Evergrey

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deadlock
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: Evergrey

Post autor: Deadlock »

Artur pisze:Norka napisał/a:
M-A pisze, że prog-power

No i to jest dość dobra nazwa, jeśli przyjmiemy że "power" to nie posrane p2p2 tylko taki pomost między heavy a thrash. Więc nie ma sie z czego śmiać :P
Wiochy to u nich nie ma.
wogole wyjasnijcie mi skrot p2p2 ? a po 2...u nich nie ma sie z czego smiac bo kapela warsztatowo pokazuje ze MELODIE sa po prostu ze szwecji a power bo mamy dobrego metalowego kopa + klawisze .
M@ti pisze:Artur napisał/a:
No i nie bierz tego porównania z NM zbyt dosłownie bo to takie moje skojarzenia, niekoniecznie byś je podzielał

Heh a już myślałem. ;-)
Ale twoje porownania ...sa nie tylko twoje. Sporo ludzi dziwnym sposobem laczy w pewien sposob te grupy... dziwne ale mozliwe
Artur pisze:M@ti napisał/a:
Wokal jest jak narazie na duży +

Nie inaczej, Tom to jest przekoleś.
Bo malo kto potrafi tak oddac ducha utworu jak on . te emocje i wokale...najlepiej spisal sie wg mnie na ''TIC" a When The Walls Go Down mnie zmiekcza..
Artur pisze:Stoneman napisał/a:
chyba nie. jak slusznie na metal archives zauwazono to jest prog-power .

Co, znaczy Evergrey bliżej do tych kapel które Ty określasz mianem power niż do Nevermore czy Iced Earth może ?
Prog-power - dobra, ale jak używają power to można to skonkretyzować i wtedy chyba nikt nie będzie miał wątpliwości o jaki power chodzi.
nie slucham Nevermore wiec nie wiem jak u nich wyglada power . Ale melodiami czy chwytliwoscia Evergrey pokazuje europejskie oblicze power . Iced Earth nigdy zapower nie uwazalem . A i sporo thrashu tam kiedys bylo... Violate...

Pozdrawiam
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

Norka pisze:no właśnie ja jakoś paradoksalnie nie lubię takich..
Ok, nic mi do tego ;)
Ostatnio zmieniony sob sie 04, 2007 8:55 pm przez Artur, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
M@ti
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: M@ti »

Artur pisze:Najpierw przede wszystkim "The Inner Circle". Jak Ci podpasi, to "MMA" idzie w odstawke i sie bierzesz za:

In Search Of Truth
Solitude Dominance Tragedy
Recreation Day
Dzięki za instrukcję, będę się jej trzymał. ;]
Norka pisze:cukierkiem zalatuje.
że niby za słodkie? Gejowate?
Awatar użytkownika
she-wolf
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: she-wolf »

M@ti pisze:że niby za słodkie? Gejowate?
no za słodkie.
Deadlock
-#Long distance runner
-#Long distance runner

znaczy ? ;> a wyjasnij mi skrot p2p2?
Awatar użytkownika
she-wolf
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: she-wolf »

