Thrash Metal

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Thrash Metal

Post autor: Vorgel »

Nie, nie grali. Z pierwszych trzech płyt (nawet czterech) jest więcej utworów razem niż z singli. Osobno się tego nie liczy to bez sensu porównywać latami zbierane single z kawałkami z jednej płyty.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

Vorgel pisze: czw paź 17, 2019 11:50 am Na 16 (wykluczając jeden bis bo to to samo co na początku i solówki) jest ich 10. Co oznacza, że zagrali tylko 6 utworów z singli.
6 na 16 utworów to jest "tylko" ? :) I nie chodzi chyba o to czy więcej grali z Black Metal czy z innej płyty ale że singlowe numery jak choćby Bloodlust, Seven Gates of Hell i Warhead są o wiele większymi klasykami niż dużo utworów z pierwszych trzech wydawnictw i sa o wiele czesciej grane przez prawie 40 lat na koncertach niż Raise the Dead, To Hell and Back, Schizo, Poison, Sacrifice, One Thousand Days in Sodom, Rip Ride i masa innych
Ostatnio zmieniony czw paź 17, 2019 12:17 pm przez Djuk_416, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Too Loud (For the Crowd) (Possessed)
Black Metal (Black Metal)
Die Hard
Nightmare
Countess Bathory (Black Metal)
The Seven Gates of Hell
Poison (Welcome to Hell)
Buried Alive (Black Metal)
Don't Burn the Witch (Black Metal)
In Nomine Satanas
Welcome to Hell (Welcome to Hell)
Warhead
Schizo (Welcome to Hell)
Bloodlust

Encore:

Witching Hour (Welcome to Hell)

https://www.setlist.fm/setlist/venom/19 ... 1729e.html

Na tym koncercie nie zagrali nic z At War With Satan, a mimo to i tak zagrali więcej utworów z samych pierwszych dwóch płyt (pomijając Possessed), niż z singli.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Vorgel pisze: czw paź 17, 2019 11:53 am Z pierwszych trzech płyt (nawet czterech) jest więcej utworów razem niż z singli. Osobno się tego nie liczy to bez sensu porównywać latami zbierane single z kawałkami z jednej płyty.
No właśnie jest więcej utworów razem na 3 płytach niż utwory na singlach zbierane przez raptem trzy lata (1982-1985)
Vorgel pisze: czw paź 17, 2019 12:01 pm https://www.setlist.fm/setlist/venom/19 ... 1729e.html

Na tym koncercie nie zagrali nic z At War With Satan, a mimo to i tak zagrali więcej utworów z samych pierwszych dwóch płyt (pomijając Possessed), niż z singli.
No ale to jest jeden koncert. Na innych w 1985 grali najwięcej utworów z singli z tego co widać na setlist.fm :)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Djuk_416 pisze: czw paź 17, 2019 11:54 am
Vorgel pisze: czw paź 17, 2019 11:50 am Na 16 (wykluczając jeden bis bo to to samo co na początku i solówki) jest ich 10. Co oznacza, że zagrali tylko 6 utworów z singli.
6 na 16 utworów z singli to jest "tylko" ? :) I nie chodzi chyba o to czy więcej grali z Black Metal czy z innej płyty ale że singlowe numery jak choćby Bloodlust, Seven Gates of Hell i Warhead są o wiele większymi klasykami niż dużo utworów z pierwszych trzech wydawnictw i sa o wiele czesciej grane przez prawie 40 lat na koncertach niż Raise the Dead, To Hell and Back, Schizo, Poison, Sacrifice, One Thousand Days in Sodom, Rip Ride i masa innych
To jest subiektywna ocena, ja bazuję na konkretach. Warto też dodać, że singlowych utworów mieli więcej niż regularnych utworów na dowolnej płycie, a i tak grali ich mniej. Tak trzeba liczyć.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Djuk_416 pisze: czw paź 17, 2019 12:02 pm
No ale to jest jeden koncert. Na innych w 1985 grali najwięcej utworów z singli z tego co widać na setlist.fm :)
No nie, te setlisty są do siebie podobne.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

