Thrash Metal

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Thrash Metal

Post autor: Vorgel »

Maideni przede wszystkim byli zespołem z pierwszej ligi heavy metalu, nakłady ich płyt były większe, koszta jednostkowe tym samym mniejsze, można było też załatwić speca od masteringu światowej klasy. Niektórzy potrafili i godzinę na winyla wepchnąć.

Co do Venom, jak się ma nagrany kawałek, to się zastanawia czy wydać go na singlu, czy dać na płytę. A nie pcha się od razu singla na 3 miesiące przed wydaniem płyty. Chyba, że uważa się, iż nie jest to na tyle dobre, by pchać na album. Z At War With Satan tak właśnie mogło być, gdyż tam od początku założyli, że pierwsza strona to będzie tytułowa suita, a reszta to parę kawałków, które zapewne uznali za najlepsze.
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Djuk_416 pisze: pt paź 18, 2019 11:12 am Tylko aż dziw bierze że Over the Top - ulubiony numer Lemmyego został wydany tylko na singlu i to w 1979 roku kiedy Motorhead wydali az dwa albumy. Pewnie tez uznał że ejst za słaby i bedzie wypełniaczem na stronie b singla Bomber :)
Pewnie Lemmy doszedł do wniosku że taki wazny dla niego utwór jest za słaby na cały album :)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Pewne wtedy nie był jego ulubionym. Tym muzykom się często zmienia. Paul Stanley raz mówi, że ulubiony jest Love Gun, raz że Detroit Rock City.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Akurat czytam książkę o Motorhead Martina Popoffa "Ochlejmordy i zadymiarze" i na stronie 151 jest tak odnośnie kawałka "Over The Top":
"Tak, specjalnie nie wrzucaliśmy na stronę B kolejnego numeru z albumu - potwierdza Eddie. - Nie chcieliśmy iść na łatwiznę i sprzedawać dzieciakom dwa razy tego samego, więc na odwrocie znalazł się napisany specjalnie na potrzeby singla numer "Over The Top", którego nie ma na długograju. To takie coś ekstra, prezent dla fanów."
Awatar użytkownika
Ziomaletto
-#Invader
-#Invader

Post autor: Ziomaletto »

widman pisze: pt paź 18, 2019 4:31 pm Akurat czytam książkę o Motorhead Martina Popoffa "Ochlejmordy i zadymiarze" i na stronie 151 jest tak odnośnie kawałka "Over The Top":
"Tak, specjalnie nie wrzucaliśmy na stronę B kolejnego numeru z albumu - potwierdza Eddie. - Nie chcieliśmy iść na łatwiznę i sprzedawać dzieciakom dwa razy tego samego, więc na odwrocie znalazł się napisany specjalnie na potrzeby singla numer "Over The Top", którego nie ma na długograju. To takie coś ekstra, prezent dla fanów."
Czyli droczyli się z ludźmi, byleby więcej zarobić. Osobiście sam nie widzę sensu kupowania takich wydawnictw, gdzie jest tylko jeden nowy numer, a reszta to albo jakieś remiksy, albo wersje koncertowe. Wyrzucanie kasy w błoto jak dla mnie, nie ważne czy to Motorhead czy jakiś mniejszy zespół.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

Ja nie widze sensu z kolei wydawania na singlach tych samych utworów które znajdują sie poźniej na płycie, tak jak robili np. Black Sabbath, Judas Priest i Ozzy. Dorzucanie na single utworów nie trafiających na albumy jest o wiele ciekawsze. Przynajmniej można posłuchac czegos innego
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Ma to sens. Po pierwsze ktoś może chcieć wcześniej posłuchać kawałka, po drugie, na singlu zawsze są jeszcze jakieś dodatkowe rzeczy. Natomiast wywalanie z płyty dobrego utworu, bo był na singlu uważam za niepoważne.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Dlaczego ? Przeciez singiel albo EP ka to taki sam materiał co album tylko krótszy. Po co nagrywac te same utwory na kilka materiałów?
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Single akurat częściej pełniły role promocji nadchodzącej płyty. Ale też wole jak na tego typu wydawnictwach są inne kawałki. Tak jak w przypadku Venom, o którym tutaj rozmawialiśmy. Tym bardziej, że często były to limitowane picture shape 7'' albo 12''. Single Ozzy'ego akurat są kiepskie. Wrzucanie na strone B utworu z poprzedniej płyty jak np. na singlu "Shot In The Dark" to bezsens.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

