Judas Priest

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: Judas Priest

Post autor: lochinvar »

Schizoid pisze: śr sty 22, 2020 3:38 pm A wiesz w ogóle dlaczego ta kolejność jest inna?
Oświeć mnie kolego proszę.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Bo w wytwórni uznano, że płyta otwierająca się kasowym singlem sprzeda się lepiej. I tyle. Prosty zabieg marketingowy i nic ponad to. Zabieg, który niszczy wymowę płyty rozpoczynającą i kończącą się graniem jak na tamte czasy ekstremalnym, tytułową stalą.

"Podczas naszej narady, gdy rozważyliśmy wszystkie za i przeciw każdej piosenki, doszliśmy do wniosku, że Rapid Fire idealnie sprawdzi się jako wstęp do całej płyty. Dlatego umieściliśmy go na pierwszym miejscu. Innym kawałkom, po głębszym zastanowieniu, brakowało "tego czegoś", aby móc się spełnić w tej roli" - K.K. Downing, Heavy Duty

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Jak zapewne wiesz to nie jedyna zmiana na wydaniu amerykańskim. Jak wyjaśnisz kolejną?
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Schizoid pisze: śr sty 22, 2020 3:50 pm "Podczas naszej narady, gdy rozważyliśmy wszystkie za i przeciw każdej piosenki, doszliśmy do wniosku, że Rapid Fire idealnie sprawdzi się jako wstęp do całej płyty. Dlatego umieściliśmy go na pierwszym miejscu. Innym kawałkom, po głębszym zastanowieniu, brakowało "tego czegoś", aby móc się spełnić w tej roli" - K.K. Downing, Heavy Duty
I to jest prosta odpowiedź na proste pytanie (czy kolejność utworów na płycie ma znaczenie). Nic dodać, nic ująć.
www.MetalSide.pl
lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

gumbyy pisze: śr sty 22, 2020 4:11 pm
Schizoid pisze: śr sty 22, 2020 3:50 pm "Podczas naszej narady, gdy rozważyliśmy wszystkie za i przeciw każdej piosenki, doszliśmy do wniosku, że Rapid Fire idealnie sprawdzi się jako wstęp do całej płyty. Dlatego umieściliśmy go na pierwszym miejscu. Innym kawałkom, po głębszym zastanowieniu, brakowało "tego czegoś", aby móc się spełnić w tej roli" - K.K. Downing, Heavy Duty
I to jest prosta odpowiedź na proste pytanie (czy kolejność utworów na płycie ma znaczenie). Nic dodać, nic ująć.
Pewnie, że ma, chociaż nie zawsze jest odpowiednia. Przykład, jak wskazał kolega Schizoid, w wytwórni uznano inaczej. Nie przesądzam kto miał rację. Zarówno Rapid Fire jest dobrym otwieraczem, jak i Breaking The Law. Z przytoczonej wypowiedzi "po głębszym zastanowieniu", wynika, że nie było to takie oczywiste. Grinder i Steeler też byłyby dobrymi otwieraczami.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

lochinvar pisze: śr sty 22, 2020 4:21 pm
Pewnie, że ma, chociaż nie zawsze jest odpowiednia. Przykład, jak wskazał kolega Schizoid, w wytwórni uznano inaczej. Nie przesądzam kto miał rację. Zarówno Rapid Fire jest dobrym otwieraczem, jak i Breaking The Law. Z przytoczonej wypowiedzi "po głębszym zastanowieniu", wynika, że nie było to takie oczywiste. Grinder i Steeler też byłyby dobrymi otwieraczami.
Odpowiednia jest taka jaką uważa zespół/muzyk. Kropka.
www.MetalSide.pl
lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

gumbyy pisze: śr sty 22, 2020 4:31 pm
lochinvar pisze: śr sty 22, 2020 4:21 pm
Odpowiednia jest taka jaką uważa zespół/muzyk. Kropka.
A jak jest to efektem głębokiego sporu, kompromisu, pomyłki?
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

