Kiss

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
FanMaiden
-#Trooper
-#Trooper

Re: Kiss

Post autor: FanMaiden »

Jak to się mówi - co kto lubi. Ja uważam, że z albumów po "Creatures of the Night" to CoS jest najlepszy.
http://muzycznerecenzje123.blogspot.com https://rateyourmusic.com/~Rosa2207
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Dla mnie jest najgorszy z wszystkich. Nie wiem jak wypadł Monster, z którego słyszałem jeden numer, ale nie podejrzewam, że gorzej, bo grają tam po swojemu.
Awatar użytkownika
FanMaiden
-#Trooper
-#Trooper

"Monster" jest na dole mojej listy. Strasznie przeciętny to materiał, ale w odróżnieniu do takiego "Unmasked" nie mam do niego po co wracać.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Bo jest nowy, a wiadomo że wszystko co nowe to gorsze :D
Awatar użytkownika
FanMaiden
-#Trooper
-#Trooper

Niekoniecznie - "Redeemer of Souls" Judas Priest z 2014 r. umieściłbym spokojnie w TOP3 ich dzieł studyjnych, "The Book of Souls" Maidenów też cenię, bardziej niż dwa poprzednie. Podobnie jak "Hardwired... to Self-Destruct" Metallici. "Monster" przy nich wymięka :D
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

No ja bym nie umieścił nawet w top 10 tego albumu. Owszem niektóre nowsze są lepsze od starszych ale wciąż nowszych niż nieśmiertelna klasyka. Tutaj nie będę się jednak rozdrabniał.
Awatar użytkownika
FanMaiden
-#Trooper
-#Trooper

Sam wolę posłuchać czy ponadrabiać starsze dzieła niż te z XXI wieku. Do płyt z obecnego wieku nie powracam często (choć są małe wyjątki), głównie dlatego, że kiedyś częściej nagrywano krótsze albumy, przez co łatwiej przesłuchać je na raz. No i kiedyś wydawano więcej intrygujących wydawnictw czy wręcz arcydzieł.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Vorgel pisze: śr sie 14, 2019 7:28 pm Bo jest nowy, a wiadomo że wszystko co nowe to gorsze :D
Wolę Monster niż wiele starych albumów KISS.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

Kiss - 10/10
Hotter Than Hell - 6/10
Dressed To Kill - 7/10
Destroyer - 10/10
Rock And Roll Over - 8/10
Love Gun - 10/10
Dynasty - 7/10
Unmasked - 6/10
Music From The Elder - 4/10
Creatures Of The Night - 9/10
Lick It Up - 6/10
Animalize - 0/10
Asylum - 0/10
Crazy Nights - 0/10
Hot In The Shade - 0/10
Revenge - 10/10
Carnival Of Souls - 5/10
Psycho Circus - 5/10
Sonic Boom - 4/10
Monster - 4/10
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Na dzisiaj

Kiss - 10/10
Hotter Than Hell - 10/10
Dressed To Kill - 10/10
Destroyer - 10/10
Rock And Roll Over - 10/10
Love Gun - 10/10
Dynasty - 10/10
Unmasked - 10/10
Music From The Elder - 9/10
Creatures Of The Night - 7/10
Lick It Up - 7/10
Animalize - 6/10
Asylum - 6/10
Crazy Nights - 5/10
Hot In The Shade - 5/10
Revenge - 7/10
Carnival Of Souls - 0/10
Psycho Circus - 8/10
Sonic Boom - 6/10
Monster - 5/10
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

A masz w swoim archeo noty przed koncertem?
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

U mnie w rankingu płyt Kiss przez ostatnie 5 lat bardzo zyskała "Lick It Up". Nie jest to może tak dobry lp jak "Creatures Of The Night", ale niektóre kawałki z "Lick It Up" mogłyby się spokojnie znaleźć na "Creatures Of the Night". Ja bardzo lubie to ostrzejsze heavy metalowe oblicze Kiss. Szkoda, że tak szybko spuścili z tonu na rzecz tych pierdołowatych pioseneczek o niczym, na kolejnych płytach jak np. "Asylum", "Hot In The Shade".... Kiedyś nie trawiłem nic z Kiss bez makijaży poza "Revenge", ale tak jak pisałem "Lick It Up" to też bardzo dobry lp. Jest parę momentów, że chwyta jaja niemal tak jak "Creatures Of The Night".
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Lick to ostatnia na prawde dobra płyta Kiss. Na następnych czuć już festyn i zapędy w strone glamu. Chociaz w ich przypadku to było raczej naturalne podpiać się do tego co akurat jest na czasie. Nie wyobrażam sobie żeby Kiss obrało inna droge i zaczeli grac jeszcze ostrzej niż na Creatures i Lick It Up
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

