To, że ktoś na coś zagłosuje nie oznacza, że to jest dobre
Thrash Metal
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Thrash Metal
Który z tych utworów w czołówce jest zły?
Mówimy o klasycznych płytach? Bo z Welcome to Hell i Black Metal jest jest 5 utworów n o i z singli tez 5. W Holandii na następnym koncercie zamienili Buried Alive na Acid Queen i wyszło 6:4 dla utworów z singli. Pozostałymi utworami z setu (Cast in Stone i Resurrection) jednak ludzie juz nie byli tak mocno spragnieni. Czy to w Niemczach czy w Holandii
Polecam patrzeć na statystyki nie wyciągać pojedyncze koncerty. Te statystyki i tak są niezwykle miłosierne dla singli, gdyż nie obejmują wielu koncertów z początkowego okresu (trzy pierwsze płyty), kiedy grali ich mniej (chociaż do 1984 były już wszystkie oprócz chyba Nightmare). Na single uwzięli się w momencie kiedy popłynęli ze słabą płytą (Possessed). Zaraz potem wyszły te zebrane single, ot cała tajemnica ich "popularności".
Taka postawa jest nieco fanatyczna
Fanatyczne to będzie moje stwierdzenie, że Motorhead nie ma naprawdę słabych numerówVorgel pisze: ↑czw paź 17, 2019 5:24 pmTaka postawa jest nieco fanatycznaVenom miał słabe numery, nawet na wczesnych płytach. Na szczęście było ich bardzo mało. Te single nie zostały wciągnięte na albumy, podkreślam, to nie przypadek. Myślę, że w chudszych czasach Venom postanowili je trochę odświeżyć i pewnie dlatego część z nich stała się znana.
Ja tak w każdym razie nie uważam, na dwóch pierwszych lubię w zasadzie wszystkie utwory, na trzeciej nie pasuje mi zdecydowanie ten wygłup na końcu (pomijając single, bo one są zaraz po nim hurtowo jako bonus, ich też zresztą nie trawię;) Może poza Seven Gates) . Na Possessed nie lubię jakiejś połowy kawałków.
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

Killed by Death pewnie tez nie przez przypadek nie trafił na żaden album Motorhead
Killed by Death nagrali w okresie, kiedy mieli przerwę w wydawaniu płyt. Trudno żeby numer z 1984 roku pakowali na album z 1986.
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

I tak samo było w przypadku Venom. Cronos mniej więcej tłumaczył brak singlowych kawałków na płytach tym, że byli dość płodnym zespołem i nie chcieli marnować dobrego materiału. Poza tym traktowali single jako wydawnictwa o charakterze kolekcjonerskim. Kiedyś to było bardzo modne i powszechne wśród zespołów.
Tym bardziej zazdroszczę. Zobaczyć Venom w towarzystwie Rose Tattoo, Entombed, Overkill, Grim Reaper, Angel Witch, Immolation, Artillery, Morbid Angel, Demon to na pewno zajebista sprawa. Sam na Wacken nigdy niestety nie byłem.Felcio pisze: ↑czw paź 17, 2019 4:43 pmTak byłem w Krakowie wcześniej Wacken 2000 i koncert w Holandii tego samego roku gdzie grali najwięcej utworów z singliiLukaSieka pisze: ↑czw paź 17, 2019 1:55 pmPozazdrościć... Byłeś w Krakowie pewnie? A poza tym? Ja tylko raz widziałem Venom z Cronosem i właśnie w Krakowie, bo w Warszawie koncert odwołali. Venom Inc. 4 razy.Felcio pisze: ↑czw paź 17, 2019 12:54 pm Byłem trzy na Venom, trzy razy na Venom inc i pomijając Witching Hour, Black Metal, Countess Bathory to faktycznie większość ludzi nie dość ze domaga sie Bloodlust, Manitou, Warhead, Seven Gates of Hell, Lady Lust, Nightmare to w dodatku lepiej reaguje na te klasyki z singli niż nieco zapomniane już Rip Ride i Poisonhttps://www.setlist.fm/setlist/venom/20 ... 77eb0.html
W Holandii set był prawie taki sam, z tą różnica że zamiast Buried Alive był szlagier Acid Queen, tez z singla
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
Nie chcieli marnować dobrego materiału, więc nie publikowali go na długograjach. Dość logiczneLukaSieka pisze: ↑czw paź 17, 2019 6:35 pm I tak samo było w przypadku Venom. Cronos mniej więcej tłumaczył brak singlowych kawałków na płytach tym, że byli dość płodnym zespołem i nie chcieli marnować dobrego materiału. Poza tym traktowali single jako wydawnictwa o charakterze kolekcjonerskim. Kiedyś to było bardzo modne i powszechne wśród zespołów.
