Dla mnie panowie z Iron Maiden idealnej płyty nie nagrali (jeszcze
''Perfekcyjne'' albumy
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: ''Perfekcyjne'' albumy
Pomimo całej mojej sympatii dla zespołu, muszę przyznać, że Iron Maiden ma genialne utwory (zarówkno rockery i epiki), ale nie ma w dyskografii albumu perfekcyjnego. Jak widać każdy tę perfekcję może inaczej interpretować. Dla niektórych będzie to album, do którego mają sentyment, dla innych album najbardziej wyrównany pod względem poziomu kompozycji, a inni skupiają się na ogólnym wrażeniu z słuchania płyty lub szukają zbędnych dźwięków czy zapychaczy. Dla mnie album perfekcyjny to taki, gdzie nie mogę się do niczego przyczepić i nieczego bym nie zmienił, ani wyrzucił z tracklisty.
). Jadnak najbliżej takiego wyczynu byli moim zdaniem w przypadku płyt SiT oraz SSoSS. Killers jest nierówna, więc już nie zasługuje na miano perfekcyjnej. Powerslave to 4 utwory genialne i 4 przeciętne - gdyby to był album złożony z tych 4 lepszych utworów to mielibyśmy ideał
Brave New World jest bardzo dobry, ale są tam dwa utwory, które stanowią dla mnie zapychacze: "The Mercenary" i "The Fallen Angel". Jednak na obronę Ironów muszę powiedzieć, że albumy, które uważam ogólenie za perfekcyjne mogę policzyć na palcach jednej ręki - mam tu na myśli, np. Dream Theater "images and words", gdzie nie ma dla mnie zbędnej kompozycji ani nuty.
-
Deleted User 2259
Skradłeś moje serce tym Images and Words - mój album wszech czasów 
-
Deleted User 1499
.Tadeo pisze: ↑pt cze 14, 2019 9:33 pm Brave New World jest bardzo dobry, ale są tam dwa utwory, które stanowią dla mnie zapychacze: "The Mercenary" i "The Fallen Angel"
Jak Mercenary to faktycznie wypełniacz (Dobry wypełniacz) tak Fallen Angel jest zajebistym jednym z najcięższych kawałków Maiden.
I tu wychodzą gusta. Dla mnie Dream Theater to jest kpina i porażka. Nie mogę znieść wokalu , a same kompozycje są co najwyżej przeciętne. Riverside gasi ich jak świeczkę , podobnie Porcupine Tree czy chociażby Eloy.Tadeo pisze: ↑pt cze 14, 2019 9:33 pmJednak na obronę Ironów muszę powiedzieć, że albumy, które uważam ogólenie za perfekcyjne mogę policzyć na palcach jednej ręki - mam tu na myśli, np. Dream Theater "images and words", gdzie nie ma dla mnie zbędnej kompozycji ani nuty.
-
Deleted User 2259
Zupełnie inna wrażliwość muzyczna, jak widać.
Brave New World : Mercenary trochę męczy, za to Blood Brothers moim zdaniem to zupełnie zbędny moment na płycie, na koncercie wypada jednak spoko.
Brave New World : Mercenary trochę męczy, za to Blood Brothers moim zdaniem to zupełnie zbędny moment na płycie, na koncercie wypada jednak spoko.
-
Deleted User 1499
Najwidoczniej. A progresywny rock/metal uwielbiam i w sumie tylko tego teraz słucham. Ale DT do mnie całkowicie nie przemawia.
BNW ma naprawdę zajebistego adwokata w postaci Rock in Rio , każdy utwór z tej płyty na RiR brzmi idealnie,.
Nie mówię, że te utwory są złe (są naprawdę przyzwoite), ale moim zdaniem odbiegają poziomem od pozostałych kompozycji z BNW, które są już bardzo dobresekcjazwlok pisze: ↑sob cze 15, 2019 2:58 pm
Jak Mercenary to faktycznie wypełniacz (Dobry wypełniacz) tak Fallen Angel jest zajebistym jednym z najcięższych kawałków Maiden.
