Kiss
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Kiss
"Monster" jest na dole mojej listy. Strasznie przeciętny to materiał, ale w odróżnieniu do takiego "Unmasked" nie mam do niego po co wracać.
http://muzycznerecenzje123.blogspot.com
https://rateyourmusic.com/~Rosa2207
Niekoniecznie - "Redeemer of Souls" Judas Priest z 2014 r. umieściłbym spokojnie w TOP3 ich dzieł studyjnych, "The Book of Souls" Maidenów też cenię, bardziej niż dwa poprzednie. Podobnie jak "Hardwired... to Self-Destruct" Metallici. "Monster" przy nich wymięka 
Sam wolę posłuchać czy ponadrabiać starsze dzieła niż te z XXI wieku. Do płyt z obecnego wieku nie powracam często (choć są małe wyjątki), głównie dlatego, że kiedyś częściej nagrywano krótsze albumy, przez co łatwiej przesłuchać je na raz. No i kiedyś wydawano więcej intrygujących wydawnictw czy wręcz arcydzieł.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Kiss - 10/10
Hotter Than Hell - 6/10
Dressed To Kill - 7/10
Destroyer - 10/10
Rock And Roll Over - 8/10
Love Gun - 10/10
Dynasty - 7/10
Unmasked - 6/10
Music From The Elder - 4/10
Creatures Of The Night - 9/10
Lick It Up - 6/10
Animalize - 0/10
Asylum - 0/10
Crazy Nights - 0/10
Hot In The Shade - 0/10
Revenge - 10/10
Carnival Of Souls - 5/10
Psycho Circus - 5/10
Sonic Boom - 4/10
Monster - 4/10
Hotter Than Hell - 6/10
Dressed To Kill - 7/10
Destroyer - 10/10
Rock And Roll Over - 8/10
Love Gun - 10/10
Dynasty - 7/10
Unmasked - 6/10
Music From The Elder - 4/10
Creatures Of The Night - 9/10
Lick It Up - 6/10
Animalize - 0/10
Asylum - 0/10
Crazy Nights - 0/10
Hot In The Shade - 0/10
Revenge - 10/10
Carnival Of Souls - 5/10
Psycho Circus - 5/10
Sonic Boom - 4/10
Monster - 4/10
Na dzisiaj
Kiss - 10/10
Hotter Than Hell - 10/10
Dressed To Kill - 10/10
Destroyer - 10/10
Rock And Roll Over - 10/10
Love Gun - 10/10
Dynasty - 10/10
Unmasked - 10/10
Music From The Elder - 9/10
Creatures Of The Night - 7/10
Lick It Up - 7/10
Animalize - 6/10
Asylum - 6/10
Crazy Nights - 5/10
Hot In The Shade - 5/10
Revenge - 7/10
Carnival Of Souls - 0/10
Psycho Circus - 8/10
Sonic Boom - 6/10
Monster - 5/10
Kiss - 10/10
Hotter Than Hell - 10/10
Dressed To Kill - 10/10
Destroyer - 10/10
Rock And Roll Over - 10/10
Love Gun - 10/10
Dynasty - 10/10
Unmasked - 10/10
Music From The Elder - 9/10
Creatures Of The Night - 7/10
Lick It Up - 7/10
Animalize - 6/10
Asylum - 6/10
Crazy Nights - 5/10
Hot In The Shade - 5/10
Revenge - 7/10
Carnival Of Souls - 0/10
Psycho Circus - 8/10
Sonic Boom - 6/10
Monster - 5/10
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

U mnie w rankingu płyt Kiss przez ostatnie 5 lat bardzo zyskała "Lick It Up". Nie jest to może tak dobry lp jak "Creatures Of The Night", ale niektóre kawałki z "Lick It Up" mogłyby się spokojnie znaleźć na "Creatures Of the Night". Ja bardzo lubie to ostrzejsze heavy metalowe oblicze Kiss. Szkoda, że tak szybko spuścili z tonu na rzecz tych pierdołowatych pioseneczek o niczym, na kolejnych płytach jak np. "Asylum", "Hot In The Shade".... Kiedyś nie trawiłem nic z Kiss bez makijaży poza "Revenge", ale tak jak pisałem "Lick It Up" to też bardzo dobry lp. Jest parę momentów, że chwyta jaja niemal tak jak "Creatures Of The Night".
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
Lick to ostatnia na prawde dobra płyta Kiss. Na następnych czuć już festyn i zapędy w strone glamu. Chociaz w ich przypadku to było raczej naturalne podpiać się do tego co akurat jest na czasie. Nie wyobrażam sobie żeby Kiss obrało inna droge i zaczeli grac jeszcze ostrzej niż na Creatures i Lick It Up
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

