Ulubione polskie Heavy metalowe grupy

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Re: Ulubione polskie Heavy metalowe grupy

Post autor: MaidenFan »

Trzeszczu ma świetny wokal, ale trzeba przyznać, że czasami śpiewa strasznie niewyraźnie i tak jakby seplenił.
Nowy utwór bardzo dobry, z niecierpliwością czekam na więcej. Jak poziom reszty będzie zbliżony do Forefather's Eve to będzie miazga.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ma świetny wokal, tylko niestety z niego nie korzysta.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

pz pisze: pn sty 13, 2020 10:46 pm Ma świetny wokal, tylko niestety z niego nie korzysta.
No właśnie kojarzę (dawno nie słuchałem) z EP'ki, że tam konkretnie było. Bo z tego kawałka to wokal mocno taki "se".

---
edit:

Dobrze pamiętałem, bo w 2014 w recenzji napisałem:

"No i jeszcze osobne słówko o wokalach się należy. Trzeszcz to kawał heavy metalowego gardła... górki - nie ma sprawy, solidny scream - jak najbardziej... no i konkretnie wrzasnąć też potrafi. Do tego nieźle pokombinowane linie wokalne - świetna robota."
www.MetalSide.pl
pz
-#Administrator
-#Administrator

To muszę tej epki posłuchać.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

pz pisze: wt sty 14, 2020 8:32 am To muszę tej epki posłuchać.
A ja płyty :lol:
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

gumbyy pisze: wt sty 14, 2020 5:37 pm
pz pisze: wt sty 14, 2020 8:32 am To muszę tej epki posłuchać.
A ja płyty :lol:
Wydaje mi się, że wokal na Saints jakoś bardzo się nie różni od tego, co Trzeszczu prezentuje na Encephalopathy. Nowy utwór jest świetny, ale wciąż wolę Lady Flame, Saints czy Louise.
lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: lochinvar »

pz pisze: ndz gru 29, 2019 6:56 pm Setlista z obu koncertów (urodziny Hellhaim 14.12 i Siedlce 22.12). W Siedlach był jeszcze Napój Głupców

Obrazek
Utworów: Mgła i Tęsknota nie kojarzę. Ten koncert co jest na youtubie z Hellicona bardzo dobry. Szkoda, że go, po lepszej obróbce dźwięku nie wydali na CD. Ciekawe kiedy nowa płyta wyjdzie.
pz
-#Administrator
-#Administrator

To jeszcze trochę. Z tego co mówili, to na razie szykują materiał. Chociaż jak widać kilka numerów już jest.

lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Ten koncert z Hellicona niech dodadzą jako bonus CD, tylko niech trochę lepiej go zmiksują.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Tak w ogóle to mogliby ten krążek wrzucić na streamingi, wtedy bym sobie go pewnie odświeżył. Po premierze chyba mi się nawet podobał.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Fajna kapela tylko rzadko nagrywają płyty. Dotychczas tylko jedna. Taki rarytas jak Miecz Wikinga "Grona Gniewu".
pz
-#Administrator
-#Administrator

Ciężko oczekiwać od ludzi, którzy zajmują się muzyką hobbystycznie, żeby co rok, dwa wypuszczali płytę. W naszych warunkach to należy się cieszyć, że chce im się grać dla kilkunastu osób. Zresztą trzeba wziąć pod uwagę, że po wydaniu Popiołów Wiar mieli przerwę.

lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Niestety taka rzeczywistość, nie mniej łatwiej w dzisiejszych czasach nagrać płytę i ją wydać, gorzej z promocją oraz sprzedażą. Ważne, że są jeszcze bandy grające tzw. klasyczny heavy metal, śpiewając jednocześnie w naszym języku ojczystym. W tym roku szykuje się "bratobójczy" pojedynek metalowy. CETI z zapowiadaną już za miesiąc płytą "Oczy martwych miast" śpiewaną po polsku z długo oczekiwaną nową płytą Turbo.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

pz pisze: ndz sty 19, 2020 4:37 pm Ciężko oczekiwać od ludzi, którzy zajmują się muzyką hobbystycznie, żeby co rok, dwa wypuszczali płytę. W naszych warunkach to należy się cieszyć, że chce im się grać dla kilkunastu osób. Zresztą trzeba wziąć pod uwagę, że po wydaniu Popiołów Wiar mieli przerwę.
O to chodzi. Pisałem już kiedyś, że to zabawa pasjonatów-maniaków. To nie oznacza, że należy tolerować słabe materiały ale oczekiwanie co chwilę płyty jest mocno nierealne.
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

Przesłuchałem wczoraj w całości płytę Ballbreaker - bardzo fajne rock'n'rollowe granie. Nawet wokal Trzeszcza mi aż tak nie przeszkadza :) z resztą widziałem ich na żywo i dają radę. Czekam aż jakieś koncerty się pojawią na horyzoncie :)
Night Mistress Fan Club Łódź
lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Lando pisze: pn sty 20, 2020 6:14 pm Przesłuchałem wczoraj w całości płytę Ballbreaker - bardzo fajne rock'n'rollowe granie. Nawet wokal Trzeszcza mi aż tak nie przeszkadza :) z resztą widziałem ich na żywo i dają radę. Czekam aż jakieś koncerty się pojawią na horyzoncie :)
Kolega z fan klubu zespołu, który ma zawieszoną działalność, z uwagi na udzielanie się pod inną nazwą. Lubię pierwsze demo NM. Drugie demo czy epka też fajna, szkoda, że tylko dwa utwory w języku ojczystym.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Te polskie na drugim demie, to akurat nie najlepsze tekstowo. Zresztą Krzysiek też kiedyś się nie wypowiadał najlepiej o Córce Nocy :) Ale ogólnie dema spoko. Zwłaszcza to czteroutworowe, same świetne kawałki. I późniejsze albumy też były dobre.

lochinvar pisze: ndz sty 19, 2020 4:45 pm W tym roku szykuje się "bratobójczy" pojedynek metalowy. CETI z zapowiadaną już za miesiąc płytą "Oczy martwych miast" śpiewaną po polsku z długo oczekiwaną nową płytą Turbo.
No to próbkę CETI już mamy, kierunek niezły. Jest mocno. Wokal fajnie brzmi. Czekam z niecierpliwością na Turbo (już od bardzo dawna :evil:). Wojciech jest bardzo zadowolony z przygotowanego materiału. Płyta ma być mocna.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Demówek Night Mistress nie znam. Debiut mam w domu (przysłali mi go do recenzji) i dawno nie słuchałem. Pamiętam, że bardzo, ale to bardzo przypadł mi do gustu. Chyba czas sobie odświeżyć :) "Dwójeczki" nie poznałem.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

pz pisze: pn sty 20, 2020 8:34 pm Czekam z niecierpliwością na Turbo (już od bardzo dawna :evil:). Wojciech jest bardzo zadowolony z przygotowanego materiału. Płyta ma być mocna.
To drugie podejście było, no nie?
www.MetalSide.pl
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

Mnie się Night Mistress nigdy zbytnio nie podobało. Ot HM jakich wiele
ODPOWIEDZ