24/07/2022 - Warszawa, PGE Narodowy

Wszystko na temat Legacy Of The Beast World Tour 2018

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 4876

Re: 24/07/2022 - Warszawa, PGE Narodowy

Post autor: Deleted User 4876 »

Na R++ jak stałem koło konsolety to spokojnie można było sobie zajarać kilka fajek w oczekiwaniu na gig, ba nawet przed bisami. Wczoraj na barierce był zakaz i hm o dziwo te 7 h udało się wytrzymać ( tylko jeden zawodnik coś próbował - jakoś w 7 rzędzie, ale ochrona szybko nakazała mu zgasić).
Aktywnie reagowali też jak ktoś miał latarkę w telefonie włączoną do nagrywania...serio na stadionowych gigach takie coś może zespołowi przeszkadzać?
Ogólnie dopiero moje 6-ste Maiden ( wstyd straszny wiem, ale obiecuje nadrobić do przynajmniej +10 :P), ale po Gwardii 2008 to był mój najlepszy gig ( I nie, nie ze względu na support :P ). Set jak set - ja tam lubię kotlety, jak są podawane w ten sposób. Choć chciałoby się, a by gig trwał 2,5-3 h i tak z 5 numerów jeszcze ;) Najbardziej urzekły mnie The Clansman i Sign of the Cross - słabo zaś odebrałem Troopera - jakoś tak bez przekonania ten bis się zaczął. Z nowej płyty Stratego - dobra nuta - albumu słucham od czasu do czasu ( raczej rzadziej), ale live te numery zyskują i to wiele.
Supporty:
LOTL - hm - współczuję tym młodym grajkom, pewnie marzą o wielkim sukcesie na kilkanaście - kilkadziesiąt lat, może młodsza publiczność odbiera ich lepiej, ale dla mnie to było straszne...muzycznie się nie broniło, wizualnie też jakoś tak z dupy... Ciekaw jestem jaki odsetek ludzi _40 kupuje ich płyty hehe.
WT - mam nadzieję, że Queen Sharon zachwyciła Sanktuarian choć w połowie tak jak mnie ;) Obiektywny być nie mogę, ale powiem, że na Paradise solówka Stefana była bardzo z dupy nagłośniona. Ogólnie gitary ciut ciszej niż zwykle. Ładnie zabrzmiał klawisz na SuperNova. No i wokal Sharon - czysto i bez zarzutu, chociaż na pierwszym numerze, an samym starcie gigu coś zerwało na jeden wers i zonk.
Jak się podobał akcent ukraiński? W porównaniu z tym co mówił Bruce ( a raczej nie mówił) to chyba jednak na plus. IM już zdążyłem rozgrzeszyć - skończy się wojna i trzeba będzie w Moskwie grać...

No i słówko o ochronie - coś się cywilizuje w naszym kraju. Pracodawca zapisał ich do wieczorowego gimnazjum celem uzupełnienia braków, albo podwyższyli kryteria naboru. Działali skutecznie, wodę podawali spragnionym. No bardzo na plus.
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Dosyć długo robiłem research wśród ludzi i samemu próbując różnych trybun na R i Coldplay, by znaleźć optymalne miejsce na trybunach, by posadzić rodzine i znajomych - i się udało. Tylko V03 lub obok. Trochę scena schowana ale za to dźwięk całkiem spoko. Wrzuciłem nagrane przez tatę BB, ale mam tez Senjutsu czy WoTW i na takich utworach teź było niezłe - rodzice twierdzili, że jak na płycie studyjnej. https://youtu.be/mMPDBGdWxys

