Celtic Frost

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Celtic Frost

Post autor: Zdan »

wojakwojak pisze: wt kwie 02, 2019 11:05 am No i dotarłem do Cold Lake. Mówiąc szczerze nie słyszę wielkiej różnicy w stylistyce. Takie samo upcy-upcy z fatalnym wokalem i produkcją jak w punkrocku. Kompozycje i w ogóle warsztat raczej pół-amatorski. A co to ma niby wspólnego z hairmetalem? Może to, że na zdjęciach mają trwałe ondulacje? Bo muzycznie niewiele. Ktoś wyżej napisał, że CF mieli wpływ na black metal...może..też nie lubię. Nie moja bajka.
Litości. Jeśli nie słyszysz różnicy w kompozycjach i stylistyce pomiędzy EP-kami czy "To Mega Therion" a "Cold Lake" to naprawdę nie mamy o czym gadać. To zupełnie inna muzyka.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Zdan pisze: wt kwie 02, 2019 11:06 am
wojakwojak pisze: wt kwie 02, 2019 11:05 am No i dotarłem do Cold Lake. Mówiąc szczerze nie słyszę wielkiej różnicy w stylistyce. Takie samo upcy-upcy z fatalnym wokalem i produkcją jak w punkrocku. Kompozycje i w ogóle warsztat raczej pół-amatorski. A co to ma niby wspólnego z hairmetalem? Może to, że na zdjęciach mają trwałe ondulacje? Bo muzycznie niewiele. Ktoś wyżej napisał, że CF mieli wpływ na black metal...może..też nie lubię. Nie moja bajka.
Litości. Jeśli nie słyszysz różnicy w kompozycjach i stylistyce pomiędzy EP-kami czy "To Mega Therion" a "Cold Lake" to naprawdę nie mamy o czym gadać. To zupełnie inna muzyka.
Chyba pierwszy raz w życiu spotykam się z opinia, że pomiędzy "Morbid Tales", "To Mega Therion", a "Cold Lake" nie ma żadnej różnicy :D.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
wojakwojak
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: wojakwojak »

LukaSieka pisze: wt kwie 02, 2019 11:36 am
Chyba pierwszy raz w życiu spotykam się z opinia, że pomiędzy "Morbid Tales", "To Mega Therion", a "Cold Lake" nie ma żadnej różnicy :D.
Hmmmm.....a kto tak napisał:)?
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

wojakwojak pisze: wt kwie 02, 2019 12:00 pm
LukaSieka pisze: wt kwie 02, 2019 11:36 am

Hmmmm.....a kto tak napisał:)?
Ty napisałeś, że nie słyszysz wielkich różnic w stylistyce. Te różnice tam są i są NAPRAWDĘ spore.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Zdan pisze: pn kwie 01, 2019 11:35 pm O ile wiem z MTV latał chyba teledysk "Ravenous Medicine" z trójki. Ale pewny nie jestem.
A jeszcze mi się przypomniało, że z Nothingface był, ok 1990 roku Astronomy Domine i Away ze Snakiem w studio MTV się wypowiadali. Pierwszy naprawdę profesjonalnie zrobiony klip Voivod. Ale oni byli już w MCA wtedy.
Awatar użytkownika
wojakwojak
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Dla mnie "spore" różnice STYLISTYCZNE to są np. pomiędzy Drama i 90125, Islands i Larks Tongues, Deliverance i Damnation. Zmieniało się Ministry, Pantera. Nie traktuję kolejnych płyt IM jako odmiennych stylistycznie, to są naturalne zmiany (a dla niektórych wręcz zastój). Nie mówiąc już o AC'DC, Motor czy Slayer. To co dotychczas usłyszałem u CF podpada mi pod kategorię zwykłego "rozwoju" muzycznego i krystalizacji stylu (nie wiem co w CF będzie dalej, bo nie znam). Ale ja ani nie słyszę tam żadnej awangardy (biorąc pod uwagę okres, w jakim to powstało) ani żadnych radykalnych zmian.
Awatar użytkownika
wojakwojak
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Vorgel pisze: wt kwie 02, 2019 12:17 pm
Zdan pisze: pn kwie 01, 2019 11:35 pm O ile wiem z MTV latał chyba teledysk "Ravenous Medicine" z trójki. Ale pewny nie jestem.
A jeszcze mi się przypomniało, że z Nothingface był, ok 1990 roku Astronomy Domine i Away ze Snakiem w studio MTV się wypowiadali. Pierwszy naprawdę profesjonalnie zrobiony klip Voivod. Ale oni byli już w MCA wtedy.
Astronomy Domine to mój ulubiony kawałek Voivod:) Poznałem go właśnie przez teledysk i wtedy jeszcze nie wiedziałem, że to PF.
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

wojakwojak pisze: wt kwie 02, 2019 1:20 pm To co dotychczas usłyszałem u CF podpada mi pod kategorię zwykłego "rozwoju" muzycznego i krystalizacji stylu (nie wiem co w CF będzie dalej, bo nie znam). Ale ja ani nie słyszę tam żadnej awangardy (biorąc pod uwagę okres, w jakim to powstało) ani żadnych radykalnych zmian.
Nawet na Into the Pandemonium ?
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

