Thrash Metal

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Re: Thrash Metal

Post autor: Felcio »

Vorgel może o Motorhead pisać jak o zespole rock 'n' rollowym który przecież nie jest stricte rock 'n' rollowym zespołem jak muzyka Little Richarda czy Roya Orbisona ale nie może dopuścić do myśli że płyta Sodom która jest mocno punkowa może być metalowa :) Zabawne to :)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Ale nie to był przedmiotem sporu, to po pierwsze. A po drugie, dla mnie ten album jest tak samo "podszyty punkiem" jak inne, po prostu utwory są na nim krótsze i tyle.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

W przypadku Sodom kilka albumów które przychodzą mi do głowy są jednak mniej punkowe niż Get What You Deserve.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Zdan pisze: sob lut 27, 2021 10:04 am W przypadku Sodom kilka albumów które przychodzą mi do głowy są jednak mniej punkowe niż Get What You Deserve.
No ja też jak pomyśle o choćby "In The Sign Of Evil", "Obsessed By Cruelty", "Persecution Mania", "Agent Orange", "Better Off Dead", "Tapping The Vein" czy "M-16" albo "Code Red", to nie bardzo mi się te płyty z punkiem kojarzą. Pierwsze skojarzenie to oczywiście "Get What You Deserve, potem może fragmenty na "Masquerade In Blood" czy "'Til Death Do Us Unite". Ale te płyty i tak nie są tak naładowane punkiem jak ta z 1994 roku. Z resztą mniejsza już o to....
Wiem, że za prędko się nie doczekam, ale tak samo jak niektórzy czekam z niecierpliwością na jakieś koncerty Sodom. Czekam oczywiście żeby na tym polu ruszyło się cokolwiek, ale koncert Sodom po takiej koncertowej absencji by mnie chyba zabił. Ciągle tylko przeboleć nie mogę, że nie ma w szeregach Sodom już Tormentora :(. Zdecydowanie za krótko z nimi pograł. Ja rozumiem, że gra w kilku kapelach jednocześnie, że nawał obowiązków i w ogóle, ale cholera narobił mi zaj*bistego apetytu na Sodom. Sprawił, że wyczekuje z niecierpliwością na kolejne nagrania. A nie ukrywam, że jeszcze kilka lat temu w składzie z Makką na perkusji ten entuzjazm mnie na pare lat opuścił. Nie żeby płyty "Epitome Of Torture" czy "Decision Day" były dla mnie słabe, ale Tormentor sprawił, że było w tym zespole więcej ducha Chrisa Witchhuntera. W końcu jako jedyny grał na koncertach "Remember The Fallen" tak jak jest na płycie. Poza nim wszyscy ten kawałek grali bardziej oszczędnie niestety. A przecież to nie jest jakiś zaawansowany technicznie kawałek, żeby go upraszczać.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Podczas tej całej "dyskusji" o Sodom wziąłem się w międzyczasie za Get What You Deserve i Masquerade in Blood. Płyty przeze mnie najbardziej chyba zaniedbane spośród ich dyskografii. Odpaliłem Get What i nadal jest dla mnie zbyt prosta, zbyt surowa i zbyt zalatuje punkiem. Ale jest na niej np taki Tribute to Moby Dick i Silence Is Consent oraz cover Venom które chwytają mnie za serce. Co do Masquerade in Blood to ciągle mam bardzo mieszane uczucia. Z jednej strony słychać ze porzucili punkowe podejście do utworów i chcieli wrócić na bardziej thrashowe tory ale same numery nie powalają. Są też trzy, cztery które mi się podobają a reszta jest dla mnie po prostu nie za ciekawa i bez pomysłu. Moze to było spowodowane ciągłymi zmianami składu albo tym że po prostu thrash metal sie wypalał. Nie wiem sam do końca.
Co ciekawe teraz czytam kilka recenzji Masquerade i inni widać też mają podobne zdanie o tej płycie jak np tu :

https://www.metal-archives.com/reviews/ ... TY8/111766
"Sodom somehow always managed to write at least acceptable albums and this Masquerade In Blood is another example of the goodness of their music. Sincerely, I didn’t like the too punkish style of Get What You Deserve too much. To me that album marked the lowest point in Sodom’s discography even if it was not bad. This album instead marks a slow and, anyway, not complete return to a more canonical form of thrash metal and also the production helps a bit in this."

https://www.metal-archives.com/reviews/ ... all/192699
"Masquerade in Blood, which comes straight on the heels of the fluid, barbaric punk thrash of Get What You Deserve, is essentially Tom Angelripper manifesting a dream: for Sodom to at last become Motörhead. They had certainly hinted at such intentions through the past, but seriously, if not for the very subtle difference in vocals due to the different accents, and a few of the more brutal tunes (like the first), this could be a fucking Motörhead record if the NWOBHM band was in a hostage crisis."

