+1
Senjutsu - opinie na temat albumu
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Senjutsu - opinie na temat albumu
Za dużo żubra panowie.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
- blackcocker
- -#Moderator

pz, zapytam przewrotnie na wzór niektórych wysrywów z forum typu: melodyjki nie zapadają w głowę? Problem z pamięcią, albo to nie wina maiden że zawiedli oczekiwania, ale oczekiwań XDDDD zatem: może za mało żubra wszyscy inni spożyli?
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Nic nas nie zatrzyma.
Kurde, masz rację. Nie wypiłem żubra przed odsłuchem. Teraz już wiem czemu mi nie podeszłoblackmailer pisze: ↑ndz wrz 05, 2021 10:28 ampz, zapytam przewrotnie na wzór niektórych wysrywów z forum typu: melodyjki nie zapadają w głowę? Problem z pamięcią, albo to nie wina maiden że zawiedli oczekiwania, ale oczekiwań XDDDD zatem: może za mało żubra wszyscy inni spożyli?![]()
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
- dostoevsky
- -#Assassin

Wy na poważnie?
- blackcocker
- -#Moderator

Niezłe kryterium, żeby ocenić "dobrość" zespołu XDdostoevsky pisze: ↑ndz wrz 05, 2021 10:38 amWy na poważnie?Lubię Senjutsu, ale TNOTB wprowadził ten zespół do mainstreamu. Nawet największy fanatyzm nie powinien przesłonić faktu, że TNOTB jest zwyczajnie płytą lepszą.
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.
Takie porównania (Number vs Senjutsu) łatwiej robić komuś kto poznawał oba albumu w przeciągu ostatnich kilku lat. Ja Numbera słucham ponad 20 lat, poznając go miałem kilkanaście lat. Teraz przy czterech dyszkach odbiór nowych płyt jest jednak inny. Myślę, że mniej i inne emocje wywołują. Pamiętam, że wtedy RTTH mogłem słuchać w kółko "śpiewając" sąsiadom
, Stratego to nie grozi mimo, że przypasował mi ten numer.
- dostoevsky
- -#Assassin

Uważam, że wiele utworów ma symfoniczny potencjał - ale raczej patrząc od "Powerslave" do przodu. Utwory z pierwszych czterech płyt na siłę można dostosować do koncertu z orkiestrą, niektóre wręcz świetnie się do tego nadają (w szczególności "Remember Tomorrow" czy "To Tame a Land"), ale dla mnie właśnie "Powerslave" z utworami takimi jak tytułowy czy Rime + kolejne albumy w dyskografii stanowią repozytorium, z którego mogliby sięgać po kompozycje do nowych aranżacji.grieeg pisze: ↑ndz wrz 05, 2021 8:32 amCzytałem również sobotni artykuł Jarosława Szubrychta w Wyborczej. Stwierdził że nowe Maiden jest dla starych wiekowo fanów i zamiast pisać taki material jak na Senjutsu powinni (wzorem zapewne Mety, ale tego wprost nie napisał) nagrać album symfoniczny. Co o tym myślicie?
Natomiast czy powinni to robić? Pomysł z nagrywaniem albumu koncertowego w układzie zespół rockowy + orkiestra symfoniczna jest starszy od niektórych użytkowników tego forum, a Metallica zdążyła już nagrać dwa albumy tego typu. Maiden z kolei nigdy nie podążało za trendami, i skoro do tej pory tego nie zrobili to już raczej nie zrobią. Bruce wspominał, że chciałby zagrać EOTC z orkiestrą i wydaje mi się, że to byłoby możliwe - ale prędzej w okrojonym składzie (w sensie Bruce solo + inni muzycy) niż z udziałem całego Maiden.
Ja natomiast chętnie usłyszałbym Iron Maiden symfonicznie, ale jeszcze chętniej usłyszałbym niektóre stare i długo (bądź nigdy) niegrane utwory podczas jednej z najbliższych tras.
No właśnie, studyjny album symfoniczny byłby słabą opcją IMO, chyba że jako koncert i ciekawostka na dvd/br. Tylko musieli by precyzyjnie dobrać repertuar, ja z chęcią posłuchał bym takiej wersji "Alexander..." lub "Fear..." które ma MEGA potencjał do takiego aranżu.dostoevsky pisze: ↑ndz wrz 05, 2021 11:06 amUważam, że wiele utworów ma symfoniczny potencjał - ale raczej patrząc od "Powerslave" do przodu. Utwory z pierwszych czterech płyt na siłę można dostosować do koncertu z orkiestrą, niektóre wręcz świetnie się do tego nadają (w szczególności "Remember Tomorrow" czy "To Tame a Land"), ale dla mnie właśnie "Powerslave" z utworami takimi jak tytułowy czy Rime + kolejne albumy w dyskografii stanowią repozytorium, z którego mogliby sięgać po kompozycje do nowych aranżacji.grieeg pisze: ↑ndz wrz 05, 2021 8:32 amCzytałem również sobotni artykuł Jarosława Szubrychta w Wyborczej. Stwierdził że nowe Maiden jest dla starych wiekowo fanów i zamiast pisać taki material jak na Senjutsu powinni (wzorem zapewne Mety, ale tego wprost nie napisał) nagrać album symfoniczny. Co o tym myślicie?
https://youtu.be/CPom8u0t2hg
Everything I hear influences me. I can't tell you all my influences as a musician.
Lemmy
Lemmy
-
Deleted User 626
O właśnie. Mam tak samo. Lepszy/gorszy to jest kwestia nazewnictwa. Ja bym powiedział, że wolę dziś słuchać Senjutsu niż NOTB ale czy jest lepszy? Tego się raczej nie da stwierdzić obiektywnie. Nie ma tu wymierności. Inne czasy.pz pisze: ↑ndz wrz 05, 2021 11:03 am Takie porównania (Number vs Senjutsu) łatwiej robić komuś kto poznawał oba albumu w przeciągu ostatnich kilku lat. Ja Numbera słucham ponad 20 lat, poznając go miałem kilkanaście lat. Teraz przy czterech dyszkach odbiór nowych płyt jest jednak inny. Myślę, że mniej i inne emocje wywołują. Pamiętam, że wtedy RTTH mogłem słuchać w kółko "śpiewając" sąsiadom, Stratego to nie grozi mimo, że przypasował mi ten numer.
- dostoevsky
- -#Assassin

