Thrash Metal
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Thrash Metal
No nie jest, tylko koledzy tłumaczą na jakich zasadach Tom decydował się na taki ruch. A w wytwórni siedzieli cymbały, którzy nie zadali sobie trudu przesłuchać drugi raz taśm. Tyle.
Ale co mnie ich zasady skoro wydawnictwo się ukazało i jest co jest. Reszta to dorabianie ideologii bo się coś nie podoba. A to kwestia gustu.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Jakiej ideologii jezu vorgel przyjmij ze nie masz racji xD
Jeśli się coś ukazuje na rynku jako debiut, to się ukazuje. Nie ma znaczenia co się komu podoba. Jak ktoś drugi raz nagrywa to samo i wydaje, to jest traktowane jako re-recording już istniejącej płyty. Żadna filozofia.
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Z tym, że ta płyta się nie podobała ani zespołowi ani wytwórni. Do tego została wydana przez pomyłkę. Nie wiem czego tu nie rozumieć. To nie żaden re-recording. Jeżeli tak na to patrzeć to "The Ultimate Incantartion" Vader tez należałoby traktować jako re-recording, bo nagrywali ten sam materiał w dwóch różnych studiach. Czy nawet wspomniane "Infernal Connection" Acid Drinkers nagrali też dwa razy, bo pierwsza wersja była słaba. Takich przykładów jest mnóstwo.
Co do wersji cd to kolega Adrian wcześniej pisał:
Takie są niestety uroki wytwórni, że sobie czesto wydają co chcą bez wiedzy zespołu.Adrian S.O.S. pisze: ↑pn kwie 22, 2019 2:35 pm Angelripper w dokumencie Lords of Depravity Part I: Band History 1982-1995 mówi dokładnie to samo. DOdaje jeszcze że wytwórnia Steamhammer nawet nie skonsultowała się z nim kiedy wydawali w 1988 na cd In the Sign of Evil i Obsessed by Cruelty. Widać po kiwaniu głowa na boki, że nie był zbytnio zadowolony z tego faktu iż po raz kolejny w świat poszła pierwsza zrąbana wersja tej płyty![]()
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
Liczy się to co wydane. Z tego dokumentu o Sodom wynika, że Angelripper uważał ponownie nagrany debiut za lepiej brzmiący, zaś Witchhunter wcale tak nie uważał, uznał tylko, że interplay (można to tłumaczyć jako wzajemne współbrzmienie w tym wypadku), było lepsze. Poza tym, gitarzysta którego przyjęli nie potrafił zagrać partii Wulfa i gra tylko w After the Deluge, zaś na koncertach zmieniał oryginalne partie gitary bo nie potrafił tak zagrać. Sam to zresztą przyznał, że trochę oszukiwał.
Ciekawe kiedy Sodom wyda jakiś album bo tą ostatnią epką narobili mi dużo smaku 
Devil woman won't let go.
Korzystając z okazji, że ostatnie kilkanaście postów traktuje o Sodom, to wrzucę małe info. Niedawno ex-"Sodomici" Bernemann i Makka założyli nowy zespół o nazwie "Bonded".
Pod tym linkiem możecie posłuchać nowy utwór:
https://www.youtube.com/watch?v=BkH7ziGNtM4
Pod tym linkiem możecie posłuchać nowy utwór:
https://www.youtube.com/watch?v=BkH7ziGNtM4
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Niektóre zagrania bardzo fajne, ale wokal mnie odrzucił
- AncientMariner
- -#Clansman

Czytam co piszecie o Sodom - Obsessed by Cruelty i aż sie wierzyć nie chce żeby wytwórnia która nie jest zadowolona z nagrań i wysyła pieniądze na ponowna sesje nagraniową wydaje materiał z której nie była zadowolona anie ten poprawiony. Taka wytwórnia ajk metal blade żeby strzeliła taka gafe i nawet nie przesłuchała drugi raz nadesłanych nagrań
Obsessed by Cruelty miałem tylko na mp3. Tak samo Inthe Sign of Evil. Nawet nie wiedziałem ze płyta była nagrywana dwa razy w innym skłądzie. Posłuchałem tej wersji dodanej z In the Sign of Evil i zdecydowanie mniej mi sie podoba. Powiem wieej - w ogóle mi sie nie podoba. To prawie jak dwie rózne płyty. Sodom ogólnie to dla mnie przede wszystkim Code Red, M16 i Agent Orange. Tych lubie posłuchac od czasu do czasu. Takie rzeczy jak Get What You Deserwe, Masquerade in Blood w ogóle do mnie nie przemawiają. Z tej trójki niemieckiej najmniej lubie chyba Sodom. Kreator u mnie wygrywa. Drugie miejsce ma Destruction. Ostatnie płyty Kreatora i Destruction są bardzo dobre. Zwłaszcza 4 ostatnie płyty Kreator. Wiem ze sa duzo bardziej melodyjne niz te stare ale moze przez to tak zapadają w głowie
Obsessed by Cruelty miałem tylko na mp3. Tak samo Inthe Sign of Evil. Nawet nie wiedziałem ze płyta była nagrywana dwa razy w innym skłądzie. Posłuchałem tej wersji dodanej z In the Sign of Evil i zdecydowanie mniej mi sie podoba. Powiem wieej - w ogóle mi sie nie podoba. To prawie jak dwie rózne płyty. Sodom ogólnie to dla mnie przede wszystkim Code Red, M16 i Agent Orange. Tych lubie posłuchac od czasu do czasu. Takie rzeczy jak Get What You Deserwe, Masquerade in Blood w ogóle do mnie nie przemawiają. Z tej trójki niemieckiej najmniej lubie chyba Sodom. Kreator u mnie wygrywa. Drugie miejsce ma Destruction. Ostatnie płyty Kreatora i Destruction są bardzo dobre. Zwłaszcza 4 ostatnie płyty Kreator. Wiem ze sa duzo bardziej melodyjne niz te stare ale moze przez to tak zapadają w głowie
Dla mnie liczy się tylko pierwotnie nagrane Obsessed by Cruelty, jedyne oryginalne ObC, niezależnie co kto myśli o brzmieniu. Też o wiele bardziej wolę Kreatora od pozostałych, zresztą Kreator mieli pewne granice i wiedzieli czego na pewno nie chcą nagrać. Nie wyobrażam sobie, by zrobili cover Aber bitte mit Sahne, co Sodom bez żenady zaprezentowali. Nie byli jedyni z thrashu, Tankard też lubili przykaszanić, ale do Tankard jakoś bardziej to pasowało i mogło ujść na sucho. Niemcy są bardzo sentymentalni i plebejscy, czego nie piszę z żadną tam złośliwością. Po prostu metal nie metal, oni lubią zabawę w stylu Oktoberfest i tego typu eventy oraz własne narodowe przyśpiewki.
- Metalophil
- -#Moonchild

