18.09.2022 Helloween // Katowice - MCK + EUROPA 2020

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: 18.09.2022 Helloween // Katowice - MCK + EUROPA 2020

Post autor: Bon Dzosef »

pz pisze: pn wrz 19, 2022 12:07 pm
Bon Dzosef pisze: pn wrz 19, 2022 11:53 am Dlatego trzeba do Barcelony mieć wizza z opcją flex. Z Barcy do Madrytu można dorwac koło 100zl iberią albo wcześniej pociag, ekipa pz mówił ze było tanio.
Na pociągi były fajne promki pod warunkiem, że są 4 osoby
3 już mamy to jeszcze jedna :D
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Sadek »

A podzielę się też wrażeniami, mimo że już wszystko zostało skrupulatnie zrelacjonowane :) Dynie to obok Maidenów chyba drugi najważniejszy zespół w życiu. Za dzieciaka zaczynając świadomie słuchać muzyki, to właśnie Dynie i Ironi leciały non stop. Tak więc ten koncert był dla mega ważny.
Dopiero drugi raz ich widziałem, ale wyszło jeszcze lepiej niż w 2017. Skyfall na początek miażdży. Płynne przejście w Orły, a potem w Mass Polution i Future World, to po prostu majstersztyk. Brzmienie dobre, technicznie super, chemia w zespole ogromna, spontaniczność... same zalety. Deris to bardzo dobry frontman, a przyjście Kiskacza tylko zmotywowało Andiego do ogarnięcia się w kwestii wokalnej.
Medley Hansena to coś, na co czekałem najbardziej. Fragmenty Victim of Fate i Gorgar to jak "mokry sen".
Cała siódemka wypadła super, a moim ulubionym gościem w Helloween wciąż pozostaje Markus.
Jedyny minus to brak czegoś innego z płyt Derisowych, zamiast znowu Power i Pefect Gentleman.
Co do Hammerfall - bardzo dobre brzmienie, fajny występ, ale muzyka sama w sobie IMO jak z generatora tandety.

Chyba zrobię Helsinki w przyszłym roku. Byłoby ciekawe połączenie z tamtejszą majówką.

Jeszcze parę rzeczy, które przykuły uwagę, może "ultrasi" będą wiedzieli. Czy Hansen na samym wokalu na początku medleya był zamierzony, czy coś z gitarą nie tak? A ponadto, czy Weikathowi coś dolega, czy po prostu lubi być tak kościsty?
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Specjalnie. Problem z gitarą miał w Berlinie i doszli do wniosku, że fajnie wypada jak tylko śpiewa

Weikath taki jest.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Zanim się ogarnąłem to Wy już tyle tu napisaliscie o koncercie, że mogę w sumie napisać tylko +1 do wszystkiego :D

To było moje pierwsze Helloween. Mocno wahalem się między nim a Machine Head (którego też nigdy nie widziałem), w końcu przeważylo to, że na Hello miałem już bilet (kupiony pierwszego dnia sprzedaży milion lat temu xD). I nie żałuję. Świetna sztuka. Nie będę po Was powtarzał. Chętnie kiedyś jeszcze na nich pójdę.

Na minus duchota w sali, byłem wczoraj mega wymęczony, ledwo stałem, a taki zaduch na dodatek zdecydowanie nie pomagał.
pz
-#Administrator
-#Administrator

To czas na moją relację. To był mój 12. koncert Helloween, w tym 7. na trasie United, a 3. na bieżącym legu. Zdecydowanie inny, bo tym razem wypad rodzinny. Zamiast barierki, miejsce gdzieś w tłumie po lewej i ciężka praca fizyczna przez cały koncert. Wejście bez problemu. Do 2 wejść stały kolejki, ale trzecie... było puste, więc weszliśmy błyskawicznie. Niestety byliśmy za wcześnie i już na HammerFall musieliśmy czekać. W efekcie, żeby dziewczyny mi się za bardzo nie znudziły czekaniem na Dynie, już na HammerFallu musiałem je podnosić i skakać. Młotki na swoim poziomie, patataj i do przodu. Wokół mnie było sporo fanów, ale okazało się, że po dwóch niemieckich koncertach lepiej znam teksty niż prawdziwi templarsi :D Najlepsza zabawa oczywiście na HAMMER HIGH i Hammer Fighting :D Uwagę zwrócił (trochę) zmieniona w stosunku do niemieckich koncertów konfenansjerka.

Po półgodzinnej nudzie i uzupełnieniu płynów zaczął się właściwy koncert. Tym razem byłem bez zatyczek, początek trochę za głośno. Potem poprawili. Dźwięk zrobił się dobry, bez problemu było wszystko słychać mimo braku zatyczek. Zespół wyglądał na zadowolony. Fajnie się to oglądało z większej odległości. Było skakanie, śpiewanie. Mocno się zmęczyłem i zmokłem, zwłaszcza, że co utwór starałem się zmieniać dziecko na rękach. Co ciekawe stał koło mnie jeden Ślązak, który regularnie opieprzał nagrywających, że mu zasłaniają. Za to jak zasłaniałem mu widok dzieckiem po prostu się przesuwał i nie narzekał. Przeszkadzała za to duchota (czy tam była jakaś wentylacja), widziałem jak ludzie wychodzi/byli wynoszeni, bo ich odcięło. Zresztą jedna z moich młodych też postanowiła się przemieścić na bok pod koniec (i końcówkę oglądała stojąc na krześle pod ścianą).

