania metalu, i Maiden zwłaszcza brzmi na nich znakomicie, ale i inne gatunki również dobrze wypadają. Dla mnie takim reference trackiem do testowania sprzętu jest "Seven" Fever Ray.
Bardzo fajne słuchawki.
Powtórzę za MaidenFanem - te słuchawki są stworzone do słuchania metalu, i Maiden zwłaszcza brzmi na nich znakomicie, ale i inne gatunki również dobrze wypadają. Dla mnie takim reference trackiem do testowania sprzętu jest "Seven" Fever Ray.
- Saimon1995
- -#Moderator

Ja jeszcze czekam, ale już kumpel zamówił i przyszły
Po tych recenzjach, nie mogę się doczekać, kiedy w końcu odpalę na nich Maidenów.