Co do Bruce,a - był aktywniejszy niż zwykle. Po tylu gigach mogę powiedzieć, źe zespół był zdecydowanie powyżej swojej wysokiej „normy”. Na bank czuli emocje od publiki, wyprzedanie Narodowego. A dopingu pod bariera na Doctor, czy między utworami @ panie takie rzeczy tylko w Polsce i może w Ameryce Pld. Kiedyś Skandynawia była taka, teraz chyba tylko u nas…. Zespół na pewno to widzi i chce dostarczyć show jakiego oczekujemy.
Muszę obczaić Hallowed z YT - nie wiem czy to nie była najlepsza wersja wokalna od lat.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

thorgal_30 pisze: pn lip 25, 2022 9:47 am
WT - mam nadzieję, że Queen Sharon zachwyciła Sanktuarian choć w połowie tak jak mnie ;) Obiektywny być nie mogę, ale powiem, że na Paradise solówka Stefana była bardzo z dupy nagłośniona. Ogólnie gitary ciut ciszej niż zwykle. Ładnie zabrzmiał klawisz na SuperNova. No i wokal Sharon - czysto i bez zarzutu, chociaż na pierwszym numerze, an samym starcie gigu coś zerwało na jeden wers i zonk.
Moja pierwsza uwaga po zapoznaniu się ze zdjęciami Budziola i filmikiem Remiego jest taka: czemu Sharon nie nosiła takich krótkich kiecek 20 lat temu?

Mam nadzieję zobaczyć WT na tegorocznej trasie jesienno - zimowej.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

krusejder pisze: pn lip 25, 2022 10:11 am Moja pierwsza uwaga po zapoznaniu się ze zdjęciami Budziola i filmikiem Remiego jest taka: czemu Sharon nie nosiła takich krótkich kiecek 20 lat temu?

Mam nadzieję zobaczyć WT na tegorocznej trasie jesienno - zimowej.
Wiesz, może szli tym torem, że nie będą robić kariery na seksualnych aspektach front-woman :) a może Sharon miała kompleksy za młodu hehe ;) Pierwsze dwie płyty przecież muzycznie doskonałe, a i kolejne 3 krążki słabe nie były... dopiero od Hydry jest tendencja zniżkowa. Teraz Sharon dobija powoli do 50-tki to może jakiś kryzys ją dopadł i widok śliniących się małolatów na jej urocze nogi jakoś ją motywuję do "stay fit" hehe :) Zapraszam do Gliwic na trasie jesienno-zimowej - o ile Evanescence znowu w uja nie przygra ( będzie jak z trasą Ozza z JP ).
Lonerunner
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Lonerunner »

Sardi z Batumi pisze: ndz lip 24, 2022 8:27 pm Wg ochrony 60k, rekord skoczni
Serio, aż tylu nas tam było?!
Awatar użytkownika
qracoss
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: qracoss »

Jechalem na koncert kompletnie bez cisnienia i troche z mieszanymi uczuciami a dostalem dobrego kopa w dupsko.Swietny koncert,forma chlopakow niesamowita,Frekwencja...czapki z glow,z perspektywy trybun wygladalo to kapitalnie,mysle ze 45k bylo lekka reka a moze i wiecej.Nasi emeryci pokazali wczoraj ze koncertowo Maiden to swiatowa czolowka.Oby tak dalej !!!!!
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

remi pisze: pn lip 25, 2022 9:53 am Dosyć długo robiłem research wśród ludzi i samemu próbując różnych trybun na R i Coldplay, by znaleźć optymalne miejsce na trybunach, by posadzić rodzine i znajomych - i się udało. Tylko V03 lub obok. Trochę scena schowana ale za to dźwięk całkiem spoko. Wrzuciłem nagrane przez tatę BB, ale mam tez Senjutsu czy WoTW i na takich utworach teź było niezłe - rodzice twierdzili, że jak na płycie studyjnej. https://youtu.be/mMPDBGdWxys

Co do Bruce,a - był aktywniejszy niż zwykle. Po tylu gigach mogę powiedzieć, źe zespół był zdecydowanie powyżej swojej wysokiej „normy”. Na bank czuli emocje od publiki, wyprzedanie Narodowego. A dopingu pod bariera na Doctor, czy między utworami @ panie takie rzeczy tylko w Polsce i może w Ameryce Pld. Kiedyś Skandynawia była taka, teraz chyba tylko u nas…. Zespół na pewno to widzi i chce dostarczyć show jakiego oczekujemy.
Muszę obczaić Hallowed z YT - nie wiem czy to nie była najlepsza wersja wokalna od lat.
Dzięki za filmik :D Muszę przejrzeć wszystkie nagrania, bo tak darłem mordę i headbangowałem, że mało co faktycznie słuchałem i oglądałem :D