W zasadzie od tych dwóch płyt wole kolejny album Til Death Do Us Unite.Więcej słychać tam wcześniejszego jak i późniejszego Sodomu, Jest tez kilka kawałków ktore od zawsze kojarzyły mi sie ze stylem tego zespołu jak Frozen Screams, Fuck the Police, Hanging Judge. Zdaję sobie sprawę że to nie są żadne flagowe numery ale Til Death był chyba pierwszym krążkiem Sodom jaki miałem okazje słuchac w całości
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Moby Dick świetny numer. Bardzo wyróżniający się. Poza tym ja akurat lubię "Get.." właśnie za tą surowość. Tak samo jak "Masquarade" bo tę z kolei dawno temu słuchałem na kasecie od LukaSieki. hehe to było masakrycznie dawno....
Awatar użytkownika
LukaSieka

Post autor: LukaSieka »

widman pisze: sob lut 27, 2021 1:10 pm Poza tym ja akurat lubię "Get.." właśnie za tą surowość. Tak samo jak "Masquarade" bo tę z kolei dawno temu słuchałem na kasecie od LukaSieki. hehe to było masakrycznie dawno....
Te kasętę "Masquerade In Blood" pamiętam dawałem Ci razem z Katem chyba "Ballady" gdzieś w 2003 albo 2004 roku, bo sprzedawałem wszystkie kasety i zamieniałem wszystkie tytuły na kompakty. Parę lat w sumie od tego czasu minęło :)
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

LukaSieka pisze: pn mar 01, 2021 3:02 pm
widman pisze: sob lut 27, 2021 1:10 pm Poza tym ja akurat lubię "Get.." właśnie za tą surowość. Tak samo jak "Masquarade" bo tę z kolei dawno temu słuchałem na kasecie od LukaSieki. hehe to było masakrycznie dawno....
Te kasętę "Masquerade In Blood" pamiętam dawałem Ci razem z Katem chyba "Ballady" gdzieś w 2003 albo 2004 roku, bo sprzedawałem wszystkie kasety i zamieniałem wszystkie tytuły na kompakty. Parę lat w sumie od tego czasu minęło :)
Tak, Kat też był. Nad rzeką, o jakieś 40 kg chudszy :D
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

AncientMariner pisze: sob lut 27, 2021 12:22 pm Co ciekawe teraz czytam kilka recenzji Masquerade i inni widać też mają podobne zdanie o tej płycie jak np tu :

https://www.metal-archives.com/reviews/ ... TY8/111766
"Sodom somehow always managed to write at least acceptable albums and this Masquerade In Blood is another example of the goodness of their music. Sincerely, I didn’t like the too punkish style of Get What You Deserve too much. To me that album marked the lowest point in Sodom’s discography even if it was not bad. This album instead marks a slow and, anyway, not complete return to a more canonical form of thrash metal and also the production helps a bit in this."

https://www.metal-archives.com/reviews/ ... all/192699
"Masquerade in Blood, which comes straight on the heels of the fluid, barbaric punk thrash of Get What You Deserve, is essentially Tom Angelripper manifesting a dream: for Sodom to at last become Motörhead. They had certainly hinted at such intentions through the past, but seriously, if not for the very subtle difference in vocals due to the different accents, and a few of the more brutal tunes (like the first), this could be a fucking Motörhead record if the NWOBHM band was in a hostage crisis."
Prowokacja! Widocznie ludzie piszący recki Masquerade in Blood na www.metal-archives.com chcieli zrobić Vorgusiowi na złość :mryellow:
Awatar użytkownika
Daveastate
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Daveastate »

