Thrash Metal

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 357

Re: Thrash Metal

Post autor: Deleted User 357 »

Czysto metalowo chyba najlepszy album jaki w tym roku słyszałem, a na pewno najlepszy thrashowy
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Żelazny pisze: sob gru 19, 2020 2:13 pmCzysto metalowo chyba najlepszy album jaki w tym roku słyszałem, a na pewno najlepszy thrashowy
Ma miejsce w mojej Wielkiej Piątce szeroko pojętego rocka i metalu A.D. 2020, wraz z AC/DC "Power Up", Black Swan "Shake The World", Divine Weep "The Omega Man" i Ensiferum "Thalassic" – w kolejności alfabetycznej, bo co do zacności, to byłyby zmiany w zależności od mojego nastawienia w danym dniu. :)
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Jak dla mnie, tak na szybko z rękawa, to numer jeden tego roku - Inquisition "Black Mass For A Mass Grave". Potem na pewno wysoko bym postawił nowe płyty Sodom, Incantation i Cirith Ungol.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Awatar użytkownika
LukaSieka

Post autor: LukaSieka »

Djuk_416 pisze: wt lut 23, 2021 7:47 pm
Vorgel pisze: wt lut 23, 2021 7:13 pm Niemiecki punk? Ale taki gdzie grają pod bawarską wioskę?
Ja takich niestety nie znam i myślę a raczej wiem na pewno że Andy Brings podczas nagrywania choćby Jesus Screamer czy Silence Is Consent takimi rzeczami sobie głowy nie zaprzątał. W Niemczech było natomiast dużo dobrego punka w latach osiemdziesiątych przy którym Andy uczył się grać na gitarze. Rozmawiałem z nim po koncercie The Traceelords na festiwalu Wacken ze 20 lat temu. Opowiadał dlaczego odszedł z Sodom przed Masquerade in Blood i czego zawsze najbardziej lubił słuchać. W sumie dzięki niemu poza znanymi przeze mnie już wcześniej Canal Terror, Rawside, Toxoplasma, Daily Terror, Chaos Z, Molotow Soda, S.I.K., Hass i kilkoma innymi niemieckimi grupami poznałem np Vorkriegsjugend, Die Zusamm-Rottung, Razzia albo Popperklopper
A możesz mi przybliżyć powody rozstania Any'ego z Sodom. Z nim wywiadów żadnych po odejściu z Sodom nie czytałem. Znam jedynie zdanie Angelrippera na ten temat.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Vorgel pisze: wt lut 23, 2021 6:36 pm Ja napisałem, że Get What You Deserve to jest brutalna płyta, nie porównywałem ją z żadną inną, napisałem co na niej słyszę. To jest bardzo intensywna i ciężka muzyka co chyba każdy przyzna. Natomiast dostałem odpowiedź, że tam jest Onkel Tom i punk. No więc ja tam punka nie słyszę, jest za to metal i to dość agresywny.
Tak pierwsze lepsze z dupy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Get_What_You_Deserve

Get What You Deserve – szósty album studyjny niemieckiego zespołu thrash metalowego Sodom wydany 10 stycznia 1994 roku. Album ten zawierał wiele elementów punkowych jednak nie odniósł wielkiego sukcesu ponieważ w tym czasie fani stracili zainteresowanie Thrash Metalem.

Dalej fragmenty niektórych recenzji Get What You Deserve

"Get What You Deserve could be considered a bit of a wild card in Sodom’s 33-year discography. It marks the first fairly dramatic shift in style in their career in that their punk influences which are hinted at in previous efforts such as “Bombenhagel” (from 1987’s Persecution Mania), “Ausgebombt” (from 1989’s Agent Orange) and “Stalinorgel” (from 1990’s Better Off Dead) are brought to the forefront."

"Having renewed their approach to extremity on 1992's Tapping the Vein, Tom Angelripper and company decided not to simply repeat themselves, but explore their tendency towards raucous punk rock to its natural conclusion. The result was Get What You Deserve, a pretty severe splatter/party album which fuses this attitude with the band's metallic fundamentals, for a fairly unique sound that remains entirely Sodom."

"For their sixth full-length LP, Get What You Deserve, Sodom went in a vastly different musical direction from their previous efforts. Gone were the thrash metal theatrics of such records as Persecution Mania, Agent Orange, and Better Off Dead. Also nowhere to be found were the flirtations with death metal showcased on their previous studio album, 1992's Tapping the Vein. These were replaced with a full-on adoption of the stripped down punk ethos, with sixteen bass-driven compositions of varying quality."