No lepiej jak są jakieś dodatki niepublikowane bo podnosi to wartość. Po co mam sobie zawracać głowę jakimś niby limited singlem gdzie są trzy kawałki z płyty, którą mogę sobie bez problemu kupić?
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Djuk_416 pisze: ndz paź 20, 2019 2:06 pm Dlaczego ? Przeciez singiel albo EP ka to taki sam materiał co album tylko krótszy. Po co nagrywac te same utwory na kilka materiałów?
Jak jest to jeden utwór, nie widzę problemu by był na płycie. Tym bardziej, jeśli sam artysta uważa ten numer za dobry. EP to już co innego, kiedyś były to debiuty albo wypełniacze przy zbyt długiej przerwie wydawniczej jak w przypadku Slayer. Tam wyszła nie tylko EPka ale i album live.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Akurat Haunting the Chapel to świetny materiał. Live Undead troche i moze niepotrzebny ale i tak lubie te EPke
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Haunting the Chapel to jedna z najlepszych epek w metalu w ogóle
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Vorgel pisze: śr paź 16, 2019 10:55 am Ja nie wierzę w żaden przypadek. Dla mnie sprawa jest oczywista. Wytwórnia usłyszała oryginał ObC, uznała że brzmi źle i zleciła nagranie ponownie. Zespół nagrał, po czym wytwórnia doszła do wniosku, że to jest jeszcze gorsze. Więc wydali to pierwsze. Angelripper nigdy nie przyzna się, że dali ciała za drugim razem kiedy miało być dobrze. Woli tworzyć bzdurne historyjki.
To tylko i wyłącnzie Twoje zdanie. Z tego co widac choćby po wpisach na tym forum to wszyscy poza Tobą uważają że wersja niemiecka brzm ii jest nagrana dużo lepiej. Nic dziwnego że podobnie uważa Angelripper
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

Według mnie lepsza jest ta wersja z utworem After the Deluge. Jest duzo lepiej nagrana ale wiadomo że Vorgel lubił narzucac swoje wizje, swoje zdanie i tak przecież musi być jak on uważa :wink:
A tak w ogóle skoro jesteśmy rpzy temacie Sodom to w krótkim czasie wydali kolejne epki. Utwór Down on Your Knees który znalazł się na obu dla nie bardzo fajny. Genesis XIX tez jest konkretny. Zastawiam się tylko czemu nie postanowili wydac całej płyty tylko dwie epki po Partisan które też był epką
Ostatnio zmieniony wt gru 03, 2019 10:50 am przez octavian, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

octavarium pisze: wt gru 03, 2019 10:48 am Według mnie lepsza jest ta wersja z utworem After the Deluge. Jest duzo lepiej nagrana ale wiadomo że Vorgel lubił narzucac swoje wizje, swoje zdanie i tak przecież musi być jak on uważa :wink:
Ja to się zastanawiam co on sądził o wokalach Kiliana na jedynce Vio-Lence bo to by zabawne było ;)
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

Zdan pisze: wt gru 03, 2019 10:50 am
octavarium pisze: wt gru 03, 2019 10:48 am Według mnie lepsza jest ta wersja z utworem After the Deluge. Jest duzo lepiej nagrana ale wiadomo że Vorgel lubił narzucac swoje wizje, swoje zdanie i tak przecież musi być jak on uważa :wink:
Ja to się zastanawiam co on sądził o wokalach Kiliana na jedynce Vio-Lence bo to by zabawne było ;)
Jakims wielkim fanem Vio-lence nie jestem ale Oppressing the Masses akurat uwazam za bardzo dobry album. Wokal mu się na tej płycie troche bardziej wyrobił. Eternal Nightmare muzycznie jest świetne ale zawsze miałem troche niesmak po wokalu właśnie
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

A dla mnie wokale na Eternal Nightmare to bardzo ważna część całości. Ten album jest totalnie maniacki i szalony i "zwyczajne" wokale średnio by na nim pasowały. Kilian brzmi na debiucie jak maniak, szaleniec i totalnie popaprany gość. Bardzo mi się to podoba ;)
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Dwa pierwsze albumy Vio-lence od razu weszły. Z trzecią płytą miałem już większym problem. Ale ogólnie to tak, głownie przez wokal ludzie psioczyli na te kapele. Z resztą chyba do dzisiaj tak jest bo Vio-lence cały czas gdzieś jest z boku tych wszystkich Megadethów, Slayerów, Annihilatorów
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Trójka Vio-Lence jest trochę inna niż dwie pozostałe - mniej dzika, bardziej klimatyczna i "grooviasta". Ale i tam są mega strzały jak "Colour Of Life" czy "Twelve Gauge Justice". Jedynka to moim zdaniem jestem z najbardziej unikalnych albumów thrashowych.
ODPOWIEDZ