Rzeczą oczywistą jest że thrash metal narodził się jako bękart Hardcore Punka (czyli de facto ostrzejszego PUNK ROCKA) i Heavy Metalu, więc jaki sens ma pisanie rzeczy typu że czuć ducha punka we wczesnych nagraniach Sodom ;) Tego ducha czuć w praktycznie każdym zespole Thrash Metalowym lat 80tych. Chodzi o to że GWYD jest tym Punkiem przesiąknięte znacznie bardziej niż poprzednie i kolejne albumy Sodom (chociażby wspomniana długość utworów i surowość).
Ale co ja tam wiem, ja tam tylko gówniarz jestem!
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Część sceny ma potężną awersję co do punka i hardcore punka więc tego typu stwierdzenia (oczywistości!) czasem ludziom nie leżą :)
Awatar użytkownika
Daveastate
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Zdan pisze: śr mar 10, 2021 6:29 pm Część sceny ma potężną awersję co do punka i hardcore punka więc tego typu stwierdzenia (oczywistości!) czasem ludziom nie leżą :)
Hahaha jak ja to znam! Pchika taki jeden z drugim na Punka bo myśli że punk kończy się na zielonych żabkach i jakichś antifiarskich polskich pipidówkach a potem na koncercie Midnight w pierwszym rzędzie!
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Tak to jest jak kto nieosłuchany w temacie i gada pierdoły i się krzywi na tematy o których nie wie ;) Bez punkowej muzyki nie ma żadnej ekstremy ;)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Daveastate pisze: śr mar 10, 2021 6:27 pm Tego ducha czuć w praktycznie każdym zespole Thrash Metalowym lat 80tych. Chodzi o to że GWYD jest tym Punkiem przesiąknięte znacznie bardziej niż poprzednie i kolejne albumy Sodom (chociażby wspomniana długość utworów i surowość).
Otóż właśnie, punk od początku był słyszalny w thrashu. Natomiast Get What You Deserve nie jest ani bardziej ani mniej "punkowa" od typowego Sodom. Tyle, że utwory są krótsze i produkcja już dużo gorsza niż wcześniej. Nie będę tego zresztą ponownie wałkował. Jak dla kogoś na GWYD Sodom gra punk, to niech sobie tak myśli. Dla mnie jest tam thrash metal.
Awatar użytkownika
Daveastate
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

I to jest właśnie sedno sprawy. To jest dalej Thrash Metal tylko że w tym Thrashu nad Heavy Metalem zawartym w Thrashu dominuje Punk w swej prymitywnej, surowej, korzennej postaci
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Vorgel pisze: śr mar 10, 2021 7:19 pm Jak dla kogoś na GWYD Sodom gra punk, to niech sobie tak myśli. Dla mnie jest tam thrash metal.
No w końcu podkreśliłeś ze dla Ciebie i jak widac tylko dla Ciebie :D Widac ogólnie Vorgel zna sie na tym o czym pisze. Nikt inny sie nie zna, widac to doskonale po wszystkich recenzjach Get What You Deserve :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Ja te recenzje mam tam gdzie słońce nie dochodzi. W recenzji można napisać wszystko. Kiedyś czytałem recenzję według której Hold the Line Toto to utwór... metalowy.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: czw mar 11, 2021 11:22 am Ja te recenzje mam tam gdzie słońce nie dochodzi. W recenzji można napisać wszystko. Kiedyś czytałem recenzję według której Hold the Line Toto to utwór... metalowy.
Tak jak na forum można napisać wszystko itd. etc. ;)
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Vorgel pisze: czw mar 11, 2021 11:22 am Ja te recenzje mam tam gdzie słońce nie dochodzi. W recenzji można napisać wszystko. Kiedyś czytałem recenzję według której Hold the Line Toto to utwór... metalowy.
Jak dotąd we wszystkich reckach Get What You Deserve z róznych stron świata, z rożnych lat jest jak byk ze to najbardziej punkowa płyta Sodom i punka słuchac na kilometr. I co to znaczy że jednak wszyscy się mylą i tylko Ty masz racje ?
Moze w końcu napiszesz to otwarcie i bez ogródek - "TAK TYLKO JA MAM RACJE" ? :)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Dokładnie Zdan, dokładnie. Dałem linka do kawałka z tej płyty koledze, starszy ode mnie, też lubi trochę lubi thrash, ale ten stary z lat 80, bardziej siedzi w hard rocku. Zapytałem go co jego zdaniem oni tutaj grają, no i odparł że... thrash. Bardzo zaskakujące ;)
ODPOWIEDZ