Sam odrzucam argumenty pod tytułem "kiedyś to było", to akurat w przypadku TNOTB mamy obiektywne kryterium jakim jest jego kulturowa i muzyczna spuścizna: wielu muzyków metalowych wskazuje m.in. na tę płytę jako źródło inspiracji. Sam uwielbiam "X Factora", ale nie spotkałem się jeszcze z muzykiem, który by stwierdził, że ten album go ukształtował bądź szczególnie zainspirował. Jak będzie w przypadku "Senjutsu" to dopiero czas pokaże.Clanowy pisze: ↑ndz wrz 05, 2021 11:29 amO właśnie. Mam tak samo. Lepszy/gorszy to jest kwestia nazewnictwa. Ja bym powiedział, że wolę dziś słuchać Senjutsu niż NOTB ale czy jest lepszy? Tego się raczej nie da stwierdzić obiektywnie. Nie ma tu wymierności. Inne czasy.pz pisze: ↑ndz wrz 05, 2021 11:03 am Takie porównania (Number vs Senjutsu) łatwiej robić komuś kto poznawał oba albumu w przeciągu ostatnich kilku lat. Ja Numbera słucham ponad 20 lat, poznając go miałem kilkanaście lat. Teraz przy czterech dyszkach odbiór nowych płyt jest jednak inny. Myślę, że mniej i inne emocje wywołują. Pamiętam, że wtedy RTTH mogłem słuchać w kółko "śpiewając" sąsiadom, Stratego to nie grozi mimo, że przypasował mi ten numer.
Ale generalnie zgadzam się z Tobą - i zawsze takie oceny będą sprowadzały się do indywidualnych gustów i guścików.
Były takie albumy, które recenzenci zjechali a fani pokochali.
A ja Wam napiszę, że naprawdę odczuwam frajdę ze słuchania tej płyty. Być może to jest kwestia nastawienia, ale kto wie, może to ostatnia nowa muzyka spod szyldu Iron Maiden. Dostrzegam minusy tej płyty, ale cieszy mnie obcowanie z tą muzyką. Na pewno znacznie bardziej niż przy pierwszych odsłuchach TFF i BoS. Bo chyba to jest i lepsza płyta od wcześniej wymienionych.
Słucham sobie po raz 4 i mam takie wrażenie, że niektóre in/ou i fragmenty instrumentalne są dosyć "przypadkowe" i można je spokojnie podmienić pomiędzy kompozycjami i nic to nie zmieni.
Intro z celtów można przekleić do lost, fragment instrumentalny z lost np do hell... i byłoby tak samo.
Intro z celtów można przekleić do lost, fragment instrumentalny z lost np do hell... i byłoby tak samo.
www.MetalSide.pl
Bo to są sztywnie przeklejone fragmenty. Podejrzewam podejście typu: mamy fajne intro, szkoda zmarnować, to weźmy je wklejmy do jakiegoś kwałka :-)
Tak jak napisałem wcześniej, płyta cieszy, ale te 3 epiki Stefana przesłuchać w całości pod rząd to trzeba mieć w sobie sporo zaparcia :-)
-
Deleted User 5490
Raz posłuchałem i dostałem zaparcia.
Coś w tym jest. Intro w Sign of the Cross robi klimat, wprowadza do utworu.
www.MetalSide.pl
Prawie parsknąłem cydrem na klawiaturę
-
Deleted User 5490
Refluks przy dźwiękach pięknej płyty?
Nie. Reakcja na Twój post