To chyba był najlepszy mój koncert Maidenów jeśli chodzi o zabawę i taką czystą radość. Super energia i atmosfera.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

remi pisze: pn lip 25, 2022 9:53 am Tylko V03 lub obok.
To trybuna VIP. Po wiele były bilety za sztukę? 600 zł??
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

remi pisze: pn lip 25, 2022 9:53 am Dosyć długo robiłem research wśród ludzi i samemu próbując różnych trybun na R i Coldplay, by znaleźć optymalne miejsce na trybunach, by posadzić rodzine i znajomych - i się udało. Tylko V03 lub obok. Trochę scena schowana ale za to dźwięk całkiem spoko. Wrzuciłem nagrane przez tatę BB, ale mam tez Senjutsu czy WoTW i na takich utworach teź było niezłe - rodzice twierdzili, że jak na płycie studyjnej. https://youtu.be/mMPDBGdWxys

No to jeżeli według Polaków to jest tragiczne nagłośnienie to serio powinni albo zejść na ziemię albo iść do filharmonii
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

brezdi pisze: pn lip 25, 2022 10:48 am

No to jeżeli według Polaków to jest tragiczne nagłośnienie to serio powinni albo zejść na ziemię albo iść do filharmonii
Swoją drogą- masz jeszcze coś oprócz Blood Brothers?
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

krusejder pisze: pn lip 25, 2022 10:47 am
Nieprawda. Bilety po 399zl. Gdy cześć puli się sprzedała uznali ten sektor za Platinum ale raz na miesiąc wrzucali pule po 399. Za te cenę ojciec mówił że warto i tylko tam bierze i mecze i teraz gigi.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Dejavu pisze: pn lip 25, 2022 9:42 am Nie zgodzę się, że Dickinson taki mało kontaktowy - wyszedł trochę poza te swoje standardowe gadki, nakręcal publiczność podczas utworów, myślę, że trudno byłoby się przyczepic do jego zaangażowania.
Nie czepiam się jego zaangażowania. ;) Nakręcania publiczności nie liczę. Już w Krakowie tych wypowiedzi między kawałkami było mniej niż zwykle, a tutaj jak na lekarstwo. Ale ten fakt nie zmienia mojej oceny całokształtu.
Awatar użytkownika
zgo
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: zgo »

krusejder pisze: pn lip 25, 2022 10:47 am
Ja tam sobie stałem przy tej trybunie i było super - mój pierwszy koncert IM na trybunie :D
Wystarczy, że masz bilet na niższy rang i możesz sobie chodzić gdzie chcesz
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

brezdi pisze: pn lip 25, 2022 10:48 am

Ale zdajesz sobie sprawę, że nagłośnienie na Narodowym potrafi skrajnie się różnić w zależności od miejsca na koncercie?

Chociaż tym razem było znacznie lepiej niż w przypadku gigów, które na Narodowym "odbierałem" z wyższych trybun, to i tak nie słyszałem większości solówek,a takie "Aces" czy "666" w ogóle ciężko było rozpoznać. A tak się składa, że Maiden grało już bardzo dużo koncertów, na kórych ww. kawałki brzmiały co najmniej nieźle.
FotD = TOP5 albumów Maiden
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

dostoevsky pisze: pn lip 25, 2022 10:55 am
Dejavu pisze: pn lip 25, 2022 9:42 am Nie zgodzę się, że Dickinson taki mało kontaktowy - wyszedł trochę poza te swoje standardowe gadki, nakręcal publiczność podczas utworów, myślę, że trudno byłoby się przyczepic do jego zaangażowania.
Nie czepiam się jego zaangażowania. ;) Nakręcania publiczności nie liczę. Już w Krakowie tych wypowiedzi między kawałkami było mniej niż zwykle, a tutaj jak na lekarstwo. Ale ten fakt nie zmienia mojej oceny całokształtu.
A jak dla mnie to mógłby nic tam nie gadać. :P

On jest tam od śpiewania, a nie od mędrkowania. Od tego ma swoje prywatne objazdowe show.