Nie chcieli marnować materiału, czyli zastępować tego co przygotowali na płytę utworami, które już wcześniej wydali. Tak właśnie to rozumiem. Na winylach wchodzi określona długość nagrań. Welcome To Hell i Black Metal mają po 40 minut. Płyty były nagrywane do 45 minut, czyli zostaje po 2 minuty na stronę. Trochę ciasno, żeby tam coś upychać.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Na każdą z obu płyt Venom, podobnie jak na At War With Satan wlazłyby lekko licząc 2 dodatkowe utwory, może nawet 3, bo oni mieli krótkie kawałki, a takie Black Metal trwa niespełna 39 minut. Ale 6 kawałków spokojnie by zmieścili na trzech płytach. Singiel Warhead ukazał się w styczniu 1984 kiedy pracowali nad At War With Satan, z kolei Manitou w październiku tego samego roku. Nie wierzę, że nie mogli tych kawałków, albo Die Hard dać na płytę. Oczywiście zabieg, że single nie wchodziły na płyty miał miejsce w UK w latach 60, ale tyczyło się to zespołów jak The Beatles czy Rolling Stones, którzy mieli utwory na listach przebojów i to w okresie zanim ludzie zaczęli poważnie traktować longplaye. Z tym, że na amerykańskich wydaniach płyt te utwory już były. Venom to nie zespół, który liczył ,że im singiel wejdzie na listę przebojów
Najwyraźniej uznali, że z jakichś powodów nie chcą danego kawałka na płycie. Pewnie uznali, że wtórne do tego co jest, a nie tak melodyjne jak Poison czy Sacrifice. Tutaj jedną rzecz przypominam, to był zespół z filozofią rock and rollowców.
Wg metal-archives Black Metal: 39:51 - tylko dwa kawałki poniżej 3 minut, cztery poniżej 3,5. Wytwórnie nagrywały po 22-23 minuty na stronę, więc nie bardzo widzę tam miejsce na upchnięcie dodatkowych numerów. Bloodlust pewnie by wszedł, ale pozostałe są już dłuższe.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
To może mnie oświecisz jak Ironi zmieścili Powerslave na płytę analogową? A jest tego ponad 50 minut.
PS. Ja nie wiem jak napisali na metal archives ja mówię jak jest na CD, ale trzeba z tego odjąć to co jest reklamą At War With Satan, będzie tego wszystkiego nie więcej jak 37 minut z hakiem.
PS. Ja nie wiem jak napisali na metal archives ja mówię jak jest na CD, ale trzeba z tego odjąć to co jest reklamą At War With Satan, będzie tego wszystkiego nie więcej jak 37 minut z hakiem.
A dlaczego odjąć skoro mieli taki pomysł i koncept ?Vorgel pisze: ↑czw paź 17, 2019 7:57 pm To może mnie oświecisz jak Ironi zmieścili Powerslave na płytę analogową? A jest tego ponad 50 minut.
Vorgel ma widze wiedze na temat każdego jednego zespołu i każdego wykonawcy
Tylko aż dziw bierze że Over the Top - ulubiony numer Lemmyego został wydany tylko na singlu i to w 1979 roku kiedy Motorhead wydali az dwa albumy. Pewnie tez uznał że ejst za słaby i bedzie wypełniaczem na stronie b singla Bomber
Nie zrozumiałeś chyba do końca o co mi chodziło. Ja oczywiście rozumiem, że wytwórnia mogła się nie zgodzić na więcej niż ok 40 minut materiału, zazwyczaj wytwórnie nie chciały dłuższych płyt. Ponieważ mastering takiego dzieła jest trudniejszy i droższy, samo wytłoczenie takiej płyty też. Mnie zastanawia tylko, dlaczego dokonali takiej, a nie innej selekcji. Manitou na singiel, a np. Women Leather and Hell na płytę. Oczywiście dla mnie sprawa jest jasna, ten drugi jest lepszy, no ale dla nich widać... też. Nie dla was, dla was lepsze jest zawsze to co jest "kultowe" 
Wiadomo, że da się wtłoczyć więcej na winyla, sam ma kilka dłuższych płyt w domu, ale jednak zgadzasz się z tym, że długość mogła im narzucić wytwórnia. Co do Maidenów, może po prostu mieli lepszego menadżera, który potrafił przekonać wytwórnię do wydania całego materiału albo ich materiał był lepszy i wytwórnia sama chciała wydać go w całości
Co do wyboru materiału na płytę, to dla mnie logiczne jest jednak, że mając nowy materiał i ograniczone miejsce, dajemy na płytę napisane numery, a nie te, które już wcześniej były wydane. Czy są lepsze/gorsze/bardziej kultowe nie wiem, nie słucham Venom
Co do wyboru materiału na płytę, to dla mnie logiczne jest jednak, że mając nowy materiał i ograniczone miejsce, dajemy na płytę napisane numery, a nie te, które już wcześniej były wydane. Czy są lepsze/gorsze/bardziej kultowe nie wiem, nie słucham Venom