Słuchał ktoś? Jakieś opinie?
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

Bardzo dobry ten materiał. Najsłabszy z trzech ostatnich. Tak mi sie wydaje. 3 razy jak dotąd słuchałem całość. Ale to i tak dobra równa płyta.
Co by nie mówic to Exumer nagrywa ostatnio bardzo solidne płyty. Nie ejst to to co Niemcy grali na swoich dwóch pierwszych płytach ale grają bardzo dobrze po latach. Te nowa plyte w całosci przeleciałem raz ale na pewno jeszcze do niej wróce
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

"Hostile Defiance" jest dobre. Troche słabsze niż "The Raging Tides", ale to to samo granie na podobnym poziomie co na poprzednich dwóch płytach. Do pierwszych płyt nie ma co porównywać. Zwłaszcza do "Possessed By Fire". Mój najlepszy lp Exumera.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
Ja z kolei bardzo lubię "Get What You Deserve" Sodom.
Get What You Deserve to dobra płyta. Słychac na niej punka bardziej niz na któryms z innych płyt Sodom. Bardziej mi sie podoba niż Masquerade in Blood. Til Death Do Us Unite najbardziej lubie z tych trzech. Masquerade jest w ogóle chyba najsłabszym albumem Toma i spółki. Chyba te ciągłe zmiany składu dały o sobie znac. W zasadzie do Til Death Do Us Unite to tylko na dwóch był ten sam skład. Ogólnie rzecz biorac Kreator, Exumer, Sodom, Paradox i Destruction to według mnie najlepsze niemieckie zespoły. Pewnie że słuchałem i słucham nadal innych płyt niemieckich kapel ale te wymienione wyzej uwazam za najlepsze.
Exumera zaś dwójke uważam za najlepszą. Kompozycyjnie Possessed by Fire jest lepsza ale mam ogromny sentyment do Rising from the Sea i Paula Arakariego. Koncert z Metal Battle z 1988 pamiętam do dzisiaj.
- AncientMariner
- -#Clansman

Oceny Sodom i Exumer
In The Sign Of Evil - 5/10
Obsessed By Cruelty - 6/10
Persecution Mania - 8/10
Agent Orange - 9/10
Better Off Dead - 6/10
Tapping The Vein - 7/10
Get What You Deserve - 4/10
Masquerade in Blood - 3/10
'Til Death Do Us Unite - 5/10
Code Red - 9/10
M-16 - 9/10
Sodom - 6/10
In War And Pieces - 7/10
Epitome of Torture - 8/10
Decision Day - 8/10
Possessed by Fire - 8/10
Rising from the Sea - 5/10
Fire & Damnation - 7/10
The Raging Tides - 8/10
Hostile Defiance - 7/10
In The Sign Of Evil - 5/10
Obsessed By Cruelty - 6/10
Persecution Mania - 8/10
Agent Orange - 9/10
Better Off Dead - 6/10
Tapping The Vein - 7/10
Get What You Deserve - 4/10
Masquerade in Blood - 3/10
'Til Death Do Us Unite - 5/10
Code Red - 9/10
M-16 - 9/10
Sodom - 6/10
In War And Pieces - 7/10
Epitome of Torture - 8/10
Decision Day - 8/10
Possessed by Fire - 8/10
Rising from the Sea - 5/10
Fire & Damnation - 7/10
The Raging Tides - 8/10
Hostile Defiance - 7/10
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

Exumer
Possessed by Fire - 10/10
Rising from the Sea - 8/10
Fire & Damnation - 8/10
The Raging Tides - 8/10
Hostile Defiance - 7/10
Assassin
The Upcoming Terror - 10/10
Interstellar Experience - 7/10
The Club - 5/10
Breaking The Silence - 8/10
Combat Cathedral - 9/10
Possessed by Fire - 10/10
Rising from the Sea - 8/10
Fire & Damnation - 8/10
The Raging Tides - 8/10
Hostile Defiance - 7/10
Assassin
The Upcoming Terror - 10/10
Interstellar Experience - 7/10
The Club - 5/10
Breaking The Silence - 8/10
Combat Cathedral - 9/10
Przesłuchałem dzisiaj z ciekawości Hostile Defiance Exumera i to na serio niezła płyta. Ostatniego Assassina znałem już wcześniej. Niby wszystko jest ok. Szkoda tylko ze te płyty tak mało przypominają stare albumy tych zespołów