Przed Krakowskim koncertem z playbecku Vorgel tak wypowiadał się o Kiss
Widać wystep i zobaczenie muzyków może zmienić diametralnie postrzeganie tego czy tamtego zespołu bo teraz kazda płyta z trzema kawałkami które ujdą mają teraz oceny 10 na 10Vorgel pisze: ↑pn lut 18, 2019 10:58 am KISS to zespół, który od samego początku nastawiony był na komercję. Stworzono markę KI$$ i ona zarabia na wielu płaszczyznach. Muzycznie nie mieli nigdy zbyt wiele do powiedzenia, na każdy album z lat 70 przypada po 3 kawałki, które ujdą, reszta to durnowate rock and rolle jakich nie zaryzykowałby nawet Shakin' Stevens. W latach 80 grali to, co grali wtedy wszyscy, ale znacznie słabiej, bez pomysłu, po prostu dziady żyjące wciąż legendą KISS. Dwie ich płyty, których mogę słuchać to te, których ich fani akurat nie lubią, co by się zgadzało.
Po prostu siadłem i przesłuchałem dyskografię, z naciskiem na płyty z lat 70. Te płyty są świetne, chociaż są też nierówne. Ale dzięki temu są dynamiczne i ciekawe. Uwielbiam np. kawałek Love Gun ale 10 numerów na płycie z identycznym podejściem mogłoby nużyć. Dlatego dobrze, że są tam też takie numery jak Plaster Caster czy Christine Sixteen.
No właśnie. Dzięki.Adrian S.O.S. pisze: ↑wt wrz 10, 2019 12:24 pmPrzed Krakowskim koncertem z playbecku Vorgel tak wypowiadał się o Kiss:
Widać wystep i zobaczenie muzyków może zmienić diametralnie postrzeganie tego czy tamtego zespołu bo teraz kazda płyta z trzema kawałkami które ujdą mają teraz oceny 10 na 10Vorgel pisze: ↑pn lut 18, 2019 10:58 am KISS to zespół, który od samego początku nastawiony był na komercję. Stworzono markę KI$$ i ona zarabia na wielu płaszczyznach. Muzycznie nie mieli nigdy zbyt wiele do powiedzenia, na każdy album z lat 70 przypada po 3 kawałki, które ujdą, reszta to durnowate rock and rolle jakich nie zaryzykowałby nawet Shakin' Stevens. W latach 80 grali to, co grali wtedy wszyscy, ale znacznie słabiej, bez pomysłu, po prostu dziady żyjące wciąż legendą KISS. Dwie ich płyty, których mogę słuchać to te, których ich fani akurat nie lubią, co by się zgadzało.
Czyli wcześniej nie słuchał ale wiedział, że dziady, teraz przesluchał i już wie, że nie dziady. Wszak ktoś mądry kiedyś powiedział, że nie może się podobać melodia, którą się pierwszy raz słyszy.
- AncientMariner
- -#Clansman

Widocznie Vorgelowi spodobały się durnowate rock n rolle w stylu Shakina Stevensa
. Wiec chyba mozna w pare miesiecy przejść metamorfozę i bardzo polubic zespół który się wcześniej krytykowało
Słyszałem te płyty w latach 90 w czasach kiedy wydali Greatest Kiss. To nie był dobry czas na ich słuchanie. Później wydali Psycho Circus i stwierdziłem, że fajna płyta. To nie było długo później. Gdybym wtedy wrócił do KISS, być może byłbym ich wielkim fanem. Późnej ok 2005 kolega starał się mnie przekonać do materiału z lat 70, ale ja słuchałem wtedy dużo progresu i wydawało mi się to prostackie. Z hard rockowych rzeczy wolałem wówczas Extreme, gdzie Nuno grał solówki w kosmos.
Adrian S.O.S. pisze: ↑wt wrz 10, 2019 12:24 pmPrzed Krakowskim koncertem z playbecku Vorgel tak wypowiadał się o Kiss:
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen