Senjutsu - opinie na temat albumu

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
11
9%
9
12
10%
8
18
14%
7
25
20%
6
11
9%
5
5
4%
4
21
17%
3
8
6%
2
7
6%
1
3
2%
0
5
4%

Liczba głosów: 126

Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Re: Senjutsu - opinie na temat albumu

Post autor: MaidenFan »

Sardi pisze: sob wrz 04, 2021 11:28 pm Senjutsu to płyta lepsza niż TNOTB. To żadne prowo, tak uważam i zachęcam do dyskusji. Na Seppuku przynajmniej nie mamy takich slabizn jak INVADEEEEERS i GAAANGLAND
+1
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

MaidenFan pisze: ndz wrz 05, 2021 10:08 am
Sardi pisze: sob wrz 04, 2021 11:28 pm Senjutsu to płyta lepsza niż TNOTB. To żadne prowo, tak uważam i zachęcam do dyskusji. Na Seppuku przynajmniej nie mamy takich slabizn jak INVADEEEEERS i GAAANGLAND
+1
Za dużo żubra panowie.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

pz pisze: ndz wrz 05, 2021 10:19 am
+1
Za dużo żubra panowie.
pz, zapytam przewrotnie na wzór niektórych wysrywów z forum typu: melodyjki nie zapadają w głowę? Problem z pamięcią, albo to nie wina maiden że zawiedli oczekiwania, ale oczekiwań XDDDD zatem: może za mało żubra wszyscy inni spożyli? :D
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
pz
-#Administrator
-#Administrator

blackmailer pisze: ndz wrz 05, 2021 10:28 am
pz pisze: ndz wrz 05, 2021 10:19 am
+1
Za dużo żubra panowie.
pz, zapytam przewrotnie na wzór niektórych wysrywów z forum typu: melodyjki nie zapadają w głowę? Problem z pamięcią, albo to nie wina maiden że zawiedli oczekiwania, ale oczekiwań XDDDD zatem: może za mało żubra wszyscy inni spożyli? :D
Kurde, masz rację. Nie wypiłem żubra przed odsłuchem. Teraz już wiem czemu mi nie podeszło :lol:

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

+1
Wy na poważnie? :) Lubię Senjutsu, ale TNOTB wprowadził ten zespół do mainstreamu. Nawet największy fanatyzm nie powinien przesłonić faktu, że TNOTB jest zwyczajnie płytą lepszą.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

dostoevsky pisze: ndz wrz 05, 2021 10:38 am
+1
Wy na poważnie? :) Lubię Senjutsu, ale TNOTB wprowadził ten zespół do mainstreamu. Nawet największy fanatyzm nie powinien przesłonić faktu, że TNOTB jest zwyczajnie płytą lepszą.
Niezłe kryterium, żeby ocenić "dobrość" zespołu XD
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
pz
-#Administrator
-#Administrator

Takie porównania (Number vs Senjutsu) łatwiej robić komuś kto poznawał oba albumu w przeciągu ostatnich kilku lat. Ja Numbera słucham ponad 20 lat, poznając go miałem kilkanaście lat. Teraz przy czterech dyszkach odbiór nowych płyt jest jednak inny. Myślę, że mniej i inne emocje wywołują. Pamiętam, że wtedy RTTH mogłem słuchać w kółko "śpiewając" sąsiadom :lol: , Stratego to nie grozi mimo, że przypasował mi ten numer.

Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

grieeg pisze: ndz wrz 05, 2021 8:32 amCzytałem również sobotni artykuł Jarosława Szubrychta w Wyborczej. Stwierdził że nowe Maiden jest dla starych wiekowo fanów i zamiast pisać taki material jak na Senjutsu powinni (wzorem zapewne Mety, ale tego wprost nie napisał) nagrać album symfoniczny. Co o tym myślicie?
Uważam, że wiele utworów ma symfoniczny potencjał - ale raczej patrząc od "Powerslave" do przodu. Utwory z pierwszych czterech płyt na siłę można dostosować do koncertu z orkiestrą, niektóre wręcz świetnie się do tego nadają (w szczególności "Remember Tomorrow" czy "To Tame a Land"), ale dla mnie właśnie "Powerslave" z utworami takimi jak tytułowy czy Rime + kolejne albumy w dyskografii stanowią repozytorium, z którego mogliby sięgać po kompozycje do nowych aranżacji.

Natomiast czy powinni to robić? Pomysł z nagrywaniem albumu koncertowego w układzie zespół rockowy + orkiestra symfoniczna jest starszy od niektórych użytkowników tego forum, a Metallica zdążyła już nagrać dwa albumy tego typu. Maiden z kolei nigdy nie podążało za trendami, i skoro do tej pory tego nie zrobili to już raczej nie zrobią. Bruce wspominał, że chciałby zagrać EOTC z orkiestrą i wydaje mi się, że to byłoby możliwe - ale prędzej w okrojonym składzie (w sensie Bruce solo + inni muzycy) niż z udziałem całego Maiden.

Ja natomiast chętnie usłyszałbym Iron Maiden symfonicznie, ale jeszcze chętniej usłyszałbym niektóre stare i długo (bądź nigdy) niegrane utwory podczas jednej z najbliższych tras.
Awatar użytkownika
grieeg
-#Invader
-#Invader

Post autor: grieeg »

dostoevsky pisze: ndz wrz 05, 2021 11:06 am
grieeg pisze: ndz wrz 05, 2021 8:32 amCzytałem również sobotni artykuł Jarosława Szubrychta w Wyborczej. Stwierdził że nowe Maiden jest dla starych wiekowo fanów i zamiast pisać taki material jak na Senjutsu powinni (wzorem zapewne Mety, ale tego wprost nie napisał) nagrać album symfoniczny. Co o tym myślicie?
Uważam, że wiele utworów ma symfoniczny potencjał - ale raczej patrząc od "Powerslave" do przodu. Utwory z pierwszych czterech płyt na siłę można dostosować do koncertu z orkiestrą, niektóre wręcz świetnie się do tego nadają (w szczególności "Remember Tomorrow" czy "To Tame a Land"), ale dla mnie właśnie "Powerslave" z utworami takimi jak tytułowy czy Rime + kolejne albumy w dyskografii stanowią repozytorium, z którego mogliby sięgać po kompozycje do nowych aranżacji.
No właśnie, studyjny album symfoniczny byłby słabą opcją IMO, chyba że jako koncert i ciekawostka na dvd/br. Tylko musieli by precyzyjnie dobrać repertuar, ja z chęcią posłuchał bym takiej wersji "Alexander..." lub "Fear..." które ma MEGA potencjał do takiego aranżu.

https://youtu.be/CPom8u0t2hg
Everything I hear influences me. I can't tell you all my influences as a musician.

Lemmy
Deleted User 626

Post autor: Deleted User 626 »