A co do Dream Theater to lubię ten zespół, szanuję, ale potrafię spojrzeć obiektywnie na ich osiągnięcia. Druga płyta bardzo im wyszła i nie ma tam słabego momentu. Udało im się to tylko raz, ale jednak się udało. Jednak i tak wszystko rozbija się o gusta i guściki
-
Deleted User 2259
Jak dla mnie udało się im to jeszcze kilka razy, no ale... to moje zdanie.
Haha. Ilu ludzi, tyle opinii. Dla mnie Blood Brothers na płycie może być, na koncercie porażka.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
-
PowerSeventhSon
- -#Trooper

Perfekcyjne są jedynie fragmenty utwory. Jak już zdecydowanie bardziej utwory niż albumy. Najbliżej do tego mają Rime of the Ancient Mariner, Infinite Dreams i 22 Acacia Avenue. Ten ostatni nie jest utworem z mojego ścisłego Top ale jest nieprawdopodobnie naładowany genialnymi fragmentami, przecież utwór nie trwa 10 minut, a tyle się dzieje. Perfekcyjny w kategorii NWOBHM jest tytułowy utwór z Killers, zaś w kategorii epiku Sign of the Cross. Warto wspomnieć nie tylko o dokonaniach z Dickinsonem na wokalu.
Debiut, The X Factor, Brave New World, a z koncertówek Live After Death - to są moim zdaniem arcydzieła IM.
http://muzycznerecenzje123.blogspot.com
https://rateyourmusic.com/~Rosa2207
Somewhere in Time. Na Seventh Son też leżą mi wszystkie utwory, choć są nierówne. Na Number i Piece są dwa znane utwory, które mi niespecjalnie leżą, ale nie psuje to obrazu całych albumów.
"Seventh Son of a Seventh Son" byłby doskonały, gdyby nie obecność "Can I Play With Madness", na "Somewhere in Time" mam podobnie z "Sea of Madness", a w przypadku "Powerslave" z "Back in the Village".
Jestem jedynym, któremu na SiT najbardziej przeszkadza Wasted Years?
+1
Wiele osób się zachwyca 7 synem, jaki to nie jest najlepszy, perfekcyjny KONCEPT album (trzeba podkreślić, jakby to był nie wiadomo jaki wyczyn), a przy okazji zapomina, że przy każdym odsłuchu skipuje Can I play with Madness.
Dla mnie perfekcyjny album nie ma żadnej skazy - wszystkie utwory są równe i katuje się je od początku do końca. Według mnie w przypadku IM, niestety takiego albumu nie ma, choć SSOAS, SIT, BNW czy X Factor są naprawdę blisko.
Bo "Seventh Son..." to byłby perfekcyjny koncept album, gdyby nie "Can I Play wIth Madness", który może zły nie jest, ale muzycznie nie dosięga do poziomu innych utworów.
- dostoevsky
- -#Assassin

W mojej ocenie Maiden ma w swojej dyskografii dwa perfekcyjne albumy: "Peace of Mind" i "Somewhere in Time". All killer no filler.
"Seventh Son of a Seventh Son" byłby perfekcyjny, gdyby nie "The Prophecy". Tuż za peletonem "The X Factor", "Brave New World" i "A Matter of Life and Death".
Morał jest taki, że Maiden rządzi i nawet nowsze albumy są "nie dodatkiem, nie pieprzem do g*wna", ale ważnymi pozycjami w dyskografii.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Wolisz can i play with madness od prophecy i uważasz Boots, czy Sun and Steel za perfekcyjne? 
Lubie Iron Maiden i Megadeth
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
No właśnie. Też te dwie płyty lubię najbardziej. Sea of Madness to u mnie nr. 2 utworów Maiden, po Revelations.dostoevsky pisze: ↑czw sie 15, 2019 12:50 amPrzecież "Sea of Madness" to znakomity utwór (solo Adriana i bridge w środku miodzio).
W mojej ocenie Maiden ma w swojej dyskografii dwa perfekcyjne albumy: "Peace of Mind" i "Somewhere in Time". All killer no filler.
Ostatnio dużo Kata słucham i chyba zaryzykuje wpisanie tu Oddechu Wymarłych Światów.
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM
-
Deleted User 5490