Ciekawi mnie bardzo opinia wojakwojaka na temat ich ostatniej płyty Monotheist :)
Awatar użytkownika
wojakwojak
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Felcio pisze: wt kwie 02, 2019 2:14 pm
wojakwojak pisze: wt kwie 02, 2019 1:20 pm To co dotychczas usłyszałem u CF podpada mi pod kategorię zwykłego "rozwoju" muzycznego i krystalizacji stylu (nie wiem co w CF będzie dalej, bo nie znam). Ale ja ani nie słyszę tam żadnej awangardy (biorąc pod uwagę okres, w jakim to powstało) ani żadnych radykalnych zmian.
Nawet na Into the Pandemonium ?
No jest lekko inna niż dwie poprzednie i tyle. Dla mnie to jest zwykła, średnia, albo nawet poniżej muzyka metalowa, albo nawet punkowa (zagrana na metalowo), z bardzo słabym wokalem. Może ja czegoś nie rozumiem:)?
Awatar użytkownika
wojakwojak
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Djuk_416 pisze: wt kwie 02, 2019 2:17 pm Ciekawi mnie bardzo opinia wojakwojaka na temat ich ostatniej płyty Monotheist :)
Postaram się jutro albo pojutrze przez to przebrnąć - zostały jeszcze dwie. A co? Jest jakaś bardzo inna?
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

wojakwojak pisze: wt kwie 02, 2019 3:09 pm
Djuk_416 pisze: wt kwie 02, 2019 2:17 pm Ciekawi mnie bardzo opinia wojakwojaka na temat ich ostatniej płyty Monotheist :)
Postaram się jutro albo pojutrze przez to przebrnąć - zostały jeszcze dwie. A co? Jest jakaś bardzo inna?
Według mnie różnica jest duża
Awatar użytkownika
wojakwojak
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Płyta Vanity/Nemesis kojarzy mi się najbardziej z Megadeth. A kawałek The Name Of My Bride to kopia In My Darkest Hour. Oczywiście wszystko to jest sporo gorsze od MD. Na tej płycie razi mnie brzmienie werbla, ale to szczegół i moje skrzywienie bębnowe. Oczywiście nie mogło zabraknąć "ugh":).

Płyta Monotheist jest faktycznie inna, głównie ze względu na nowocześniejsze brzmienie i strój. Najbardziej kojarzy mi się z High Proof Cosmic Milk (najsłabsza płyta AD), mniej z Infernal Connection. Fragmenty przypominają utwór March or Die. Dodałbym jeszcze Tiamat, Sisters of Mercy i The Gathering. To nie jest mój rodzaj muzyki, ale próbując patrzeć obiektywnie, jest to chyba najlepsza płyta CF. Wokal tak nie razi, bardziej pasuje do takiej muzyki. Brzmienia i wykonanie też najbardziej profesjonalne. tylko gdzie ta awangarda, skoro polski zespół (nie będący awangardą) grał tak prawie 10 lat wcześniej?

CF to nie będzie moja bajka.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

User na bekowym forum dyskusyjnym: "Monotheist jak High Proof Cosmic Milk albo Infernal Connection"
Me: :roll:
Tyle w temacie dyskusji o niczym.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Acid Drinkers grali jak Celtic Frost na Monotheist ? :) Nie no nie mam pytan
Awatar użytkownika
ladyevil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: ladyevil »

Uwielbiam Monotheist. Słuchałam z 1000 razy tej płyty. Acid Drinkers słuchałam w przeszłości dosyć sporo i podobienstw raczej nie widze. Nietrafione skojarzenie moim zdaniem i to mocno.
Devil woman won't let go.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

ladyevil pisze: ndz kwie 07, 2019 7:13 pm Nietrafione skojarzenie moim zdaniem i to mocno.
Bo to jest skojarzenie typu Slayera z Ozzym Osbournem
Celtic Frost na Monotheist prezentowali gotycko doomowy black metalowy styl a jak wiadomo Acid Drinkers nigdy tak nie grali. Nigdy też takiego nacisku na klimat nie stawiali. Kompletnie inny zespól z kompletnie innej bajki.
Awatar użytkownika
ladyevil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: ladyevil »

Adrian S.O.S. pisze: ndz kwie 07, 2019 7:21 pm
ladyevil pisze: ndz kwie 07, 2019 7:13 pm Nietrafione skojarzenie moim zdaniem i to mocno.
Bo to jest skojarzenie typu Slayera z Ozzym Osbournem
Celtic Frost na Monotheist prezentowali gotycko doomowy black metalowy styl a jak wiadomo Acid Drinkers nigdy tak nie grali. Nigdy też takiego nacisku na klimat nie stawiali. Kompletnie inny zespól z kompletnie innej bajki.
Jeżeli miałaby jakichś porównań i skojarzeń szukać to prędzej może troche coś z Tiamat, Type O Negative, Paradise Lost, Rotting Christ, My Dying Bride.
Devil woman won't let go.
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Ostatnio męczę na okrągło Monotheist. Wcześniej przeze mnie płyte nieźle niedocenioną. Nie słuchałem tej płyty ze trzy lata, a teraz na jej punkcie po prostu oszalałem. Podejrzewam że wileu starym fanom metalu się narażę. No bo zdaje sobie sprawe że ten zespól dzięki swoim starym płytom jest jedną z najważniejszych grup metalowych drugiej połowy lat 80-tych, był jednym z najbardziej inspirujących bandów obok takich mistrzów jak Slayer i Venom dla metalu. Wiem tez ze utwór Cirlce Of The Tyrants to jeden z najczęściej coverowanych utworów w historii ekstremalnej muzyki ale moim zdaniem Monotheist to ich najlepszy album! Kiedyś nie dostrzegałem mocy i tego specyficznego klimatu jaki jest zawarty na Monotheist. Może słuchałem tego w nieodpowiednim momencie. Ale dzisiaj słucham tego krążka praktycznie na okrągło. Synagoga Satanae i Drown in Ashes to ich najlepsze utwory.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Aż sobie wrócę dzisiaj
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
ODPOWIEDZ