pz pisze: ndz wrz 05, 2021 11:03 am Takie porównania (Number vs Senjutsu) łatwiej robić komuś kto poznawał oba albumu w przeciągu ostatnich kilku lat. Ja Numbera słucham ponad 20 lat, poznając go miałem kilkanaście lat. Teraz przy czterech dyszkach odbiór nowych płyt jest jednak inny. Myślę, że mniej i inne emocje wywołują. Pamiętam, że wtedy RTTH mogłem słuchać w kółko "śpiewając" sąsiadom :lol: , Stratego to nie grozi mimo, że przypasował mi ten numer.
O właśnie. Mam tak samo. Lepszy/gorszy to jest kwestia nazewnictwa. Ja bym powiedział, że wolę dziś słuchać Senjutsu niż NOTB ale czy jest lepszy? Tego się raczej nie da stwierdzić obiektywnie. Nie ma tu wymierności. Inne czasy.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Clanowy pisze: ndz wrz 05, 2021 11:29 am
pz pisze: ndz wrz 05, 2021 11:03 am Takie porównania (Number vs Senjutsu) łatwiej robić komuś kto poznawał oba albumu w przeciągu ostatnich kilku lat. Ja Numbera słucham ponad 20 lat, poznając go miałem kilkanaście lat. Teraz przy czterech dyszkach odbiór nowych płyt jest jednak inny. Myślę, że mniej i inne emocje wywołują. Pamiętam, że wtedy RTTH mogłem słuchać w kółko "śpiewając" sąsiadom :lol: , Stratego to nie grozi mimo, że przypasował mi ten numer.
O właśnie. Mam tak samo. Lepszy/gorszy to jest kwestia nazewnictwa. Ja bym powiedział, że wolę dziś słuchać Senjutsu niż NOTB ale czy jest lepszy? Tego się raczej nie da stwierdzić obiektywnie. Nie ma tu wymierności. Inne czasy.
Sam odrzucam argumenty pod tytułem "kiedyś to było", to akurat w przypadku TNOTB mamy obiektywne kryterium jakim jest jego kulturowa i muzyczna spuścizna: wielu muzyków metalowych wskazuje m.in. na tę płytę jako źródło inspiracji. Sam uwielbiam "X Factora", ale nie spotkałem się jeszcze z muzykiem, który by stwierdził, że ten album go ukształtował bądź szczególnie zainspirował. Jak będzie w przypadku "Senjutsu" to dopiero czas pokaże.

Ale generalnie zgadzam się z Tobą - i zawsze takie oceny będą sprowadzały się do indywidualnych gustów i guścików.

Były takie albumy, które recenzenci zjechali a fani pokochali.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

A ja Wam napiszę, że naprawdę odczuwam frajdę ze słuchania tej płyty. Być może to jest kwestia nastawienia, ale kto wie, może to ostatnia nowa muzyka spod szyldu Iron Maiden. Dostrzegam minusy tej płyty, ale cieszy mnie obcowanie z tą muzyką. Na pewno znacznie bardziej niż przy pierwszych odsłuchach TFF i BoS. Bo chyba to jest i lepsza płyta od wcześniej wymienionych.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Słucham sobie po raz 4 i mam takie wrażenie, że niektóre in/ou i fragmenty instrumentalne są dosyć "przypadkowe" i można je spokojnie podmienić pomiędzy kompozycjami i nic to nie zmieni.

Intro z celtów można przekleić do lost, fragment instrumentalny z lost np do hell... i byłoby tak samo.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Bo to są sztywnie przeklejone fragmenty. Podejrzewam podejście typu: mamy fajne intro, szkoda zmarnować, to weźmy je wklejmy do jakiegoś kwałka :-)
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Tak jak napisałem wcześniej, płyta cieszy, ale te 3 epiki Stefana przesłuchać w całości pod rząd to trzeba mieć w sobie sporo zaparcia :-)
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Raz posłuchałem i dostałem zaparcia.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

erosinho pisze: ndz wrz 05, 2021 3:11 pm Bo to są sztywnie przeklejone fragmenty. Podejrzewam podejście typu: mamy fajne intro, szkoda zmarnować, to weźmy je wklejmy do jakiegoś kwałka :-)
Coś w tym jest. Intro w Sign of the Cross robi klimat, wprowadza do utworu.
www.MetalSide.pl
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Pierre Dolinski pisze: ndz wrz 05, 2021 3:16 pm Raz posłuchałem i dostałem zaparcia.
Prawie parsknąłem cydrem na klawiaturę :lol:
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Refluks przy dźwiękach pięknej płyty?
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Pierre Dolinski pisze: ndz wrz 05, 2021 3:26 pm Refluks przy dźwiękach pięknej płyty?
Nie. Reakcja na Twój post :lol:
ODPOWIEDZ