"Although it is sonically pleasing in a lo-fi sense, the compositions make for an album of peaks and valleys, with great songs and completely forgettable ones often alternating throughout the record, one by one. You can two memorable songs, such as "Jesus Screamer", and the German-language punk rager "Die Stumme Ursel", separated by a totally unspectacular crossover/thrash workout, "Delight in Slaying""

"Either way, Sodom serve a sixteen-course dinner whose main spice is punk. The main ingredients are still metallic, but chef Tom uses his mixed spices excessively. Okay, his voice sounds so familiar that it cannot be linked with punk. He celebrates a deep, slightly gruesome approach without any political ambitions if we leave aside "Silence Is Consent". But in terms of the instrumental content, tracks such as "Into Perdition", "Jesus Screamer", "Erwachet" or "Delight in Slaying" cannot hide the fact that the power of punk influenced the trio heavily. Melodies do not occur, who needs this bullshit? But high-speed drumming is essential!"

"Punk was never the metier of Sodom and it is therefore only logical, that the bastard "Get What You Deserve" did not mark a new climax in the band's discography. Nevertheless, it is an acceptable work with a couple of very strong tracks. Check it out, but don't expect a masterpiece."

" If the previous Tapping The Vein was incredibly violent with a pounding production, this one is characterized by more punk influences and a rawer sound. "

"The drumming, in particular, is way more minimal and punk than before and even if Witchhunter was not Portnoy, this time the new drummer is even rawer. "

"Some albums, like Agent Orange, Persecution Mania or the recent M-16 are far more thrash and way better than this Get What You Deserve, but I can’t say this is a bad effort, not at all. It depends on the tastes, but here we must remark the heavier dosage of punk/hardcore influences."

"The drumming, as I said before, is very childish and raw, with the fast alternation of simple beats on the snare and on the bass drum. “Jesus Screamer” and “Delight in Slaying” are just two starters if we talk about the punk sounds while even the most thrash songs like the title track and “Jabba The Hut” always show a more hardcore approach with lots of simple open chords riffs and raging vocals by the unmistakable To Angelripper. To me the real highlight in this album is the total punk “Die Stummel Ursel”, where the band even not playing so fast is always compact and funny through catchy melodies and rough vocals."

"Sometimes the riffs are too similar and even if we can always enjoy the various punk parts (very nice, actually), the boredom is always ready to attack."

" “Silence is Consent” in some parts is almost hilarious for the punk riffs and “Gomorrah” is a direct continuation. Here Sodom are almost unrecognizable. "

"Get What You Deserve marks a departure from Sodom’s signature thrash sound and seminal albums like Persecution Mania and Agent Orange, which put them in the same league with fellow German acts Kreator and Destruction and established them as one of the protagonists of the 80s thrash wave. This is a noticeably stripped-down version of Sodom, one that sheds some typical thrash metal conventions and aims at an uncompromisingly raw, punkish sound instead."

a tutaj recenzja Get What You Deserve zatytułowana More Punk, Less Thrash :D
https://www.metal-archives.com/reviews/ ... TY8/111766
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Widać ludzie na forum oraz inni z różnych stron świata słyszą na Get What You Deserve punka ale jedyny Vorgel ma z tym ogromny problem. Jak ze wszystkim innym zawsze z resztą :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Vorgel pisze: wt lut 23, 2021 6:05 pm Kółeczko wzajemnej adoracji nie może się pogodzić z faktem, że się myli.
:lol: :lol: :lol: Widać ludzie z innych stron świata musieli czytać przed recenzowaniem Get What You Deserve opinie na sanktuarium napisane dwa dni temu :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

Cold pisze: wt lut 23, 2021 7:35 pm Motto - za klasykiem:
„I żadne płacze i żadne krzyki nie przekonają nas, że białe jest białe a czarne jest czarne.”

Na Get What You Deserve wszyscy słyszą wpływ punka, jedynie Vorgel nie. Jeśli specjalista-otolaryngolog w osobie Vorgela stwierdza, że punka w czymś nie słychać, to nie słychać i basta. Reszta na badanie słuchu :evil:

Vorgelu! Bakałarzu wszech muzyki rockowej i nie tylko. Znawco, tutorze, ekspercie, mentorze, mistrzu, fachuro… Trolluj nam! Króluj nam!
Najwidoczniej wszyscy są pojeb@*i i nie wiedza o czym piszą :D :D :D :D . Ale wiadomo - Vorgel to Vorgel. Z wyrocznią nie pogadasz :lol: :lol:
Ale mam straszny wylew :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :mryellow: :mryellow: :mryellow: :mryellow: :mryellow:
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

erosinho pisze: wt lut 23, 2021 6:39 pm Dowcip:
Jedzie gość autostradą pod prąd i słyszy komunikat w radio: "proszę uważać, jakiś idiota jedzie autostradą pod prąd". Gość chwilę się zastanawia: "Idiota? Ich tu są całe setki!!!".