Dla mnie Nicko mógłby nakręcać publiczność.
Rar
-#Prowler
-#Prowler

Post autor: Rar »

Marcian pisze: pn lip 25, 2022 7:43 am
Rar pisze: pn lip 25, 2022 7:08 am Co Dickinson mówił pod koniec ostatniego utworu? Zauważełem że było coś innego niż zwyklejakby mówił coś do jakiejś konkretnej osoby z przodu? Ale nie wiem, malo słyszałem.
Mówił o polskich pilotach, którzy skutecznie strącali fuck**** nazistów :)
Dzięki, a w sumie ciekawe dlaczego teraz mniej gada
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Geri666 pisze: pn lip 25, 2022 11:15 am

On jest tam od śpiewania, a nie od mędrkowania.
Nie chodzi o mędrkowanie. Te jego gadki zawsze były urozmaiceniem i umacniały kontakt na linii zespół - publika, kiedy Bruce nawiązał do kraju bądź miasta w którym występują. A teraz niewiele brakuje do tego, żeby koncert sprowadził się do wejścia na scenę -> występu -> zejścia ze sceny. Koncert od koncertu się nie różni. Mogę wybrać się do Berlina czy Belfastu i dostanę to samo co w Warszawie (i bez bydła, z lepszym nagłośnieniem)...
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

dostoevsky pisze: pn lip 25, 2022 11:31 am
Geri666 pisze: pn lip 25, 2022 11:15 am

On jest tam od śpiewania, a nie od mędrkowania.
Nie chodzi o mędrkowanie. Te jego gadki zawsze były urozmaiceniem i umacniały kontakt na linii zespół - publika, kiedy Bruce nawiązał do kraju bądź miasta w którym występują. A teraz niewiele brakuje do tego, żeby koncert sprowadził się do wejścia na scenę -> występu -> zejścia ze sceny. Koncert od koncertu się nie różni. Mogę wybrać się do Berlina czy Belfastu i dostanę to samo co w Warszawie (i bez bydła, z lepszym nagłośnieniem)...
W Grecji miałbyś najlepszego Numbera na trasie :D
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Zespół w znakomitej formie. Czapki z głów przed muzykami Iron Maiden. Zwłaszcza Bruce Dickinson. Jak on to robi? Chciałbym to wiedzieć. Jestem pod niesamowitym wrażeniem, że - pomimo upływu lat - wciąż grają z niesamowitą energią.

Dźwiękowcy przez cały koncert zapewne próbowali walczyć z nagłośnieniem. Trzeba jednak pamiętać, że Stadion Narodowy to bardzo trudno przeciwnik. Niestety, brzmieniowo rewelacji nie było. Dobrze, że człowiek wiedział, jaka kolejność utworów będzie ;)
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Nieźle jak czytam o tym kolesiu co rzygał na ludzi. Ja to bym mu chyba zajebał w papę strzała konkretnego za taką akcje, żeby mojej dziewczynie zarzygał torebkę.
Co do bydła... No to też pamiętam akcję w Łodzi w 2014 jak leciało intro Moonchild i wielu takich debili co chlali piwka do ostatniej chwili leciało pod scenę. Wsioki *** ja to nie wiem czy to wszędzie takie *** *** się znajdują czy tylko na takich dużych gwiazdach jak Maiden czy Metallica? Chyba tak bo pełno januszy co znają 3 kawałki i okazja do super zabawy na maidensach zrobić młyn jak na woodstocku, ścianę śmierci, pogo (hahaha)... Czytałem gdzieś że jakiś koleś łuk brwiowy miał rozwalony do szycia w 1 minucie koncertu. To ładnie musi być amok tych ameb. Dobrze, że sobie już te stadiony powoli odpuszczam bo dzicz nieziemska. Nigdy nie zrozumiem dlaczego się tym osłom heavy metal myli z thrashem albo jakimś hc/punk... :)
ODPOWIEDZ