Na koniec był czas na zbicie piątki ze znajomymi (@Barsiarz, @Dzosef, @Michał, @Krus, @Cezi - pozdrowienia dla siostry z ekipą) i wspólną focię. @RedHot, widziałem Cię z flagą, ale zdążyłaś się zmyć zanim podszedłem.

Powrót z Katowic w miarę spoko. Kolejne miasto w granicach 2,5-3 godzin drogi. :)

PS. Jadąc przez Bytom i Chorzów na koncert trafiłem na fanów Helloween w ciekawie zdobionym samochodzie:
Obrazek

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Fajnie się czyta te wszystkie entuzjastyczne relacje. Dobrze, że wszyscy się mega bawiliście. Sam bym tam był gdybym był jakimś większym fanem Helloween ;)
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

pz, fajna relacja :)
Chlop sie dobrze zachowal, nie dziwie sie, ze wkurwialy go hordy smartfonowych zombie :P
Gdyby sie do Ciebie sprul, z dzieckiem, to wyszedlby na buraka, a tak - swoj chlop :)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Na tą wersję zdecydowanie warto. Jak zauważył Sadek, dołączenie Kiskego mocno zmobilizowało Derisa do porządnego śpiewania. Do tego podział utworów (więc te najtrudniejsze utwory lub partie mu odpadły) wpłynął korzystnie na jego występy. A frontmanem dobrym był zawsze.

Szkoda, że u nas grają tylko jeden koncert, a w takich Niemczech w ciągu jednego weekendu kilka w miejscowościach odległych 200-300km od siebie. Mogli by zagrać np. Katowice + Warszawa. Chociaż pewnie frekwencyjnie byłaby padaka.
nugz pisze: pn wrz 19, 2022 6:57 pm pz, fajna relacja :)
Chlop sie dobrze zachowal, nie dziwie sie, ze wkurwialy go hordy smartfonowych zombie :P
Gdyby sie do Ciebie sprul, z dzieckiem, to wyszedlby na buraka, a tak - swoj chlop :)
Wiadomo, że spoko. Mocno bym się zdziwił, gdyby było inaczej, ale uznałem, że warte podkreślenia. Zresztą pod koniec jak już nie miałem mniej sił, bez problemu przyasekurowali mi córkę jak wspinała się na barana :) A ci nagrywający telefonem "cały" koncert też mnie wkurzają. Co innego zrobić nawet kilka zdjęć, a co innego nagrywać (i tak pewnie tego nie obejrzą).

nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Coz, niektorzy lubia ogladac koncert przez telefon, zamiast partycypacji i wymiany energii z bandem, najlepiej jeszcze strimowac na zywo.
Przykre to, ale taki mamy klimat, i lepiej juz nie bedzie ;)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Wczoraj nie było najgorzej. Zaledwie kilka razy widziałem w górze las telefonów, w tym raz jako światełka na Forever and One, więc ten można pominąć. :) Pojedynczych oczywiście było sporo.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

HammerFall - Let the Hammer Fall: https://www.youtube.com/watch?v=oAQiEYgAvW4
Helloween - Future World: https://www.youtube.com/watch?v=olyMeP5s8Cs
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Spisałem tu swoje spostrzeżenia:
https://sztukmix.pl/helloween-relacja/
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Popraw tytuł - to nie był Spodek ;-)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Może byłeś barsiarz na złym koncercie ;)
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

... bo to zły koncert był :)

No chyba, że jednak przenieśli do Spodka :wink: :mryellow:
RedHot
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: RedHot »

Saimon1995 pisze: czw wrz 22, 2022 11:39 am Spisałem tu swoje spostrzeżenia:
Serio ktoś czekał na tej trasie na Halloween? Od początku nie było go w secie
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

RedHot pisze: pt wrz 23, 2022 10:02 am
Saimon1995 pisze: czw wrz 22, 2022 11:39 am Spisałem tu swoje spostrzeżenia:
Serio ktoś czekał na tej trasie na Halloween? Od początku nie było go w secie
Nie wszyscy śledzą sety
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Jak tu jesteśmy między nami czekistami, to muszę powiedzieć, że jednak parę rzeczy mogłoby się zmienić w dyniokoncertach

1. Rozwlekanie utworów. Czy jesteście zachwyceni 20 minutami Keepera i paroma innymi przedłużeniami? Można by je skrócić i zrobić nie 16 lecz 20-22 tematy
2. Dobór utworów z nowej płyty
3. Setlista zaczyna kostnieć. A powinni żonglować minimum 40 utworami a nie 20 jak teraz
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

1. To prawda, długi Keeper i ten dziwny How Many Tears mogłyby być grane jak studyjnie żeby zrobić miejsce jakimś innym numerom
2. Akurat ten jest bardzo dobry, Skyfall to dobry wałek, a dwa pozostałe to killery koncertowe
3. Oj tak, ile można meczyc Power, Gentlemana czy Forever.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
ODPOWIEDZ