No jakos do tych nie jest podobny.
Nie zmienia to faktu o którym jest tutaj mowa że singlowe numery są większymi klasykami niż wiele utworów z regularnych albumów. I to w dodatku trzech pierwszych. Najbardziej klasycznych
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Widzę Vorgel znów nie moze czegoś przeboleć. Tym razem tego że utwory z singli są większymi klasykami tego zespołu niż utwory z płyt które lubi. W zasadzie przecież od samego początku koncertowe sety Venom zawierają singlowe numery. Z każdą trasa było ich co raz więcej. Tak jest przecież i dziś. Chyba nikt nie wyobraża sobie ich koncertu bez tych singlowych klasyków. Byłem trzy na Venom, trzy razy na Venom inc i pomijając Witching Hour, Black Metal, Countess Bathory to faktycznie większość ludzi nie dość ze domaga sie Bloodlust, Manitou, Warhead, Seven Gates of Hell, Lady Lust, Nightmare to w dodatku lepiej reaguje na te klasyki z singli niż nieco zapomniane już Rip Ride i Poison
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Jakby Venom na koncercie nie zagrali takich strzałów jak Warhead, Bloodlust i Acid Queen to mocno bym się na nich obraził ;)
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

Djuk_416 pisze: czw paź 17, 2019 9:57 am
AncientMariner pisze: śr paź 16, 2019 10:52 am
Vorgel pisze: wt paź 15, 2019 11:04 pm Tak, nie ma w nich tego rock and rollowego pazura co w Poison, Sacrifice czy Rip Ride. Taka napierdzielanka dla samej napierdzielanki.
Manitou, Warhead, Seven Gates of Hell, In Nomine Satanas to napierdzielanka dla samej napierdzielanki :D Wow!
Tak , Warhead, Seven Gates of Hell to typowe napierdzielanki :mryellow:
Venom to ogólnie napierdzielanka dla samej napierdzielanki. Chyba nikt ich nie kojarzy z melodiami i finezją :D
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Felcio pisze: czw paź 17, 2019 12:54 pm Byłem trzy na Venom, trzy razy na Venom inc i pomijając Witching Hour, Black Metal, Countess Bathory to faktycznie większość ludzi nie dość ze domaga sie Bloodlust, Manitou, Warhead, Seven Gates of Hell, Lady Lust, Nightmare to w dodatku lepiej reaguje na te klasyki z singli niż nieco zapomniane już Rip Ride i Poison
Pozazdrościć... Byłeś w Krakowie pewnie? A poza tym? Ja tylko raz widziałem Venom z Cronosem i właśnie w Krakowie, bo w Warszawie koncert odwołali. Venom Inc. 4 razy.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Felcio pisze: czw paź 17, 2019 12:54 pm Widzę Vorgel znów nie moze czegoś przeboleć. Tym razem tego że utwory z singli są większymi klasykami tego zespołu niż utwory z płyt które lubi. W zasadzie przecież od samego początku koncertowe sety Venom zawierają singlowe numery. Z każdą trasa było ich co raz więcej. Tak jest przecież i dziś. Chyba nikt nie wyobraża sobie ich koncertu bez tych singlowych klasyków. Byłem trzy na Venom, trzy razy na Venom inc i pomijając Witching Hour, Black Metal, Countess Bathory to faktycznie większość ludzi nie dość ze domaga sie Bloodlust, Manitou, Warhead, Seven Gates of Hell, Lady Lust, Nightmare to w dodatku lepiej reaguje na te klasyki z singli niż nieco zapomniane już Rip Ride i Poison
Nie są większymi klasykami. Najbardziej popularne są utwory z płyt, takie jak Witching Hour, Countess Bathory, 1000 Days in Sodom czy Black Metal. Ale każdy też słyszy, że takie Buried Alive miażdży dowolny singiel. W zasadzie każdy kawałek z dwóch pierwszych płyt można nazwać klasykiem. Gdyby tamte utwory były tak dobre, to by je dawali na płyty. Ale sami słyszeli że nie są.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Djuk_416 pisze: czw paź 17, 2019 12:12 pm
No jakos do tych nie jest podobny.
Nie zmienia to faktu o którym jest tutaj mowa że singlowe numery są większymi klasykami niż wiele utworów z regularnych albumów. I to w dodatku trzech pierwszych. Najbardziej klasycznych
Wziąłem dowolny link, wszędzie jest więcej utworów niż z singli. Singli jest 6, z dwóch pierwszych płyt jest najmniej 7, ale zazwyczaj 8. A to nie wszystkie kawałki grane na tych koncertach. Po co dorabiać sobie ideologię? Singli natrzaskali z 16, nie pamiętam dokładnie ile, ogrywali raptem 6 i to w konkretnym okresie (kiedy miała wyjść składanka). Wielka mi rzecz.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Takie listy mają tyle samo obiektywnej wartości co posty na tym forum ;)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Są tam głosy, trochę więcej niż na tym forum ;)
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Vorgel pisze: czw paź 17, 2019 3:45 pm
Felcio pisze: czw paź 17, 2019 12:54 pm Widzę Vorgel znów nie moze czegoś przeboleć. Tym razem tego że utwory z singli są większymi klasykami tego zespołu niż utwory z płyt które lubi. W zasadzie przecież od samego początku koncertowe sety Venom zawierają singlowe numery. Z każdą trasa było ich co raz więcej. Tak jest przecież i dziś. Chyba nikt nie wyobraża sobie ich koncertu bez tych singlowych klasyków. Byłem trzy na Venom, trzy razy na Venom inc i pomijając Witching Hour, Black Metal, Countess Bathory to faktycznie większość ludzi nie dość ze domaga sie Bloodlust, Manitou, Warhead, Seven Gates of Hell, Lady Lust, Nightmare to w dodatku lepiej reaguje na te klasyki z singli niż nieco zapomniane już Rip Ride i Poison
Nie są większymi klasykami. Najbardziej popularne są utwory z płyt, takie jak Witching Hour, Countess Bathory, 1000 Days in Sodom czy Black Metal. Ale każdy też słyszy, że takie Buried Alive miażdży dowolny singiel. W zasadzie każdy kawałek z dwóch pierwszych płyt można nazwać klasykiem. Gdyby tamte utwory były tak dobre, to by je dawali na płyty. Ale sami słyszeli że nie są.
Skoro grają je częściej na koncertach i na tych koncertach są o wiele bardziej pożądane to chyba są :). Nie słyszałem, żeby na jakimś z sześciu koncertach Venom ktoś krzyczał Buried Alive. Raz tylko Buried Alive grali kiedy ja byłem. Chociaż wcale nie zmienia to faktu że to świetny kawałek. Mniej tylko lubiany na koncertach przez fanów bo chyba troche już zapomniany
Co do wydawania takich numerów na singlach to chyba właśnie o to chodziło zeby takie perełki trafiały na takie a nie inne wydawnictwa. Z resztą nie jedyny Venom tak robił bo są zespoły które celowo nagrywały lepsze utwory na single, epki niz na długograjach
Vorgel pisze: czw paź 17, 2019 3:51 pm Singli natrzaskali z 16, nie pamiętam dokładnie ile
Singli pomijając In League with Satan / Live like an Angel (bo to było na pierwszej płycie) do 1985 roku było 6