To jest to, co zespół miał w tamtym czasie w głowie. Płyta to jakieś podsumowanie pewnego okresu, oddanie tego jak wtedy to u nich wyglądało. Oprócz muzyki jest też kolejność utworów, którą wybierano w taki, a nie inny sposób. To też jakaś wizja twórcza. Każda płyta to dla mnie jakiś posąg, który mogę oglądać w tej niezmienionej, pierwotnej wizji jaką miał w głowie autor. Jeśli była pomyłka to zawiera się ona w dziele i jest jego nieodłączną częścią.
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

04: Hexvessel(?), Thy Catafalque, Kasia Lins/Hellripper
05: Metallica, Furia
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

blackmailer pisze: śr sty 22, 2020 4:37 pm To jest to, co zespół miał w tamtym czasie w głowie. Płyta to jakieś podsumowanie pewnego okresu, oddanie tego jak wtedy to u nich wyglądało. Oprócz muzyki jest też kolejność utworów, którą wybierano w taki, a nie inny sposób. To też jakaś wizja twórcza. Każda płyta to dla mnie jakiś posąg, który mogę oglądać w tej niezmienionej, pierwotnej wizji jaką miał w głowie autor. Jeśli była pomyłka to zawiera się ona w dziele i jest jego nieodłączną częścią.
Szkoda, że tym po drugiej stronie oceanu to dzieło popsuto. Mnie też, bo ja wersję amerykańską znałem wcześniej. Co Ty na to kolego, zdziwiony?
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Czym mam być zdziwiony? Podjęto "u góry" taką, a nie inną decyzję jedynie ze względów marketingowych... Nie widzę związku z tym co napisałem, kolego.
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)

lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

blackmailer pisze: śr sty 22, 2020 4:45 pm Czym mam być zdziwiony? Podjęto "u góry" taką, a nie inną decyzję jedynie ze względów marketingowych... Nie widzę związku z tym co napisałem, kolego.
Mamy inny obraz tego samego dzieła.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Mamy, ale to była decyzja wytwórni, a nie paru napaleńców.
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

gosciu wez usun juz konto
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Dzosef pisze: śr sty 22, 2020 4:52 pm gosciu wez usun juz konto
Administrator jesteś czy moderator?
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

lochinvar pisze: śr sty 22, 2020 4:54 pm
twoj stary, idz juz bo wszyscy maja cie dosyc i nic nie wnosisz
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Uwielbiam to forum. Dostarcza mi zawsze mnóstwo rozrywki ;)
lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Dzosef pisze: śr sty 22, 2020 4:58 pm
lochinvar pisze: śr sty 22, 2020 4:54 pm
twoj stary, idz juz bo wszyscy maja cie dosyc i nic nie wnosisz
Nie musisz odpowiadać.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Ja pierdzielę. Znowu nie ma dyskusji o tym czy Judasi to dobra kapela, czy przykład muzycznego turpizmu, tylko pierdylanie o kolejności utworów.
lochinvar. Jesteś Gretą Thunberg tego forum. Wstaw sobie jej zdjęcie w avatar.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Judasi to fantastyczna kapela. Kolejność utworów ma znaczenie w odbiorze płyty (nie wyobrażam sobie, że takie "Never Turn Your Back on a Friend" Budgie zaczynało się od "Parents").
Awatar użytkownika
Ziomaletto
-#Invader
-#Invader

Post autor: Ziomaletto »

Rozumiem, że zdaniem kolegi lochinvar Firepower można byłoby zacząć od "Lone Wolf" i nic by to nie zmieniło w odbiorze płyty (bez względu na to, czy się komuś płyta podoba czy nie)?
Albo Painkillera od "A Touch of Evil"? To też nie ma znaczenia?
A może Ride The Lightning Metalliki od "Escape"?

Teraz rozumiesz, czemu kolejność jest taka a nie inna? Ja rozumiem, gdybyś uczepił się np. Humanicide od Death Angel, bo tam kawałki są faktycznie dobrane na odpierdol. Ale akurat British Steel? Bądźmy poważni :P
ODPOWIEDZ