To tak trochę odnośnie dyskusji z Vorgelem.
Myślę że ten dowcip jest strasznie adekwatny do sytuacji :)
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

AncientMariner pisze: wt lut 23, 2021 10:03 pm
Vorgel pisze: wt lut 23, 2021 6:36 pm Ja napisałem, że Get What You Deserve to jest brutalna płyta, nie porównywałem ją z żadną inną, napisałem co na niej słyszę. To jest bardzo intensywna i ciężka muzyka co chyba każdy przyzna. Natomiast dostałem odpowiedź, że tam jest Onkel Tom i punk. No więc ja tam punka nie słyszę, jest za to metal i to dość agresywny.
Tak pierwsze lepsze z dupy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Get_What_You_Deserve

Get What You Deserve – szósty album studyjny niemieckiego zespołu thrash metalowego Sodom wydany 10 stycznia 1994 roku. Album ten zawierał wiele elementów punkowych jednak nie odniósł wielkiego sukcesu ponieważ w tym czasie fani stracili zainteresowanie Thrash Metalem.

tutaj recenzja Get What You Deserve zatytułowana More Punk, Less Thrash :D
https://www.metal-archives.com/reviews/ ... TY8/111766
Choćby dlatego nie podejmowałem w ogóle dyskusji bo duże stężenie punka na Get What You Deserve jest tak słyszalne i oczywiste jak to że AC/DC to rockowy zespół. Każda pogadanka z Vorgelem poza tym wygląda tak samo. Musi facet za wszelką cenę przekonać kilkadziesiąt osób że tylko on ma racje a wszyscy inni dookoła się mylą. Potem na opisywanie jakiegoś detalu na płycie tak jak w tym przypadku punkowy klimat na powyższym albumie Sodom traci się 8 stron na forum a Vorgel ma tylko z tego radoche. Niejednokrotnie przekonałem się że nie ma to najmniejszego sensu. Pewnie i w tym wypadku nie będzie inaczej. Dalej chłop będzie szedł w zaparte i udowadniał ze jedynie on ma racje
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Vorgel pisze: pn lut 22, 2021 3:07 pm A ta płyta Sodom Get What You Deserve nie jest punkowa. Jest naprawdę dość brutalna. Jak ktoś nie chce tylko o niej czytać, polecam posłuchać. Choć to żaden wielki album.
Vorgel pisze: wt lut 23, 2021 12:21 pm Pozostałą resztę zachęcam do odsłuchu, żeby się przekonać, co tak naprawdę stoi za tą dyskusją - prowokacją, bo na pewno nie fakty.
Vorgel pisze: pn lut 22, 2021 6:32 pm Pewnie gdybym napisał, że ta płyta jest lekka, to bym dostał odpowiedź, że to przecież brutalny strzał w mordę. Ale piszę, że brutalna, to na niej punka znaleźli.
Vorgel pisze: wt lut 23, 2021 6:05 pm Kółeczko wzajemnej adoracji nie może się pogodzić z faktem, że się myli. Nie będę już więcej na ten temat pisał, a wszystkie posty trolli będę ignorował. Po raz ostatni zwracam się do tych, którzy to czytają i nie komentują, a chcą się przekonać jak jest w rzeczywistości. Posłuchajcie płyty Get What You Deserve Sodom i z czystym sumieniem odpowiedzcie sobie na pytanie, czy uważacie to za punk rock. I tyle w temacie.
Wszedłem od rana w ten temat. Poczytałem raz jeszcze te recenzje i w momencie się człowiekowi wesoło robi :)
No nie ma co Vorgel jest gwiazdą tego forum :lol:
Wszyscy użytkownicy sanktuarium powinni się razem zrzucić i wysłać mu koronę żeby chłopina mógł sobie siedzieć w niej przed komputerem albo telefonem. Tak żeby wiedział że wszyscy jak jeden mąż doceniają jego gwiazdorskie popisy :wink: Lustro z żarówkami podejrzewam ma już w domu od dawna także korona myślę wystarczy
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Naprawdę potrzebujecie recenzji żeby wiedzieć co jest na albumie? Na tej samej zasadzie punka można szukać na wcześniejszych płytach Sodom, thrash zawsze miał coś z punka. Natomiast ten cover, to nie jest nawet punk, to jest wioskowy metal zrobiony ze starego niemieckiego szlagieru. Takich rzeczy nie ma na Get What You Deserve.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Vorgel pisze: śr lut 24, 2021 12:34 pm Naprawdę potrzebujecie recenzji żeby wiedzieć co jest na albumie? Na tej samej zasadzie punka można szukać na wcześniejszych płytach Sodom, thrash zawsze miał coś z punka. Natomiast ten cover, to nie jest nawet punk, to jest wioskowy metal zrobiony ze starego niemieckiego szlagieru. Takich rzeczy nie ma na Get What You Deserve.
Każdy ma własne uszy i słyszy co na albumach jest ;) Jak jak ja słyszałem Panterę na "Low" Testamentu ;) A co do recenzji to pokazuje po prostu pewien konsensus wśród słuchaczy. A cover? Dlatego wydali go na EP-ce jak ciekawostkę i coś innego od zwykłych nagrań zespołu.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Fragmenty niektórych recenzji Persecution Mania