barsiarz pisze: pn wrz 09, 2019 2:39 pm A masz w swoim archeo noty przed koncertem?
Przed Krakowskim koncertem z playbecku Vorgel tak wypowiadał się o Kiss :) :
Vorgel pisze: pn lut 18, 2019 10:58 am KISS to zespół, który od samego początku nastawiony był na komercję. Stworzono markę KI$$ i ona zarabia na wielu płaszczyznach. Muzycznie nie mieli nigdy zbyt wiele do powiedzenia, na każdy album z lat 70 przypada po 3 kawałki, które ujdą, reszta to durnowate rock and rolle jakich nie zaryzykowałby nawet Shakin' Stevens. W latach 80 grali to, co grali wtedy wszyscy, ale znacznie słabiej, bez pomysłu, po prostu dziady żyjące wciąż legendą KISS. Dwie ich płyty, których mogę słuchać to te, których ich fani akurat nie lubią, co by się zgadzało.
Widać wystep i zobaczenie muzyków może zmienić diametralnie postrzeganie tego czy tamtego zespołu bo teraz kazda płyta z trzema kawałkami które ujdą mają teraz oceny 10 na 10
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Po prostu siadłem i przesłuchałem dyskografię, z naciskiem na płyty z lat 70. Te płyty są świetne, chociaż są też nierówne. Ale dzięki temu są dynamiczne i ciekawe. Uwielbiam np. kawałek Love Gun ale 10 numerów na płycie z identycznym podejściem mogłoby nużyć. Dlatego dobrze, że są tam też takie numery jak Plaster Caster czy Christine Sixteen.
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Adrian S.O.S. pisze: wt wrz 10, 2019 12:24 pm
barsiarz pisze: pn wrz 09, 2019 2:39 pm A masz w swoim archeo noty przed koncertem?
Vorgel pisze: pn lut 18, 2019 10:58 am KISS to zespół, który od samego początku nastawiony był na komercję. Stworzono markę KI$$ i ona zarabia na wielu płaszczyznach. Muzycznie nie mieli nigdy zbyt wiele do powiedzenia, na każdy album z lat 70 przypada po 3 kawałki, które ujdą, reszta to durnowate rock and rolle jakich nie zaryzykowałby nawet Shakin' Stevens. W latach 80 grali to, co grali wtedy wszyscy, ale znacznie słabiej, bez pomysłu, po prostu dziady żyjące wciąż legendą KISS. Dwie ich płyty, których mogę słuchać to te, których ich fani akurat nie lubią, co by się zgadzało.
Widać wystep i zobaczenie muzyków może zmienić diametralnie postrzeganie tego czy tamtego zespołu bo teraz kazda płyta z trzema kawałkami które ujdą mają teraz oceny 10 na 10
No właśnie. Dzięki.
Czyli wcześniej nie słuchał ale wiedział, że dziady, teraz przesluchał i już wie, że nie dziady. Wszak ktoś mądry kiedyś powiedział, że nie może się podobać melodia, którą się pierwszy raz słyszy.
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Widocznie Vorgelowi spodobały się durnowate rock n rolle w stylu Shakina Stevensa :) . Wiec chyba mozna w pare miesiecy przejść metamorfozę i bardzo polubic zespół który się wcześniej krytykowało
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Słyszałem te płyty w latach 90 w czasach kiedy wydali Greatest Kiss. To nie był dobry czas na ich słuchanie. Później wydali Psycho Circus i stwierdziłem, że fajna płyta. To nie było długo później. Gdybym wtedy wrócił do KISS, być może byłbym ich wielkim fanem. Późnej ok 2005 kolega starał się mnie przekonać do materiału z lat 70, ale ja słuchałem wtedy dużo progresu i wydawało mi się to prostackie. Z hard rockowych rzeczy wolałem wówczas Extreme, gdzie Nuno grał solówki w kosmos.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Adrian S.O.S. pisze: wt wrz 10, 2019 12:24 pm

:D Dobrze, że Vorgel nie trafił na sylwester z Martyniukiem, bo byśmy się dowiedzieli, że Zenek gra rockandrolle jak The Beatles. :mryellow:

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Dobrze, że zawsze lubiłem durnowate rock'n'rolle ;)
ODPOWIEDZ