A ideologii nie trzeba dodawać żadnej i chyba nikt takowej nie dodaje bo po prostu numery singlowe są tymi najbardziej klasycznymi i najbardziej popularnymi obok Witching Hour, Black Metal i Countess Bathory
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Singli, B-sidów, generalnie chodzi mi o wszystkie utwory jakie nagrali i wydali nie na płytach studyjnych.

Nie grają ich częściej, tutaj statystyki, w pierwszej piątce tylko jeden z niealbumowych utworów. Zdecydowanie natomiast wygrywa Black Metal. W utworach granych ponad sto razy, tylko dwa niealbumowe.

https://www.setlist.fm/stats/venom-73d68e9d.html
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

LukaSieka pisze: czw paź 17, 2019 1:55 pm
Felcio pisze: czw paź 17, 2019 12:54 pm Byłem trzy na Venom, trzy razy na Venom inc i pomijając Witching Hour, Black Metal, Countess Bathory to faktycznie większość ludzi nie dość ze domaga sie Bloodlust, Manitou, Warhead, Seven Gates of Hell, Lady Lust, Nightmare to w dodatku lepiej reaguje na te klasyki z singli niż nieco zapomniane już Rip Ride i Poison
Pozazdrościć... Byłeś w Krakowie pewnie? A poza tym? Ja tylko raz widziałem Venom z Cronosem i właśnie w Krakowie, bo w Warszawie koncert odwołali. Venom Inc. 4 razy.
Tak byłem w Krakowie wcześniej Wacken 2000 i koncert w Holandii tego samego roku gdzie grali najwięcej utworów z singlii :) https://www.setlist.fm/setlist/venom/20 ... 77eb0.html
W Holandii set był prawie taki sam, z tą różnica że zamiast Buried Alive był szlagier Acid Queen, tez z singla :)
Vorgel pisze: czw paź 17, 2019 4:40 pm Singli, B-sidów, generalnie chodzi mi o wszystkie utwory jakie nagrali i wydali nie na płytach studyjnych.
Singiel to chyba singiel jako materiał. Płyty tez dzielisz na strone A i B :) ?
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

No to jeśli mieli 6 singli i grali z nich w sumie 6 utworów, a było ich znacznie więcej, to słabo. Na tej setliście dalej jest więcej utworów z płyt niż singli. Singli 5, reszta 10. Generalnie grali ze składanki singli obejmującej kilka lat. Tak na marginesie, uważam że to za dużo. Ale statystyki pokazują, że przeważnie wcale tak dużo tych numerów nie grali.
ODPOWIEDZ