pitupitu.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Stoneman pisze:u nich nie ma sie z czego smiac bo kapela warsztatowo pokazuje ze MELODIE sa po prostu ze szwecji a power bo mamy dobrego metalowego kopa + klawisze .
Nie do końca wiem o co w tej wypowiedzi chodzi ;)
Pokazuje że melodie są ze Szwecji ? ;)
No tak, power bo jakiś kop w tym jest a w p2p2, za które uważam zespoły lubujące się w bardzo melodyjnym heavy metalu a które często są nazywane powermetalowymi, tego kopa nie ma. U nich większy nacisk jest położony na melodie a nie na riffy, proste. U Iron Maiden czy Judas Priest melodyka jest ważna, ale te melodie nie są takie "skoczne" a muzykę opierają na mocnych gitarach i z reguły nie rozmiękczają ich żadnymi klawiszami (bo użycie klawiszy na takim "Seventh Son..." to jest zupełnie inna bajka niż użycie ich przez dajmy na to Freedom Call).
Ale ok, koniec gadki o tym bo to temat rzeka.
Stoneman pisze:nie slucham Nevermore wiec nie wiem jak u nich wyglada power . Ale melodiami czy chwytliwoscia Evergrey pokazuje europejskie oblicze power . Iced Earth nigdy zapower nie uwazalem . A i sporo thrashu tam kiedys bylo... Violate...
No właśnie, Iced Earth, podobnie jak Nevermore opiera swoją muzykę na cięzkich, niemal thrashowych riffach, u Evergrey też to czasem słyszę ale thrashem to raczej nie jest ze względu na zbyt duże wpływy klasycznego heavy (słyszalne też choćby w śpiewie wokalistó - ile razy Warrela Dane porównywano do Halforda na przykład), same kompozycje z reguły nie są tak szybkie jak u największych thrashowych legend, a muzyka jest też bardziej melodyjna niż była/jest u Metalliki (starej ofkorz), Slayera, Megadeth czy Exodusa.
Dlatego uważam że jednak wyraźną kreską należy odzielić muzykę jak prezentuje dajmy na to Exodus czy inne Vio-lence która jest thrash metalem, od muzyki Iced Earth, Nevermore czy Jag Panzer, która thrashem nie jest, nawet jeśli słychać takie wpływy.
Evergrey to ofkorz nie jest modelowy przedstawiciel żadnego power metalu, ale jeśli użyć do określenia ich muzyki power to jest to zdecydowanie pokrewne tej tzw. amerykańskiej szkole power metalu (ddoam, że i tak uważam ten termin za głupi i sztuczny bo taką muzykę grają też np. Tad Morose i Morgana Lefay ze Szwecji, niemiecki Brainstorm, kanadyjski Eidolon). Dlatego właśnie ja takie zespoły uważam za powermetalowe nie dodając żadnego określenia co do kraju czy kontynentu bo uważam to za głupie. i tyle ;)
heavy ------> power -------> thrash (kryterium - ciężkość muzyki, że sie tak wyraże)

dla mnie to jest taki schemat, a skoro taki to nie moge przystać na:

Iron Maiden, Judas Priest -----> Blind Guardian ------> Testament

tylko na:

IM, JP -----> Iced Earth, Nevermore, Metal Church ------> Testament

Blind Guardian, Freedom Call, Helloween, czy inny Edguy to dla mnie po prostu melodyjniejsza odmiana heavy i tyle.

EOT ;)
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

:shock:
Ale przez moją głupią uwagę
u mnie nie :j
się temat roziwnął- 3 strony natrzaskali w międzyczasie 8)
Norka pisze:cukierkiem zalatuje.
trochę tak, ale nie dużo :P
Wokal rzeczywiście świetny.
Wrath pisze:obadaj na przykład TO,
eee... Touch Of Blessing nie jest reprezentacyjny za bardzo- jest zbyt dobry, można odnieść wrażenie, że są zajbiści a potem mocno się rozczarować :B
Wrath pisze:pff nie wiem jak Ci się może taki Devin podobać a Evergrey już nie
Co ma piernik do wiatraka? Przecież to zupełnie inna bajka jest.
Niebo a ziemia ;-)
A w Evergreyu nie podobało mi się to, że wszystkie kawałki są do siebie podobne i wszystko się zlewa:j
Tyle pamiętam z przed roku. :P
Artur
-#Nomad
-#Nomad