'Bombenhagel' is distinctive in a different way, using simpler riffs in a punk style and Angelripper's almost cheeky bass motif to worm its way inside your head. On the other hand, there is a bit of a problem with similar sounding songs, because Sodom's formula was so well-designed that they didn't feel the need to change it:

Still packing their rather furious blend of riffing that contains an aggressive streak courtesy of punk with a technicality afforded by its’ thrash leanings, especially in the latter half of the material

https://www.metal-archives.com/reviews/ ... ania/2585/

https://www.metal-archives.com/reviews/ ... all/192699

Można tak się bawić w nieskończoność. Get What You Deserve miał przede wszystkim inne, brudniejsze brzmienie, oraz krótsze kawałki niż poprzednik.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Zdan pisze: śr lut 24, 2021 12:42 pm
Każdy ma własne uszy i słyszy co na albumach jest ;) Jak jak ja słyszałem Panterę na "Low" Testamentu ;) A co do recenzji to pokazuje po prostu pewien konsensus wśród słuchaczy. A cover? Dlatego wydali go na EP-ce jak ciekawostkę i coś innego od zwykłych nagrań zespołu.
Jak słyszysz na Low Panterę, to sobie słysz. Udowodniłem w temacie, że się tym zespołem nie inspirowali. Ale przecież możesz tam nawet słyszeć Majkę Jeżowską ;)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: śr lut 24, 2021 12:48 pm
Zdan pisze: śr lut 24, 2021 12:42 pm
Jak słyszysz na Low Panterę, to sobie słysz. Udowodniłem w temacie, że się tym zespołem nie inspirowali. Ale przecież możesz tam nawet słyszeć Majkę Jeżowską ;)
Tak jak Ty możesz nie słyszeć punka na wiadomym albumie Sodom ;) I tak jedziemy w kółko. Na szczęście percepcja muzyki to sprawa subiektywna ;)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Sodom to zespół metalowy, ale w temacie nie chodziło nawet o punk, ponieważ ktoś stwierdził, że takich utworów jak ten cover jest pełno na Get What You Deserve. Co jest oczywistą bzdura, bo nie ma tam w ogóle takich utworów. A takiego "punka" Sodom grali już wcześniej, co prawda mieli też przy okazji dłuższe i bardziej skomplikowane utwory, ale taki jest też thrash.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Czyli jest tam punk ;) To się zgadzamy w tym temacie. To kwestia może tego, że na tamtym albumie punka jest więcej niż zwykle.
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Vorgel pisze: śr lut 24, 2021 12:34 pm Naprawdę potrzebujecie recenzji żeby wiedzieć co jest na albumie?
Nikt nie potrzebuje bo widac było ze na forum każdy słyszy dobrze że dobitnie Sodom na Get What You Deserve powędrował w stronę punka i bardzo punkowo brzmi ten album jak na Sodom. Co potwierdzają również recenzje tej płyty napisane na przestrzeni ostatnich piętnastu lat na samym choćby www.metal-archives.com. Jedynie Ty miałeś z tym problem :)
Ale to było do przewidzenia. Wszyscy zwariowali i **uja tam się znają. Vorgel nie słyszy niczego takiego na Get What You Deserve to punka tam być n ie moze :lol:
Vorgel pisze: śr lut 24, 2021 1:12 pm Sodom to zespół metalowy, ale w temacie nie chodziło nawet o punk, ponieważ ktoś stwierdził, że takich utworów jak ten cover jest pełno na Get What You Deserve
Czytałem temat , trzy ostatnie strony odkąd zaczęła sie dyskusja o Sodom w temacie Pantery i nikt tak nie napisał.
Ktoś napisał jedynie że numery Die stumme Ursel i Eat Me były też podszyte niemieckim humorem jak Aber bitte mit Sahne.
No bo bez dwóch zdań to nie są strasznie poważne utwory o poważniejszych tematach jak choćby Silence is Consent
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

LukaSieka pisze: pn lut 22, 2021 11:10 am Do Sodomu akurat takie granie pasuje. zwłaszcza do okresu po 1992 roku. Później też tego typu kawałki pojawiały się na płytach w latach 90tych. Żaden obciach. Czysty Onkel Tom Angelripper, który zakładał Sodom. Co innego gdyby taki numer był na "Persecution Mania"... Z resztą "Aber Bitte Mit Sahne!" to tylko materiał, który miał naświetlić jak będzie wyglądał kolejny lp "Get What You Deserve".
A to co jest? Tak jak ten utwór wyglądał album Get What You Deserve? Z której strony?
ODPOWIEDZ