syzygy pisze:A w Evergreyu nie podobało mi się to, że wszystkie kawałki są do siebie podobne i wszystko się zlewa:j
No to teraz już wiem, że zbyt dokładnie toś Ty ich nie słuchał, sorry ;)
syzygy pisze:Touch Of Blessing nie jest reprezentacyjny za bardzo- jest zbyt dobry, można odnieść wrażenie, że są zajbiści a potem mocno się rozczarować
Też tak myślałem - po 2-óch odsłuchach "The Inner Circle" ;)
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Artur pisze:No to teraz już wiem, że zbyt dokładnie toś Ty ich nie słuchał, sorry
No możliwe całkiem, nie pamiętam już dokładnie jak to było. Na początku strasznie mi się podobało a potem rozeszło się po kościach jakoś.
Może jeszcze spróbuję raz. Podobał mi się kawałek Different World, świetnie ten brudas śpiewał. :P
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Tom sie myje :closed Żone w końcu ma, wyglądać jakoś trzeba :mrgreen:
Awatar użytkownika
M@ti
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Artur pisze:Tom sie myje :closed Żone w końcu ma, wyglądać jakoś trzeba
A żona to powód dla którego należy się myć? :lol: Ciekawe stwierdzenie. ;-)
Artur
-#Nomad
-#Nomad

No wiesz ;) Niemyty parnter ? Fuj :lol:

Co innego jak sie jest zupełnie wolnym, wtedy to tak co tydzień wystarczy :lol:
Awatar użytkownika
M@ti
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Artur pisze:No wiesz ;) Niemyty parnter ? Fuj
Chyba, że żona też się nie myje. :lol:
Artur pisze:Co innego jak sie jest zupełnie wolnym, wtedy to tak co tydzień wystarczy
fuj. :lol:
Deadlock
-#Long distance runner
-#Long distance runner

a zesmy sie rozpisali coniektorzy... ja bym wolal o Evergrey pogadac jednak w realu...temu chyba zakoncze polemike tutaj . Zasadnicza roznica dzielaca mnie od reszty forum to fakt ze JA = Europejski Power/thrash/heavy , WY = Europejski power/thrash . A przynajmniej tak mi sie zdaje...co jest nie tylko roznicotworcze co konkfliktotworcze . Ale coz bywa :)
Artur pisze:Stoneman napisał/a:
u nich nie ma sie z czego smiac bo kapela warsztatowo pokazuje ze MELODIE sa po prostu ze szwecji a power bo mamy dobrego metalowego kopa + klawisze .

Nie do końca wiem o co w tej wypowiedzi chodzi ;)
Pokazuje że melodie są ze Szwecji ? ;)
a wskaz mi zespol ze szwecji ktory nie ma tych ''melodii'' . Wszystkie szedzkie kapele maja talent i wrodzona wrecz umiejetnosc tworzenia tych zajebistych melodyjek ktorymi sie jaramy...czy to power/death/black/prog oni to czuja ! I koniec :)

chcialem jeszcze nawiazac do tej dlugiej wypowiedzi Artura o thrashu...ale juz mam dosc . Dzieki
Chudy
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Chudy »

M@ti pisze:Kłamiesz, chcesz się wymigać.
Podły paskudny draniu :cry:

M@ti posłuchaj sobie od debiuty do ostatniej :B Tak najlepiej bez zbytniego kombinowania a i tak się podoba.
Awatar użytkownika
M@ti
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Chudy pisze:M@ti posłuchaj sobie od debiuty do ostatniej :B Tak najlepiej bez zbytniego kombinowania a i tak się podoba.
Nie chce mi się szczerze mówiąc.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

O kurde - nowym basistą zespołu został były bassman Stratovarius - Jari Kainulainen.
Lepiej żeby mu nie pozwolili pisać muzyki :lol:
Deadlock
-#Long distance runner
-#Long distance runner

nie no raczej mu nie pozwola :) tam sa twarde reguly ;P no chyba ze napisze jakis dobry kawalek :D hehe
iEvE
Administratorka
Administratorka

Post autor: iEvE »

Artur pisze:O kurde - nowym basistą zespołu został były bassman Stratovarius - Jari Kainulainen.
a czemu go w Strato nie ma? Pije? nie powinni go przyjmować :]
Deadlock pisze:tam sa twarde reguly ;P no chyba ze napisze jakis dobry kawalek :D hehe
chyba się zabije.
ODPOWIEDZ